Растения » Сукуленти

 Сукуленти
Succulents

Любовта към стайните растения често започва с три или четири мънички саксии със сукуленти и един-два малки кактуса.
Сукулентите наистина са добро начало, особено за деца, тъй като грижите за тях са малко, няма да пострадат сериозно, ако известно време ги пренебрегнете или не се грижите правилно, а и са сред най-лесните за размножаване растения.
Сукулентите се определят лесно като растения с месести листа или стъбла, които могат да натрупват вода – кактусите са обособена група сукуленти. По-неясна е границата между “сукулентите” и “стайните растения с месести листа”. В тази книга на сансевиерата и други видове с месести листа, се гледа като на обикновени стайни растения. Тези сукуленти, които се отглеждат главно заради цветовете им (хоя, рохея, каланхое блосфелдиана и т.н.), се третират като цъфтящи или цъфтящи с кратък ефект растения.
Продават се стотици сукуленти с най-различни форми и размери. Повечето от тях образуват розетка, тъй като плътно прилепналите листа позволяват запазването на вода в пустинни условия. С възрастта едни от тези растения се превръщат в “дървета розетки” – с розетки от листа на върха на вдървесинели стъбла, други растат като пълзящи или храстовидни растения.
Въпреки голямото разнообразие от форми, сукулентите са забележително постоянни в нуждите си. Те са обитавали сухите области на света и затова изискванията им са свързани с тази среда – добре дренирана почва, слънчева светлина, свеж въздух, влага по време на растеж, студен и сух период на покой. Зимният период на покой е много важен, ако искате растенията да цъфтят и живеят дълго. През лятото известно време трябва да бъдат на открито.

Тайни на успеха

Температура: Умерено топло от пролетта до есента – сукулентите (за разлика от повечето стайни растения) обичат да има разлика между нощните и дневните температури; дръжте на хладно през зимата – 10-13°С е идеална температура, но нищо няма да им се случи и при 4°C.
Светлина: Най-добре е да бъдат на прозоречен перваз, тъй като е много важно да получават и малко слънчева светлина; ако е възможно изберете прозорец със западно изложение; но през лятото ще се наложи да им търсите сянка; хавроцията и гастерията имат нужда от ярко осветено място, но без пряко слънце.
Вода: От пролетта до есента третирайте като обикновено стайно растение – поливайте обилно, когато почвата започне да просъхва; през зимата поливайте много рядко – веднъж на 1-2 месеца.
Влажност на въздуха: Не е необходимо да пулверизирате листата; основното изискване е за свеж въздух – през лятото отваряйте прозорците.
Пресаждане: Само когато е наложително – през пролетта пренесете в малко по-голям съд; използвайте плитки, а не дълбоки саксии.
Размножаване: Резниците се вкореняват лесно; направете стъблени или листни резници, отделете издънки през пролетта или лятото; оставете резниците да засъхнат няколко дни (за големите резници – 1-2 седмици), преди да ги заложите в субстрата; поливайте много оскъдно и не покривайте с полиетилен или стъкло; може да засеете и семена – покълват при температура 21-25°С.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Камелия

Камелиите би трябвало да са много по-популярни, но имат незаслужената репутация на трудни и деликатни растения. В действителност повечето сортове са издръжливи. Студените ветрове и сланите увреждат цв...

Озотамнус

Необикновено дълготрайно растение - ще го откриете в някои каталози, но не и в градинския център. Деликатно, подходящо само за области с умерен климат, но има два вида, които са сравнително издръжливи...

Скабиоза (самогризка)

Едногодишните сортове не са толкова популярни, колкото многогодишните. Багрите са от бяла до тъмночервена. Ароматните куполовидни съцветия са подходящи за букети. Едногодишните скабиози се отглеждат л...

Стаен нар

Нарът (Punica granata) е дребно листопадно дърво или храст, ценно плодно и лечебно растение. В природата се среща в субтропиците на Мала Азия и Европа. В много страни се счита за символ на благоденств...

Начало