29.11.2020 година
1564339898.swf
Ч
удодейна рецепта
  12728  |   5  
Билки срещу червен плосък лишей
Предполагаемата теория за появата на това заболяване е инфекциозно-вирусната или невро-ендокринната. Всеки ден сме подложени на много стресови ситуации. Известно е, че прекомерното нервно напрежение, отрицателните емоции и редица негативни дразнители са водещи причини за появата на различни заболявания. Сред болестите, за които се смята, че отключващ момент за появата им е стресът, е лихен рубер планус, известен като червен плосък лишей. Доказано е, че лихенът може да бъде проява и на специфична реакция на организма към различни химични агенти: медикаментозни -златни, арсенови, живачни препарати и др. Известно е, че червеният плосък лишей може да бъде и професионално заболяване при лица, работещи с оцветители, проявители (използвани във фотографията и филмопроизводството). Възможно е причината да е и фототравмата, ензимният дефицит, а напоследък се застъпва и теорията за ав-тоимунния характер на това заболяване.
Червеният плосък лишей се съпровожда с характерен обрив по кожата и силен сърбеж. Местата, по които най-често се появяват обриви, са кожата по сгьвателната повърхност на предмишницата, вътрешната повърхност на бедрата, туловището, разгъвателната повърхност на подбедрицата. Рядко се засягат нокьтните пластинки на ръцете и краката, с огнищно помътняване. Подобни промени могат да се появят и по окосмената част на главата, където впоследствие се получават атрофични промени с разреждане или пълно опа-дане на космите. Заболяването е хронично. При генерализация на дерматозите се развива вторична еритродермия.
Лечението на червения плосък лишей трябва да става от специалист дерматолог. Според конкретния случай се назначават антибиотици, антихиста-минни препарати, витамини.

Билкови рецепти:

• Смесват се добре 20 г пъпки от бреза, по 20 г цветове от черен бъз и корени от глухарче и по 60 г листа от коприва, плодчета от хвойна и стръкове от жълт кантарион. 2 с. л. от билковата смес се накисват за 30 мин в 1 /2 л кипяща вода. След като се прецеди, се приема по 1/2 чаши 2 пъти дневно след храна в продължение на 1-2 месеца.
• Показан е приемът на екстракт от родиола - по 15 капки сутрин и след обяд (до 16 часа). Освен родиола в качеството на имуностимулиращи препарати
• за болните с продължително протичащи форми на заболяването при чести рецидиви пролет и есен се назначават инжекции с алое или алое под формата на хранителна добавка, препарати на жен-шена, и др.
• Ако болният го безпокои от силен сърбеж, за него ще бъдат от полза мента, бял равнец й др. Външното лечение под формата на фитовани, намазвания, фитоапликации включва използването на билки с противовъзпалително, противосърбежно действие - овчарска торбичка, троскот, маточина, резене и др.
• В комплексното лечение на болните е желателно да се използват билкови вани с овесени смеси, плодове от хвойна, листа от орех, пъпки от бреза, и др.
23.11.2012 г. / д-р Севдалина Цанева
Най-четеното в "Чудодейна рецепта"
Коментари (5)
Коментари От: vspvtwgc  13:14  сряда, 5 декември 2012 г.Докладвай обиден коментар 
Xa7ErR , [url=http://frqhnlantdzo.com/]frqhnlantdzo[/url], [link=http://snaefwehfzjp.com/]snaefwehfzjp[/link], http://cvlgnnoazown.com/
 
Коментари От: gzzwmwa  15:18  вторник, 4 декември 2012 г.Докладвай обиден коментар 
RXwEaU a href="http://uvqtxovsiryr.com/"uvqtxovsiryra
 
Коментари От: wiusllquaca  20:37  събота, 1 декември 2012 г.Докладвай обиден коментар 
m2HCHX , [url=http://uugafpvgyrvd.com/]uugafpvgyrvd[/url], [link=http://kqlhffddcedj.com/]kqlhffddcedj[/link], http://zezqlxlkhvcn.com/
 
Коментари От: zzjvxqz  15:16  събота, 1 декември 2012 г.Докладвай обиден коментар 
U3Q0K0 a href="http://scmenzfwbtte.com/"scmenzfwbttea
 
Коментари От: Kei  23:35  пeтък, 30 ноември 2012 г.Докладвай обиден коментар 
Last one to utilize this is a rotetn egg!
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020