Още рецепти » Ягоди растат до небето

 Ягоди растат до небето

Ягодовите храсти на сорта Монт Еверест растат към небето като ягодово дърво и дават плодове непрекъснато от края на май до първите студове. На височина могат да достигнат над 1,20 м. В продължение на 5 месеца от годината растенията се отрупват с красиви ягоди с неповторим вкус.
Пълзящите ягодови храсти имат нужда от съвсем малко място за да се вкоренят. Те се приспособяват към всякакъв вид почви и са устойчиви на ниски температури. Могат да бъдат засадени в градината или дори на балкона или на терасата. Разсадът от ягодите сорт „Монт Еверест”е от типа frigo - насаждения, които са извадени по време на вегетативния покой и са складирани при отрицателни температури в дълбоко замразяващи инсталации. Складирането в хладилната камера позволява увеличаване на „спящия” период и много бързо покарване след засаждането им.
Когато получите разсада, ако кесийката, в която той е поставен, не е напълно размразена, отворете я и я оставете на стайна температура. Препоръчително е да засадите разсада веднага след размразяването му или най-късно до 2-3 дни след получаването му.
Подрежете корените. За тази цел вземете кутията, като внимавате стръкчетата на разсада да бъдат добре подредени и подрежете корените на 5-6 см от кореновата шийка. След това потопете подготвения разсад в съд с вода за 10-15 минути. Разсадът се засажда на дълбоко, в много добре разрохкана почва, за да има достатъчно въздух и да се оттича добре.
Първото напояване се извършва веднага след засаждането. Поставят се и подпорки до растенията, по които храстът ще се катери нагоре с помощта на ластуните си. Първоначално трябва да насочите ластуните по конструкцията нагоре, след това те сами се увиват нагоре като лоза.
Ягодовите храсти от сорта Монт Еверест обичат топлината. Тя ще скъси цикъла на развитие на насажденията. Поддържането на температура от 14-15 градуса при засаждането ще благоприятства вкореняването.
Тези ягодови храсти са особено чувствителни към прекалено съдържание на соли в почвения разтвор. Поради тази причина при прекалено торене може да изгорят корените им. Затова внимавайте с прекалено обагатената пръст.
Три седмици след засажденето се препоръчва умерено и редовно торене с доза 1-2 г/л при всяко поливане. Използването на бавно действащи торове се препоръчва.
Следете внимателно за появата на брашнестата мана, оидиума. Контролирайте също наличието на ботритис, листните въшки и акарите.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Кожените ни вещи – как да се грижим за тях

Държим те да блестят като слънце и да ухаят приятно. Всичко зависи от нас, от нашето умение да ги почистваме, съхраняваме и поддържаме. Обувките Преди да се решим на покупка, първото нещо, з...

Гозби с пресни картофи

Кюфтета от чушки, моркови и картофи Продукти за 4 порции: 500 г чушки, 3-4 моркова, 2-3 пресни картофа, 3 с.л. кисело мляко, 3-4 с.л. брашно, 100 г кашкавал, 4 яйца, 1/2 връзка магданоз, сол, гал...

Стъклото в интериора

Още в древен Египет, а и във Финикия, било познато изкуството за правене на стъкло. Но първата си сериозна победа стъклото завоюва, когато от материал за практически нужди се превръща в мощно оръжие з...

Зимни супи с месо

Борш Прoдукти: 400 г говеждо месо, 200 г птиче месо, половин кисела зелка, половин глава сварено червено цвекло, 1 връзка корени за супа, 3-4 картофа, 2 с.л. свинска мас, 8 ч.ч. хлебен квас /или ...

Начало