29.11.2020 година
1564339898.swf
Ч
удодейна рецепта
  8514  |   0  
Смлени жълъди намаляват кръвната захар
Още от древност се носи славата на могъщия дъб – той дава на човека сила, мощ и мъдрост. Дървото, пред което човечеството се прекланя, живее средно по 500 години. Невероятно е, че израства толкова внушително от едно мълко жълъдче. Но то съдържа много ценни вещества. Преди стотици години използвали жълъдите за талисмани, но винаги - и тогава и сега, дъбовите семена са на почит в народната медицина.

За лечението на захарния диабет се подбират зрели жълъди. Те се изсушават и се смилат на прах. От него се приема по 1 ч.л. 3 пъти на ден преди хранене, заедно с чай. Курсът на лечението е 1 месец, после се прави едномесечна почивка и терапията продължава отново. Този прах помага също при колити и скрофулоза.

За да не се стигне до рани при лежащо болни, се използва масло от жълъди. Приготвя се, като в месомелачката се пуска чаша изчистени зрели жълъди. Те се смилат и после се заливат с кипнато олио, което трябвап да се покрие с едни пръст смлени жълъди. Престоява на тъмно 40 дни, като се разбърква по 1 път всеки дне. След този срок се прецежда и се използва, когато е нужно.

Сокът от зелени, все още неузрели жълъди помага при нервни заболявания, анемия, продължителна менструация, скрофулоза. Изчистените жълъди се пускат в месомелачката, след което се изтисква сокът през няколко марли. Приема се по 2 с.л. с 2 с.л. мед 4 пъти на ден преди хранене.
15.03.2012 г. / Димитрина Даневска

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020