Баклата (Vicia faba L.) е едногодишно растение от семейство Пеперудоцветни (Papillionaceae).
Това бобово растение има висока хранителна стойност. Употребява се главно в зелено състояние и много рядко във вид на зрели зърна. Широко използвана в миналото, днес баклата се е превърнала в любителска култура, изместена от зеления фасул и граха. Но по съдържание на белтъчни вещества тя ги превъзхожда. Освен това плодовете й (чушките) се появяват доста преди плодовете на градинския грах и градинския фасул, което също е в нейна полза. Тъкмо това поддържа интереса у любителите и онези, които могат да я отгледат, не бива да пропускат тази възможност.
Засява се при първа възможност в края на зимата, още през февруари, а в южните райони може и през есента преди настъпването на студовете. В малката дворна градина подходящ начин на отглеждането са браздите. Правят се през 50 см една от друга. Семената се засяват в основата на браздите по 3-5 в гнездо. Разстоянието между гнездата е 30-40 см.
Грижите за баклата се състоят в редовно окопаване и поливане при засушаване. Беритбата започва в началото на май. Бере се през 5-10 дни, за да не загрубяват плодовете и да не губят консумативните си качества.
Растението е добре познато като плевел, но култивираните му братовчеди не са толкова известни. В каталозите ще ги намерите трудно, най-вероятно ще откриете само S. subulata Aurea, но и тя е с ограниче...
Семпервивумът е стар любимец за отглеждане на открито и закрито. Много е издръжлив – липсата на грижи не му пречи, не трябва само да се преполива, да не се подхранва често и да не се пресажда, ако то...
Това растение може да се засади в задната част на голям бордюр, но е най-добре да го използвате като фокусна точка на тъмен фон. Многобройните бели цветове са изключително ефектни. Нападат го голите о...
Живият плет от морски зърнастец осигурява чудесна защита от вятъра в крайбрежните градини. Издръжлив е на суша, морският въздух не му пречи, а гъстите му и бодливи клони издържат както на суровите зим...