Още рецепти » Кълновете предпазват и от рак и сърдечно-съдови заболявания

 Кълновете предпазват и от рак и сърдечно-съдови заболявания

За ползата, която носят на човешкия организъм кълновете и зародишите разговаряме с доц. д-р Донка Байкова, зам.-председател на Българското научно дружество по хранене и диетика.

- Д-р Байкова, какви хранителни качества притежават кълновете?

- Кълновете са уникална храна на живата природа, те имат мощен антиоксидантен ефект, благодарение на който се забавят процесите на стареене. Ако в дневното меню присъстват покълнали семена, не е нужно човек да си взима поливимаминен или полиминерален препарат, тъй като те са богати на редица естествени витамини и минерали. Особената им ценност се състои и в това, че съдържат пълен набор протеини, огромно количество кислород и ферменти, необходими за смилане и усвояване на храната.

- Знае се, че зародишите съдържат и много витамини.

- Да, различните растителни култури са богати най-вече на витамини от групата В ( В1, В2, В3, В6), витамин Е и провитамин А. В-витамините са основни регулатори на мастната и белтъчната обмяна, имат укрепващо действие върху нервната система. Тъкмо заради това кълновете са ценен щит срещу ежедневния стрес, на който сме подложени ежедневно. Витамин А, Е. и Р способстват за подобряване на зрението, на пигментацията на кожата, както и на здравината на косата и ноктите.

- Превенция срещу кои болести е тази храна?

- Храненето с кълнове предпазва от сърдечно-съдови инциденти – инфаркт и инсулт. Специалистите са установили, че в пшеничения зародиш има голяма концентрация на витамини и микроелементи. Съдържанието на витамин Е в него е 50 пъти повече, отколкото в натуралното. То съдържа 10 пъти повече витамин В6, 2-4 пъти повече витамини В1, В2, В3, РР, 2 пъти повече белтъчини и 5 пъти повече мазнини. Зърното снабдява организма с необходимите микроелементи: цинк, желязо, мед, манган, никел, хром, ванадий, молибден, берилий, титан, сребро, церий, кобалт, арсен, бор, селен и др. Последните изследвания на биохимиците показват, че в покълналите зърна на фасула и други видове бобови растения се съдържат толкова протеини, колкото и в месото. Друго предимство на вегетарианската храна е, че за разлика от месните храни се усвоява напълно от организма и не съдържа вредни вещества като холестерин, хормони и антибиотици.

- Чувала съм, че препоръчват зародиши на спортистите.

- Логично е, защото зародишите подобряват еластичността на мускулите и тъканите, координацията на движенията. При продължително приемане (80-90 на сто от дневния порцион) възстановяват възпроизводителната способност при жени в кимактерична и постклимактерична възраст. Намаляват затлъстяването, както на цялото тяло, така и на отделни части. При употреба на покълнали зърна преяждането е практически невъзможно.

- За кои болни не се препоръчва тази храна?

- За хора, страдащи от подагра, тъй като кълновете съдържат нуклеинови киселини, които са в основата на т. нар. тофи (болезнени натрупвания на малките крайни стави).

- Използват кълновете в борбата с рака. Бихте ли разказали повече за това?

- Покълналите зърна способстват за изчезване на различни новообразувания: злокачествени и доброкачествени тумори, полипи, липоми, миоми, фиброми и т. н. Най-мощните антиоксиданти в кълновете са бетакаротените и микроелементите бор, селен и молибден. Противораковото им действие се състои в това, че прекъсват веригата на нежеланите окислителни процеси, залавяйки високоактивните свободни радикали, които се образуват в молекулите в резултат на обменните процеси. Почистват организма не само от атрофирарали клетки, излишни вещества и токсини, но и от отпадъчни продукти. Остраняват възпалителните процеси.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Детето се страхува от водата

Фобия от водата имат около 10% от хората, населяващи земята. Според психоаналитиците тя се появява още в зародишната фаза от нашето развитие и се дължи на тежко прекараната бременност на майките ни. И...

Направете малкото жилище по-просторно

Ако имате типово жилище с малка кухня и не много просторни стаи, естествено е желанието ви зрително да увеличите пространството. Това може да стане чрез надлъжно редене на паркета, стъклени врати, огл...

Нищо не може да замени майчината кърма

Трябва ли бъдещата майка да кърми своето бебе е въпрос, който има само един-единствен отговор. Да, трябва и дори когато й се налага да започне по-рано работа, не бива да заменя майчиното мляко с изкус...

Обезводняването при децата

Дехидратирането е една от най-големите опасности, които заплашват кърмачетата и малките деца през лятото. За да не го допуснете, давайте колкото се може повече течности на малчуганите, а биберонът с в...

Начало