Растения » Витис

 Витис
Vitis

Обикновено витисът се отглежда заради плодовете, но няколко вида се продават само заради декоративната им стойност. Осигурете подпорки, защото видовете на витиса се прикачват с мустачки. Основното им достойнство е блестящата багра на есенните листа, а някои раждат грозде, което се яде.
Сортове: Гигантът в групата е V. coignetiae - с наделени листа, над 25 см в диаметър, и стъбла, дълги 12 м. Наесен листата стават златисти, а после алени. V. vinifera Brandt е сорт на обикновената лоза със зелени листа, които почервеняват, преди да паднат. V. vinifera Purpurea е с червени листа, които потъмняват до пурпурно, преди да опадат.
Място и почва: Почва с добри дренажни свойства, добре е да е варовита. Вирее на слънце или полусянка.
Подкастряне: Отстранете нежеланите стъбла през лятото.
Размножаване: Чрез отводки през април или заложете резници в сандъче на открито в края на лятото.

Автор: Ангелина Костова

Представяме Ви:

Домат

Родината на доматите е Южна Америка. Макар да имат само около два века европейска история като културен зеленчуков вид, отличните хранителни, диетични, вкусови и технологични качества на плодовете са ...

Коледна звезда

В края на декември едно ярко цвете превзема цветарските магазини и домовете. Това е коледната звезда. В превод името й означава прекрасна млечка и тя наистина заслужава името си. Пуансетията, както...

Босилек

Свежите и сухи листа и цветовете, цели и смлени, се използват поради неповторимия си аромат като подправка в приготвянето на разнообразни ястия от домати, сирене, гъби, риба и консерви от зеленчуци (...

Амарилис

Не бъркайте това растение с големите луковици амарилис, продавани за отглеждане на закрито. Те са сортове на хипеаструма и растат по различен начин. Амарилисът може да се отглежда и на открито - на сл...

Начало