Огненочервеният костус от семейство Костусови (Costaceae) идва от горите на Южна Бразилия. Представлява многогодишно растение, високо до 50 см. По изправените стъбла спираловидно са разположени тъмнозелени, удължени и заострени листа. Към върха на стъблото междувъзлията се скъсяват, докато се образува красива листна розетка. От август до декември от пазвата на всяко от връхните листа поред започват да излизат яркооранжеви цветове с диаметър 6-7 см.
Едно от най-ценните качества на костуса е, че цъфти през есента, когато другите цветя се готвят за почивка. Тогава той представлява необикновено привлекателна гледка благодарение на контраста между тъмнозелените листа и огнените цветове.
За доброто си развитие костусът изисква полусенчесто място. Оптималната температура за него е между 18 и 24 градуса. През лятото се полива редовно и обилно, като не се пропуска и пулверизирането, а през зимата водата се намалява. Подхранването през периода от май до септември 2 пъти месечно се отразява благоприятно. Кореновата система на костуса се разраства бързо, затова през август се налага прехвърляне в по-голям съд.
Размножава се със семена и връхни резници.
Тайните на успеха
Светлина: Обича полусянката.
Вода: През лятото обилна, през зимата по-оскъдна.
Влажност на въздуха: Умерена.
Подхранване: През лятото.
През юни се появяват увиснали китки от ароматни бели цветове, но фалшивата акация се отглежда главно заради грациозната форма и ефектните листа. Расте почти навсякъде и от нея става чудесно единично д...
Бодливите тъмнозелени листа и яркочервените плодчета на обикновения илекс (I. aquifolium) са познати на всички. Градинските сортове се различават от основния вид по баграта на листата и плодчетата. Ил...
Всички им се възхищават, но малцина ги отглеждат, защото магнолията се смята за „трудно" растение. Това не е съвсем вярно, но при засаждане наистина трябва да положите малко повече грижи. Април е...
Ягодовите плодове са едни от първите пресни плодове през пролетта, които с привлекателния си външен вид, приятен вкус и аромат и ценни хранителни съставки се търсят неограничено за консумация в прясно...