Още рецепти » Залцбург – градът на Моцарт

 Залцбург – градът на Моцарт

Околностите на Залцбург, Неапол и Константинопол са най-красивите на света - пише Александър фон Хумболт. Прозрачни като сълза алпийски езера, стръмни планини, зелени склонове – това триединство стои в основата на неповторимата прелест на областта, чийто столица е Залцбург. Този великолепен бароков град е изпъстрен с архитектурни и исторически забележителности. Залцбург е родно място на Моцарт и духът на великия композитор все още витае в града. Всяка година през месец ноември тук се провежда Залцбургският музикален фестивал. Този суперпрестижен културен форум е известен с най-скъпите билети в света и с най-силното присъствие на финансово-политическия елит.

Крепостта Хоензалцбург

Хоензалцбург е най-голямата напълно запазена крепост в Средна Европа. Разположена като огромна торта над стария град, крепостта е мишена на фотоапаратите на всички туристи. До нея се стига пеш или с фуникульора, който тръгва от стария град.
Строителството на Хоензалцбург започва през 1077 г., но съвременния си вид добива по времето на архиепископ Леонхард фон Койчах (1495-1519 г.), който значително разширил и преустроил крепостта.
Днес Хоензалцбург е превърнат в музей. В централната част са княжеските покои. С особена художествена стойност се отличава “златната стая”. Стените й са украсени с уникална късноготическа позлатена дърворезба. Таванът, също резбован и позлатен, се поддържа от четири мощни колони от мрамор. Отвсякъде струи блясък. Заслужава да се види най-старият в Европа орган, който датира от 1501 година. Заради мощността на звуците той е наречен “Залцбургският бик”. В княжеските покои е изложена и уникално украсена кахлена печка. Музеят на крепостта пък притежава богата колекция от стари оръжия и бойна екипировка.

Старият град

Всичко, до което се докоснете тук, се превръща в незабравим спомен – бароковите сгради, малките улички с разноцветната и шумна тълпа, тесните пасажи - изпъстрени с малки магазинчета и кафенета, закътаните дворчета - приютили уютни бирарии и ресторанчета, църквите, университетите, файтоните, споменът за Моцарт. Разбира се, най-популярна е улица Гетрайдегасе. Именно около нея са разположени повечето малки пасажи и вътрешни дворчета. Цялата улица е осеяна от живописни магазинчета, над които висят красиви фирми, изработени от ковано желязо. Традицията да се използват тези метални фирми идва от Средновековието, когато хората не можели да четат и на помощ идвал езикът на знаците.

Залцбургската катедрала

Първата църква на това място е малка базилика, осветена през 774 г. от епископ Вергилий. През 1200 г. на нейно място била построена нова църква в романски стил, която изгоряла напълно при пожара през 1598 г. Сегашната катедрала е построена в периода 1614-1628 г. и първата барокова църква в немскоезичните държави. Куполът на катедралата е разрушен при бомбандировките на съюзниците през 1944 г. и това е единствената по-сериозна щета в града. Възтановяването на църквата приключва през 1959 г. На входа на катедралата стоят статуите на покровителите на Залцбург – св. Рупорт и св. Виргилий. Те държат макет на църквата и бъчвичка със сол.

Дворецът Мирабел

Дворецът няма особена архитектурна стойност, но градините му са едно изящно бароково творение на градинарското изкуство.
В днешният си вид паркът е проектиран и разработен от архитект Фишер фон Ерлах в края на 17 и началото на 18 в. Северната врата на парка е образец за изкуството на тукашните стари майстори железари. Стълбата с розите води до фонтана Пегас, който е дело на скулптура Каспар Грас от 1661 г. Големият фонтан в центъра на градината е обкръжен от четири скулптурни групи, дело на скулптура Мосто от 1690 г. Те символизират четирите елемента на природата, изразени от митични образи - огън - бягството на Еней от Троя, въздух - сражението на Херакъл с Антем, Земя - Плутон похищава Персефона и вода - Парис носи Елена. В задната част на градината е Зеленият театър, построен в началото на 18 век.

Моцарт в Залцбург

Цели 26 години – от 1747 до 1773 г., семейство Моцарт живее на ул. Гетрайдегасе, № 9 в Залцбург. Именно тук на 27 януари 1756 г. се е родил великият композитор. Къщата била собственост на един обикновен бакалин Йохан Лоренц Хагенауер, който бил добър приятел на Моцарт и е изиграл важна роля за разкриване на таланта на малкия гений. Ето защо името му е останало в историята. През 1980 г. Международният фонд за Моцарт решава да направи в родния дом на композитора музей. След множество реконструкции жилището придобива сегашния си вид и се превръща в средище на световната култура.
На голям интерес сред туристите се радва и Домът на Моцарт на ул. Макарплац в Стария град. Тук семейство Моцарт живее от 1773 до 1780 г. Сградата била почти напълно разрушена от американска бомба през 1944 г. Впоследствие е възстановена, благодарение на по чудо запазения стар план. Сега там се помещава Музеят на Моцарт. Тук посетителите могат да видят оригинални мебели и инструменти от онази епоха, както и лични вещи на композитора.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Цветовете в кухнята

Традиционната кухня е душата на всеки дом. В нея не само готвим и се храним, но и често приемаме гости, говорим по телефона, гледаме телевизия, и всъщност през по-голямата част от деня сме тук. Затова...

Напълнете градината с иглики

Ако ни се иска да си направим игликина поляна както в песните и приказките, трябва да се съобразим с естествените изисквания на тези горски чеда. Въпреки че понасят все още слабото пролетно слънце, на...

Кръгли форми в градината

Ако правите стени и ъгли са ви омръзнали с неизбежното си присъствие в градската архитектура и обзавеждането на дома, значи е време да се обърнете към най-съвършената геометрична фигура – кръгът. А ед...

Как да сготвим пилешките гърди

Пилешки гърди по гръцки Прoдукти: 6 порции обезкостени пилешки гърди, 3с.л. олио, 5 глави лук, 4-5 домата, 500 мл пилешки бульон, 3 средно големи картофа, 2-3 скилидки чесън, лютив червен пипер, ...

Начало