Още рецепти » Сицилия - бряг на мечтите

 Сицилия - бряг на мечтите

Сицилия е разположена между Европа и Африка и векове наред е била център на света. Този остров през различни години е бил завладяван от гърци, финикийци, римляни, византийци, араби… И всички те оставяли нещо от себе си. Местните песни напомнят африканските, във въздуха витае ароматът на източната сладост, а пазарите напълно приличат на арабските.

В приказните градове

Местните забележителности поразяват въображението с разнообразието си. В най-големия град на острова – Палермо, може да се видят и червени ислямски куполи, и малки църкви с византийска иконопис. Запазени са останки от антични театри, в декорацията на дворци и църкви се забелязват въведените от испанците готически орнаменти. Посетете катедралата, където се намират гробниците на нормандските владетели, църквите Сан Джовани д’Еремити и Санта Мария д’Амиралио. Освен че е административен център на Сицилия, градът има претенциите да бъде и модерно оперно средище. Театро Масимо е трети по големина в света с 1400 места.
Но Месина е градът, наречен „входната врата на Сицилия” и се намира срещу Месинския проход. Няма начин да не ви впечатли уникалната камбанария на Катедралата, музея Реджионале, фонтана ди Орионе.
Искате ли да видите родното място на великия физик, астроном, математик, философ и инженер Архимед – отидете до Сиракуза. Това е истински музей под открито небе, пълен с антични паметници, които не са пропуснали да видят крале (Умберто ІІ и Вилхем ІІ), световноизвестни композитори (Вагнер и Брамс), артисти (Марлене Дитрих и Грета Гарбо), режисьори и художници. И до днес в гръцкия театър и римския амфитеатър се изнасят представления. А в бившия затвор-пещера „Ухото на Дионисий” акустиката е впечатляваща.
В Сицилия хората основно пристигат, за да си почиват, да получат слънчев загар. Защото славата на острова е, че е изключително чист, особено южното му крайбрежие, което се мие в топлото Средиземно море.

На плаж

Едно от най-предпочитаните места за плаж е Агридженто. Древногръцкият поет Пиндар го е нарекъл „най-хубавият от всички градове на смъртните”. Тук се намира и прочутата Долина на храмовете.
Изключително популярен и модерен е Таормина – град, разположен между Катания и Месина, на час път до вулкана Етна, с неповторима атмосфера. А място за пълноценен релакс е морският курорт Жардини Наксос, разположен под него. Местните плажове Мазаро и Изола-Белла са истинско чудо. Но тук е прекалено шумно за търсещите спокойствие туристи, които могат да го намерят на малките край Сицилия островчета. Точно тях предпочитат италианците, когато плануват почивката си.

Жилище на циклопите

Ако ви обхване плажната скука, най-добре се разходете в буковите и дъбови гори по склоновете на планината, покрити с метличина и лавандула, не подминавайте парковете Дзингаро, Неброди и Мадоние. Или се запишете за екскурзия до действащия и най-висок вулкан в Европа – Етна (3320 м с около 135 изригвания до сега). Неговият снежен връх винаги дими. Може да се изкачите по страничните кратери с височина 1800 м и да достигнете до 3000 м. Последното голямо изригване бе през 2002 г. Древните гърци са били убедени, че в недрата на тази огромна планина митичният бог Хефест е построил своята ковачница. А наблизо живеят мрачните циклопи. Най-свирепият сред тях – Полифем, бил ослепен от Одисей и огромните скални късове, които хвърлял по него, сега са пръснати хаотично в морето. Другата легенда е, че в подножието на вулкана се е родила Венера. Мнозина от туристите плануват венчавките си точно тук, защото се смята, че под Етна си казват „да” само най-влюбените, които сравнят чувствата си с огнена стихия.
По склоновете на вулкана вирее ароматен сорт ягоди, от който сицилианците приготвят 70-градусова алкохолна напитка, която се сервира в малки чашки и се пие на екс – преживяване, наподобяващо на изригването на Етна.

Южняшки нрави

Когато стъпите на сицилианска земя, трябва да знаете, че за местните жители жестикулацията е много важна. Дори може да се заблудите, че се води някакъв разгорещен спор. В същото време сицилианецът е гостоприемен човек. Не се учудвайте на розовия и небесносин цвят, с който са боядисани къщите, нещо което няма да видите никъде в Италия. И ако в градовете е шумно и напрегнато, в малките селца животът направо се стеле като мъгла. По обяд всичко напълно замира, магазините се затварят и идва времето на сладките приказки и подготовката за вечеря.
В Сицилия никой не обича да говори за Мафията, а Дон Корлеоне е само кинематографичен образ. Но любима тема е появата през средните векове на пастата, като по това време Сицилия е била арабска колония. Смята се, че думата макарони е взета от сицилианския диалект и означава обработено тесто. Освен с морето и забележителностите, Сицилия е притегателна сила и за любителите на доброто похапване.

Няма друга такава кухня

Къде се яде най-вкусно? В Сицилия – казали маврите. И днес на около стотина километри от Африка, на острова е запазено повече арабското, а не европейското влияние - кафе, розмарин, сини домати, ориз, портокали, лимони, артишок, маслини, стафиди, сладкиши с мед.Съчетание на сладко и солено. Много от продуктите са известни с оригиналните си имена. Не пропускайте да опитате салатите с цитрусови плодове и аншоа, традиционния сицилиански десерт la Cassata – тя е кралица на тортите, най-обикновените – каноли (рулца от пържено тесто с вкус на канела и карамфил, напълнени със сладка рикота, парченца шоколад и цукати), помодори секки ин олио (сушени плодове). Отпийте сериозна глътка от виното Марсала („Божие пристанище”). Ако влезете в някоя закусвалня със сигурност ще ви предложат аранчини (яйцевидни топки от слепен с доматен сос ориз, късчета месо, моцарела и местното жълто сирене качокавало, всичко панирано с галета). За видовете спагети да не говорим, а разнообразието на морепродуктите направо може да ви направи нерешителни в избора.

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

Освежете жилището с декоративни лепенки

Цветята са неотменна част от нашия дом и неговата украса. Става дума не само за живи цветя, а и за цветни шарки, орнаменти, рисунки и фотографии, които в последно време присъстват практически във всич...

Триградското ждрело

Намира в западната част на Родопите. Това е и най-големия карстов район в България с над 150 пещери. Ако сте любители на пещерния туризъм това е вашето място. Приключенията започват от момента, ...

Зелеви сарми

Зелеви сарми със зрял фасул Прoдукти: 1 средно голяма кисела зелка, 2-3 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 ч.ч. сварен зрял фасул, 2-3 с.л. олио, 1 ч.ч. зелев сок, черен и червен пипер. Нaчин на приготв...

Катми и палачинки

Катми Прoдукти: 500 г брашно, 2 яйца, 100 г краве масло /или свинска мас/, 15 г мая за хляб, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 2 ч.ч. вода. Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с водата и постепенно пр...

Начало