Баклата (Vicia faba L.) е едногодишно растение от семейство Пеперудоцветни (Papillionaceae).
Това бобово растение има висока хранителна стойност. Употребява се главно в зелено състояние и много рядко във вид на зрели зърна. Широко използвана в миналото, днес баклата се е превърнала в любителска култура, изместена от зеления фасул и граха. Но по съдържание на белтъчни вещества тя ги превъзхожда. Освен това плодовете й (чушките) се появяват доста преди плодовете на градинския грах и градинския фасул, което също е в нейна полза. Тъкмо това поддържа интереса у любителите и онези, които могат да я отгледат, не бива да пропускат тази възможност.
Засява се при първа възможност в края на зимата, още през февруари, а в южните райони може и през есента преди настъпването на студовете. В малката дворна градина подходящ начин на отглеждането са браздите. Правят се през 50 см една от друга. Семената се засяват в основата на браздите по 3-5 в гнездо. Разстоянието между гнездата е 30-40 см.
Грижите за баклата се състоят в редовно окопаване и поливане при засушаване. Беритбата започва в началото на май. Бере се през 5-10 дни, за да не загрубяват плодовете и да не губят консумативните си качества.
Храстчето с красивото име произхожда от Южна Европа. То е измежду вечнозелените представители на семейство Устоцветни. В родината си израства като двуметров храст, който се използва за жив плет или ка...
Всичко около калифорнийската секвоя (S. sempervirens) е впечатляващо. Най-високото дърво в света - рекордът е 109 м, необичайно малки шишарки - под 2 см в диаметър. Някои екземпляри са на над 2000 год...
До 30-те години ча нашия век лупинусът не се е отглеждал много, но хибридите Russell са променили коренно нещата. Големите връхни съцветия с типични за бобовите грахопэдобни цветове се появяват в нача...
От няколкото жълти маргаритки, подходящи за цветния бордюр, хелиопсисът е с три предимства. Храстовидните растения са гъстостъблени, не трябва да се вадят и разделят на всеки няколко години, а и цвето...