Още рецепти » ЙОЩА - немски плод с френски привкус

 ЙОЩА - немски плод с френски привкус

Хибридът между касиса и бодливото немско грозде е създаден през 1959 г. след сложна кръстоска. Тази култура е наречена йоща, името е комбинация от първите букви на немските думи Yohonnisabelre и Stachelbeere, което означава касис и бодливо грозде. Йощата е широко разпространена в Западна Европа. Отглежда се в Германия, Холандия, Унгария, Чехия и в Закарпатската област.
По силата на растежа храстът надминава касиса и бодливото грозде. На втората година след засаждането, растенията достигат височина около 150 см. Кореновата система е сравнително плитко разположена. Основната част е на дълбочина от 10 до 50-60 см. Образува многобройни, тънки основни странични корени, които обрастват гъсто с коренови разклонения.
Стъблото има многобройни издънки, които обикновено достигат на височина 1,5, понякога и до 2 м. Израстват от приземната и подземната част на храста и са многогодишни.
Характерно за този вид е, че за един вегетационен период образува голямо количество едногодишни издънки, които могат да задушат растенията, затова периодично се изрязват. По стъблото липсват шипчета.
Листата заемат средно положение между тези на касиса и бодливото грозде. Имат 3- или 5-делни петури, назъбени, лъскави или опушени, с дребен мъх. Листопадът започва късно през есента и продължава до втората половина на ноември.
Плодните пъпки започват развитие рано напролет - в края на март-началото на април, а при по-топла пролет и в средата на март. Цветовете са двуполови, разположени по две-три заедно или поединично на гроздчета, белезникави или пурпурночервени, с бледа пурпурна лента.
Плодовете са матовочерни или черни, около 2-3 г, сферични или елипсовидни. Разположени са на къси или дълги гроздчета. Зреят околс 50-60 дни след началото на цъфтежа. Плодовото месо е зеленикаво, изпълнено с многобройни семенца със сладко-кисел вкус, без характерния касисов аромат.

Размножението

Йощата се размножава чрез вкореняване на зрели и зелени резници и от хоризонтални и вертикални отводи. Не е взискателна към почвата. От един храст се добиват до 10 кг плодове.

Вредителите не я плашат, издържа на голям студ

Това растение не боледува от брашнеста мана и някои вирусни болести, характерни за касиса и бодливото грозде. Пъпковият пробивач също не обича йощата. Освен това тя е студоустойчива. Издържа до минус 30 градуса. Плодовете превъзхождат касиса и бодливото грозде, съдържат повече витамин С.

РАЗСАД ЗА ЙОЩА

Автор: Ивана Беловска

Представяме Ви:

Къде да засадим черешата

Едно от съществените предимства на черешите е, че те заедно с вишните, ягодите и малините са едни от най-ранозреещите плодове. У нас най-ранните сортове череши започват да зреят още през втората поло...

Избрано от турската кухня

Супа от маруля с ориз Прoдукти: 2 средно големи марули, 1 връзка зелен лук, 4 с.л. ориз, 1 с.л. брашно, 4 с.л. олио, лимонов сок, копър, магданоз, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Накисва...

Как да подхранваме мушкатото

За да се развива добре мушкатото, трябва да се грижите за него още от засаждането му. Почвената смес трябва да е богата на лесни за усвояване хранителни вещества. Затова се съставя почвена смес, в коя...

Как да си завъдите мандарина

Мандарината може с успех да се отглежда в домашни условия. Можете да присадите калеми на лимон или грейпфрут, но можете да се снабдите директно и с облагородени дръвчета. Търсете сорта Миягава Васе ил...

Начало