ЗАКУСКА
Бухтички с хвойна
Прoдукти: 1 ч.ч. кисело мляко, 3 яйца, 1 ч.л. алкохол /ментовка, мастика или ракия/, 2 1/2ч.ч. брашно, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1/2ч.л. стрити изсушени плодчета хвойна, смлени ядки от 10 ореха, 2 с.л. захар, 1 щипка сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с киселото мляко и хлебната сода. Прибавяме алкохола, солта и захарта и разбъркваме. /Алкохол прибавяме, за да поемат бухтичките по-малко мазнина при пърженето./ Постепенно при непрекъснато бъркане сипваме брашното. Накрая слагаме орехите и хвойната. Гребваме с лъжица от сместа и пържим в сгорещената мазнина. Поднасяме готовите бухтички с боров мед.
ОБЯД
Супа "Аламинут"
Продукти за 4 порции: 1 ч.ч. стерилизиран грах, 2 кренвирша, 2-3 гъби от консерва, 1/2 пакетче картофено пюре, 1 с.л. вегета, 30 г краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: В 4 ч.ч. кипяща подсолена вода слагаме вегетата, маслото и картофеното пюре и разбъркваме много добре. Прибавяме граха, нарязаните на кръгчета кренвирши и ситно нарязаните гъби. Слагаме супата на огъня само да заври. След това я отстраняваме, поръсваме с черен пипер и сервираме с пържени хлебни кубчета.
Яхния от телешко месо и дюли
Продукти за 5 порции: 800-900 г телешко месо, 700-800 г дюли, 11/2 с.л. захар, 1 препълнена с.л. брашно, 1 пакетче краве масло, 203 глави лук, канела, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме дюлите на по 3-4 резена, без да ги белим. Почистваме ги от семената, овалваме ги в брашно и ги запържваме в разтопеното масло, като внимаваме да не потъмнеят. В същата мазнина запържваме обеления и настърган лук и нарязаното на кубчета телешко месо. След това наливаме малко топла вода, посоляваме и задушаваме, докато месото омекне. Нареждаме отгоре запържените дюли и оставяме ястието да ври на тих огън. Когато яхнията е почти готова, прибавяме захарта и препеченото брашно, а след това и канелата.
Щрудел с млечно тесто
Прoдукти: 200 г брашно, 3 яйца, 150 г захар, 1 ч.ч мляко, 1 к.ч. олио, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 1 кг ябълки, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Разделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме жълтъците със захарта до побеляване. Прибавяме олиото, млякото, пресятото с бакпулвера брашно и ванилията. Разбъркваме и внимателно съединяваме с белтъците, които сме разбили на гъст сняг. Изсипваме сместа в намаслена и набрашнена тавичка. Отгоре нареждаме нарязаните на филийки ябълки. Печем в умерена фурна. Поръсваме готовия щрудел обилно с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Кюфтета от месо и картофи
Продукти за 4 порции: 400 г нетлъсто свинско месо, 200 г картофи, 1 яйце, 1-2 с.л. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Прекарваме месото през месомелачка и го смесваме с обелените и настъргани картофи. Прибавяме яйцето, посоляваме и омесваме добре. Оформяме от сместа малки топчета, които опичаме в намаслен тефлонов тиган.
Салата от боровинки и смокини
Продукти за 4 порции: 300 г пресни смокини, 150 г черни боровинки, 2 с.л. счукани сурови лешници, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. настъргана лимонова кора.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме смокините на тънки ивички. Прибавяме боровинките, лимоновата кора и счуканите лешници. Разбъркваме и разпределяме сместа в широки стъклени чаши. Заливаме с разбитото мляко и украсяваме с цели боровинки.
Много хора страдат от артроза. Болките са мъчителни. Една година се превивах от болки в коляното и не можех да ходя нормално. Пиех и медикаменти, но те не ми помогнаха. Успях да се излекувам с много п...
Вегетарианска мусака Прoдукти: 1 кг картофи, 2 патладжана, 2 тиквички, 4 домата, 1 глава лук, 4 скилидки чесън, 1/2 ч.ч. зехтин, риган, 1 чаша леща, 1 дафинов лист, сол на вкус. Нaчин на пригот...
Супа от зелен лук Прoдукти: 2 връзки зелен лук, 1-2 с.л. ориз, 1 яйце, 4 с.л. олио, 1 к.ч. кисело мляко, 1-2 сухи люти чушлета, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на парченца п...
Първите таблетки антибебе бяха същински хормонални бомби - 30 пъти по-силни (по-висока доза) от днешните. Междувременно се подобри не само качеството на таблетките против забременяване и поносимостта ...