Фикус бенджамина (Ficus benjamina) е член на семейство Черничеви. Среща се често в тропиците, където достига размерите на дърво. У нас се отглежда в саксия на светло и топло място. Температурата не трябва да бъде под 15°С -18°С дори през зимата.
Има два вида: пъстролистен и със зелени листа. Първият е по-влаголюбив от втория. Обича светлината, но не пряката. Най-добре е да го настаните на източен прозорец, където слънцето няма да е силно. Ако въздухът в стаята е сух, фикусът се нуждае от оросяване. Добре е често да овлажнявате и миете листата през пролетта и лятото с мокра кърпа.
Фикус бенджамина обича равномерното оросяване. Почвата трябва да е лека. В състава й да има торф и пясък, за да диша растението. Коренът не бива да поема много влага, нито да просъхва. От април до края на лятото е полезно веднъж седмично да добавяте течен тор за подхранване на листата. През пролетта се подрязва всяка клонка до най-близката пъпка. С това се помага да се разклони и листата да се освежат и станат по-силни и красиви. Саксията трябва да бъде на светло, защото тъмнината става причина за окапването на листата. От време на време я завъртайте, за да не се изкриви растението към светлината. Фикусът не понася течението.
Размножаването става по вегетативен начин, като се отрязват филизи и се потапят в съд с вода. Водата не се сменя, докато не се образуват коренчета.
През зимата бенджаминът не се нуждае от подхранване и големи грижи. Дори поливането се ограничава, но много е важно да е топло. През лятото пък го пазете от жегата, като оросявате с пулверизатор и къпете цялото растение вечер или рано сутрин поне веднъж седмично.
Котлети от тиквички Продукти за 4-5 порции: 3-4 тиквички, 4-5 яйца, 150 г кашкавал, копър, магданоз, брашно, галета, олио за пържене, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквичките на кръгчета,...
Трябва да бъде открита причината, защото неприятната миризма често подсказва за здравословен проблем. В 90% от случаите стоматологът може да помогне. Лошият дъх, или т.нар. холитоза, може да се п...
Уникалните ренесансови градини на замъка Виландри, често оприличавани с ювелирното изкуство на гоблена, са сред най-впечатляващите във Франция и в света. Всяка година стотици посетители от март до ное...
Пирожки с извара Прoдукти: 500 г брашно, 20 г мая за хляб, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 яйце, 1 ч.л. захар, 1 щипка сол; зa плънката: 500 г извара, 2 жълтъка; мазнина за пържене. Нaчин на приготвяне...