Растения » Стапелия

 Стапелия
Stapelia

Всички стапелии цъфтят с ефектни цветове. Наричат ги често кактуси, но освен че също са сукуленти, нямат нищо общо с тях. Най-известна засега е С. вариегата, която за съжаление е от силно миришещите видове.
С. вариегата през лятото образува уникално обагрени цветове в основата на стъблата. За максимален ефект изберете С. гигантея (цветове с диаметър 25-30 см, без мирис).

Тайни на успеха

Температура: Умерено топло – минимална 10°С през зимата
Светлина: Ярко осветено място; предпазвайте от пряка слънчева светлина през лятото.
Вода: Полейте умерено, след това оставете повърхността на почвата да просъхне; през зимата поливайте оскъдно.
Влажност на въздуха: Не е необходимо да полуверизирате.
Пресаждане: Ако е необходимо, напролет.
Размножаване: Резниците се вкореняват лесно; направете стъблени или листни резници, отделете издънки през пролетта или лятото; оставете резниците да засъхнат няколко дни (за големите резници – 1-2 седмици), преди да ги заложите в субстрата; поливайте много оскъдно и не покривайте с полиетилен или стъкло; може да засеете и семена – покълват при температура 21-25°С.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Циноглосум (наумка)

Може да избирате между многогодишни и едногодишни растения. Бордюрното многогодишно е туфесто растение, което прилича на гигантска незабравка - листата и стъблата са мъхести, а цветовете - сини. Едног...

Секвоядендрон велингтония (мамонтово дърво)

Названието на дървото е свързано с имената на хора, които никога не са го виждали. Латинското идва от името на един индианец - Секвоя, а обикновеното - от дюка на Уелингтън. Секвоядендронът (S. gigant...

Бергения

Бергенията е прекрасно почвопокривно растение за цветния или смесения бордюр. Вирее под дървета и храсти, бързо се разпростира, не позволява на плевелите да се разпространяват и осигурява цвят почти п...

Домат

Родината на доматите е Южна Америка. Макар да имат само около два века европейска история като културен зеленчуков вид, отличните хранителни, диетични, вкусови и технологични качества на плодовете са ...

Начало