Растения » Риган

 Риган

Нарича се още овчарски босилек и е известен най-вече като подправка за пици, но той е и изискана подправка към салати, спагети, доматени сосове, ястия от зеленчуци и яйца, към супи, печени птици, печено свинско или овнешко месо, гювечи, плакии, ястия от патладжани, за чай и др. Приложение намира и при консервиране на краставички, като подправка на някои пикантни сирена и колбаси. Той се комбинира добре с босилек и черен пипер. Участва и в приготвянето на ликьори. Използват се свежите и сушени листа и млади клонки. Притежава леко тръпчив и горчиво-пикантен вкус.
Среща се в природата в цяла Европа, Азия и Далечния изток. У нас расте из храсталаците, каменливите места и поляните до горната граница на горите из цялата страна. Познати са няколко разновидности. Отглежда се и като културно растение. Съдържа етерично масло с главна съставна част тимол, дъбилни вещества, смолисти вещества, минерални соли, тлъсто масло, витамин С и др.

Устройство

Риганът (Origanum vulgare) e многогодишно растение, слабо овласено или почти неовласено, с право четириръбесто, разклонено в горната част стъбло, високо около 60 см. Листата са срещуположни, с къси дръжки, яйцевидни, долните са по-едри, с рядко назъбен външен ръб, светлозелени. Цветовете са събрани в класчета, разположени в съцветие метлица, различно обагрени – розови, бледорозови, бели с кафяви чашелистчета. Плодовете са закръглени, кафяви орехчета. Цъфти през юли-август.
Като културно растение се отглежда на различни видове почви. На едно място расте 3-4 години.

Размножаване

Засява се рано напролет на редове, като разстоянията между тях са 50 см, а в реда – 30 см. Може да се отглежда и чрез предварително отгледан разсад. За целта семената се засяват в началото на март в студени парници или лехи и отиват на постоянното си място след като растенията образуват 5-6 листа. Засаждат се по схема 50х30 см.

Грижите

По време на вегетацията посевът трябва да се поддържа чист от плевели, като редовно се окопава и подхранва с около 1,5 кг за 100 кв м. При добри грижи реколта може да се получи още на първата година, а през следващите растенията може да се изрязват на 2-3 пъти. Когато риганът се използва за прясна подправка, младите клонки с листата се изрязват с дължина 15-20 см и се навързват на връзки както джоджена.
Когато трябва растителната маса да се суши, тя се постила на проветриво и сенчесто място. Когато растенията се използват за етерично масло, те се прибират по време на цъфтежа. От 100 кв.м може да се получи 80 кг свежа маса или 18-20 кг суха маса.

Автор: Донка Петкова

Представяме Ви:

Латинка (тропеолум)

Тук са включени няколко едногодишни растения, включително и някои от популярните сортове на Т. перегринум, заедно с по-малко познатите многогодишни видове. Многогодишните видове латинки са катерливи и...

Криптомерия (японски кедър)

Криптомерия японика е част от японския пейзаж - расте в паркове и около храмове в цялата страна. В родината си това величествено дърво достига над 45 м височина и е напълно неподходящо за обикновена г...

Зокум (олеандър)

Зокумът има нужда от голяма стая или остъклена градина. Ароматните цветове се появяват през лятото в съцветия над удълженоелипсовидните листа. Вдървенялото стъбло и сокът са отровни. Когато е голям, з...

Араукария

Най-характерно за араукарията е особеното разположение на острите и близки едно до друго листа. Винаги купувайте отгледан в контейнер екземпляр и осигурете ярко слънце, влажна и кисела глинеста почва ...

Начало