Растения » Брюкселско зеле

 Брюкселско зеле

У нас се отглежда рядко от любители заради дребните (2,5-5 см) зелчета, които се развиват в пазвите на листата, разположени спираловидно по сравнително невисокото (до 50 см) стъбло.
Брюкселското зеле (Brassica oleracea var. gemmifera L) превъзхожда по хранителност и съдържание на витамини, особено на С, В2 и РР главестото зеле. Богато е на минерални соли, а калият и натрият се намират в благоприятно съотношение (38:1), поради което го препоръчват като добра храна за усилване на диурезата при отоци, затлъстяване, повишено кръвно налягане и др. Обилната листна и стъблена маса (800-1000 кг на 100 кв. метра) също е богата на хранителни вещества, витамини и минерални соли, но не е годна за консумация. Затова пък е чудесна храна за домашните животни.
Брюкселското зеле има по-скромни изисквания към условията на отглеждане в сравнение с главестото зеле. Отличава се и с по-висока студоустойчивост, има и по-дълъг вегетационен период – от 152 до 164 дни.
По начин на отглеждане брюкселското зеле не се отличава от главестото. Поради по-дългия му вегетационен период, трябва да се засява по-рано. Разсадът се засява в началото на май на открита леха. За 100 кв. метра производствена площ са достатъчни 8 г семена. Засява се рядко и разсадът не се пикира. Растенията се засаждат на определената площ през юни. Грижите са такива, каквито и за главестото зеле.

Автор: Тома Христов

Представяме Ви:

Абелия

Необикновено растение, което поставя рекорд по продължителност на цъфтежа - A. schumannii цъфти от юни до октомври. За съжаление не е издръжливо - нуждае се от защитата на други храсти или от южна сте...

Сапонария (сапунче)

Нискорастящите сортове на сапонарията са издръжливи почвопокривни растения, които се разполагат между камъни или върху гола почва в алпинеума. Цъфтят когато други почвопокривни като аубриетата и араби...

Симфорикарпус

Обикновеният симфорикарпус расте буйно и не е капризен - вирее на ярко слънце или в гъста сянка под дърветата. Покрива големи площи в по-некултивираните части на градината. Големите бели плодчета се п...

Копър

Подправката в свежо състояние се използва за ароматизиране на салати, супи, сосове, маринати, за приготвяне на таратор, кисели краставички, при зеленчукови концентрати и рибни консерви. Използват се л...

Начало