Обикновено витисът се отглежда заради плодовете, но няколко вида се продават само заради декоративната им стойност. Осигурете подпорки, защото видовете на витиса се прикачват с мустачки. Основното им достойнство е блестящата багра на есенните листа, а някои раждат грозде, което се яде.
Сортове: Гигантът в групата е V. coignetiae - с наделени листа, над 25 см в диаметър, и стъбла, дълги 12 м. Наесен листата стават златисти, а после алени. V. vinifera Brandt е сорт на обикновената лоза със зелени листа, които почервеняват, преди да паднат. V. vinifera Purpurea е с червени листа, които потъмняват до пурпурно, преди да опадат.
Място и почва: Почва с добри дренажни свойства, добре е да е варовита. Вирее на слънце или полусянка.
Подкастряне: Отстранете нежеланите стъбла през лятото.
Размножаване: Чрез отводки през април или заложете резници в сандъче на открито в края на лятото.
Подправката е позната и като тарос, но някои я наричат още градински пелин. Изисканият аромат от съдържанието на етерично масло и голямото количество на витамин С подхожда за подправка на пресни салат...
За стайни растения се продават два вида цитицус – Ц. канариензис и по-привлекателният Ц. рацемозус. Тези храсти трябва да са на открито през лятото. Оставете ги навън и след като сте отрязали клонките...
В началото на лятото иксията цъфти със звездовидни цветове на жилави стъбла. По залез слънце цветовете се затварят. В области с умерен климат и песъчлива почва може да я оставите в градината през зима...
Калцеоларията, наричана пантофче, произхожда от Южна и Централна Америка. Родът й е голям – представен е от около 200 вида тревисти, полухрастовидни и храстовидни растения. Като саксийно цвете се отг...