Растения » Витис

 Витис
Vitis

Обикновено витисът се отглежда заради плодовете, но няколко вида се продават само заради декоративната им стойност. Осигурете подпорки, защото видовете на витиса се прикачват с мустачки. Основното им достойнство е блестящата багра на есенните листа, а някои раждат грозде, което се яде.
Сортове: Гигантът в групата е V. coignetiae - с наделени листа, над 25 см в диаметър, и стъбла, дълги 12 м. Наесен листата стават златисти, а после алени. V. vinifera Brandt е сорт на обикновената лоза със зелени листа, които почервеняват, преди да паднат. V. vinifera Purpurea е с червени листа, които потъмняват до пурпурно, преди да опадат.
Място и почва: Почва с добри дренажни свойства, добре е да е варовита. Вирее на слънце или полусянка.
Подкастряне: Отстранете нежеланите стъбла през лятото.
Размножаване: Чрез отводки през април или заложете резници в сандъче на открито в края на лятото.

Автор: Ангелина Костова

Представяме Ви:

Калмия

Има само един популярен вид - планински лавър, или храст калико (К. latifolia), който расте в диво състояние в Северна Америка. Когато не цъфти, може да го сбъркате с рододендрон. Пъпките приличат на ...

Радермахера

Внесена е в Европа от Тайван в началото на 80-те години и популярността й като стайно единично растение расте. Ще я познаете по големите сложни листа, съставени от лъскави малки листчета с дълбоко вря...

Зеленика (винка)

Зелениката е ниска и някои автори дори не я включват в книгите си за храсти, но тя е чудесно почвопокривно растение. Расте на слънце и на сянка, стъблата й се вкореняват в почвата при разпростиране. И...

Босилек

Свежите и сухи листа и цветовете, цели и смлени, се използват поради неповторимия си аромат като подправка в приготвянето на разнообразни ястия от домати, сирене, гъби, риба и консерви от зеленчуци (...

Начало