07.06.2020 година
1564339898.swf
Р
ецепти за градината
 1532 |  0 
Капризите на фрезията
Прекрасната ароматна фрезия е слязла от високите плата на Кейптаун в Южна Африка. Отначало са използвали само няколко вида, но поради големия интерес към тази култура е започнала усилена селекционна дейност. Днес се разпространяват се над 200 сорта с разнообразна багра и едрина. Голям дял от оранжерийните площи в Холандия и Франция са заети с фрезия.

Жълтите са с по-едри семена

В почвата фрезията оформя по няколко яйцевидно заострени клубено-луковици. Външната им обвивка е влакнеста. Листата са мечовидни, тесни, до 20 см дълги. Излизат направо от грудката.По-късно между тях се показва цветоносною стъбло. То е тънко, завършва със съцветие едностранен клас. Точно на мястото, където започват камбанките, то се извива почти под прав ъгъл. Цветовете са много красиви, широко отварящи се камбанки, 3-5 см дълги. Издават много приятен аромат. Баграта им бива бяла, различни нюанси на жълто, оранжево, червено, лилаво. Интересно е да се знае, че семената на жълтите сортове са по-едри, а на сините - по-дребни.

Между 8 и 12°С е най-добрата температура

Фрезията проявява високи изисквания по отношение на светлината. Когато тя не достига, растенията се изтеглят и грозно се разкривяват, к.ъм топлината изискванията се променят. По време на растежа оптималната температура е 8-12°С, при бутонизацията - 12-15°С. Ако температурата в този период е доста по-висока, растежът е буен, а цъфтежът се забавя. Температура под 9°С също влияе потискащо. Трябва да се знае, че деформациите, които се получават от неправилен температурен режим, са пагубни.
Растенията са много взискателни и по отношение на високата въздушна влажност. В началото тя трябва да е над 50 %, а по-късно се намалява. При по-висока влажност на въздуха има опасност от поява на сиво гниене.
Почвите, в които се отглежда фрезията, трябва да са леки, пропускливи. Сместа се съставя от торф или добре разложен оборски тор, чимова почва и пясък. Важно е да се знае, че не понася засоляване, както и кисела реакция. Киселинността се коригира, като в смеската се включва малко негасена вар или тебешир.

Как се хваща

Фрезията се размножава чрез семена или чрез грудки. Хибридната суперфрезия се размножава със семена. За 1 кв. м са необходими 2-2,5 г семена, ако са диплоидни, и 3-4 г ако са тетраплоидни. Поникват при температура 18-20°С, на тъмно, като непрекъснато се полива. След пет-шест седмици се образува първият лист и растенията се пикират.
Едроцветната хибридна фрезия включва сортове, които се размножават чрез грудки. Те се засаждат на 3-5 см дълбочина. За да се появят цветовете от януари до март, грудките се засаждат на партиди от август до октомври. За цъфтеж през март и април се слагат през ноември-декември.
За да не се стигне до разкривяване на стъблата, трябва да се направят подходящи подпорни конструкции. Полива се редовно, без да се допуска излишна почвена и въздушна влажност. След прецъфтяване поливането се намалява, за да узреят грудките добре. Те се изваждат, когато листата пожълтеят.
11.03.2015 г. / Ангелина Костова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020