Още рецепти » Кортикостероидите може и да навредят

 Кортикостероидите може и да навредят

Лечението с кортикостероидни медикаменти се увеличи и разшири през последните десетилетия. Така е, защото се увеличиха заболяванията, които изискват такова лечение: бронхиална астма, алергии, ставни болести, кожни и хормонални заболявания и др. Подобри се и производството на по-качествени медикаменти. Два от основните ефекти - противовъзпалителен и обезболяващ, настъпват бързо и ефектът е по-изразен в сравнение с други медикаменти. Това ги прави предпочитани лекарства, но и пациенти, и лекари трябва да са нащрек.

Колко дълго да се приемат?

За краткотрайно лечение с кортикостероидни медикаменти се приема 2-6 седмици. Този срок обичайно не крие тежки странични последици. Ако лечението е продължително, спирането на препарата трябва да стане внимателно и бавно. Бързото спиране на по-висока доза лекарство причинява обостряне на заболяването, което се определя като рекушетен рецидив. Това се проявява на 8-12 ден от спирането на кортизона. Принципно намаляването става плавно, с отнемане на малка доза лекарство от един прием, след ден-два от следващ и т.н. Точната схема и дози трябва да се определят от лекуващия лекар съобразно тежестта на заболяването и вида на кортикостероидния медикамент.

Кои са страничните и опасни страни от това лечение?

Всички медикаменти притежават подобни качества, но лечението с кортикоиди е хормонално и често продължително. Така лекуващите се с тях могат да прибавят нови болести! Най-важните при лечение с кортикостериоди са: задръжка на вода и сол в тъканите на организма; намаляване на важния елемент калий; увеличаване на кръвната захар; повишаване на артериалното налягане; сърцебиене и аритмии; увеличаване на холестерола; затлъстяване по хормонален тип (Кушогоиден тип); депресии; психоза; активиране на язва в стомашно-чревния път и т.н.
Отбелязват се два тревожни факта: при продължително лечение с кортикостероиди се развива остеопороза и очното налягане се увеличава (глаукомата расте!).
Късните последици от лечението с кортикостероиди също могат да са много сериозни: развива се вторична надбъбречна недостатъчност. Това трябва да се има предвид при поява на някои нетипични хормонални болести. Също така могат да възникнат проблеми при тежки операции с обща упойка, да се влоши някоя от наличните хронични болести. Затова – уведомявайте лекарите за лечение с кортикостероиди!

Съветите ни при лечение с кортикостероидни медикаменти (или предстоящо лечение):

Не се самолекувайте - обсъдете индикациите и продължителността, също схемата на лечение с лекаря си и съответния специалист.
Когато се налага прибавяне на други медикаменти или биодобавки за другите налични болести, уведомете, ако се лекувате вече с кортикостероиди (с оглед избягване на несъвместимости или засилване на страничните действия на двата вида медикаменти).
Не прекъсвайте рязко лечението с кортикостероидни медикаменти, за да избегнете обострянето на заболяването си. Обсъдете точната схема с лекаря си!
• За тези, които имат относителни противопоказания за лекуване с кортикоиди, уведомете лекуващия лекар и съответния специалист, че вече боледувате от: хипертония, стомашно-чревно заболяване, наднормено тегло, ендокринни нарушения и др.
Важно за диабетиците: при тях лечението с кортикостероидни медикаменти се преценява по-строго. Ако се налага - да се има предвид при оценка на кръвната захар (вече казахме, че тя се повишава от кортикостероидите). Необходимо е, за да не се опорочи лечението на диабета.
• При продължително лечение с кортикостероидни медикаменти очното налягане да се измерва по-често (това е профилактика за глаукома) особено когато вече са установени гранични или умерено повишени стойности на очното налягане.
Ако предстои оперативно лечение с обща упойка, съобщете за лечението с кортикостериодни медикаменти.

Автор: д-р Анна Атанасова

Представяме Ви:

Пържени кюфтенца

Кюфтета по цариградски Прoдукти: 500 г кайма /смес/, 1 глава лук, 1 филийка сух бял хляб, 1 к.ч. прясно мляко, 1 яйце, 1 к.ч. брашно, 1/2 ч.л. черен пипер, 1 ч.ч. олио, четвърт пакетче краве масл...

Залцбург – градът на Моцарт

Околностите на Залцбург, Неапол и Константинопол са най-красивите на света - пише Александър фон Хумболт. Прозрачни като сълза алпийски езера, стръмни планини, зелени склонове – това триединство стои ...

Консервиране на праскови

Печен конфитюр от праскови Прoдукти: на 1 кг праскови - 300 г захар, 1/4 ч.л. лимонтузу Нaчин на приготвяне: Попарваме прасковите, обливаме със студена вода и ги обелваме. Нарязваме ги на па...

Как да разберем детето си?

Лъжи, неувереност, изблици на гняв - наследникът ви съвсем не е ангелчето, чакано с нетърпение и надежда цели девет месеца. Не се стресирайте, а се постарайте да намерите решение на проблемите, без да...

Начало