Още рецепти » Облепихата

 Облепихата

Облепихата е известна още като ракитник или сибирски ананас. Тя принадлежи към сем. Elaeagnaceceae. Известни са три вида, но с най-ценни стопански качества е Hippophae rhamnoides. В диво състояние облепихата расте в Азия, Европа и преди всичко в Монголия, Сибир, Алтай, Кавказ, Прибалтика, Турция. У нас естествени находища има край Варна и пограничните райони с Турция.

Плодовете са резервоар на витамини

Интересът към това растение се увеличи особено през последните две десетилетия, когато беше установено, че плодовете му са ценна поливитаминна суровина. Те съдържат до 5% облепихово масло. Много са богати на аскорбинова киселина, която в различните сортове и форми се колебае от 66 до 300мг/%. Витамин Е, К, Р, малки количества от витамините В1, В2, В9, каротин съдържат облепиховите плодове. В тях има и 15 микроелемента, сред които желязо, манган, магнезий, бор, алуминий, силиций и титан.
С облепиховото масло се лекува язва, изгаряния, незарастващи рани, радиоактивни облъчвания, някои гинекологични заболявания, трихома, ревматични заболявания, косопад, анемии.
За нашата страна това е съвсем ново растение, което започна да се отглежда през последните няколко години.

Биологични характеристики

Облепихата е храст, в зависимост от сорта, района и начина на отглеждане достига от 3 до 5 м. Образува издънки, които силно се разклоняват и имат многобройни къси клонки, при повечето сортове завършващи с тънки и дълги шипове. Леторастите са сребристо сиви, а клонките и клоните ръждивокафяви до матово черни. Листата са продълговати, с къси дръжки, от горната страна зелени, а от долната сребристо зеленикави. Растението е разделно полово и двудомно, т.е. има мъжки и женски форми. Докато започнат да раждат обаче не могат да се разпознаят. Цветните пъпки се залагат само по едногодишните прирасти на клонките. Тези пъпки при женските растения са по-дребни, отколкото при мъжките. Освен това са леко удължени, докато при мъжките пъпките са по-едри и доста заоблени.
Цветовете не привличат пчелите и нямат декоративни качества. Независимо от това облепихата е много подходяща за отглеждане в паркове, вилни места заради красивите си листа и отрупаните с плодове дълги клонки.
Плодовете са оцветени в кремаво - жълто, оранжево или почти
яркочервено. Средното тегло на един плод е от 0.50 до 0.70 г. Притежават специфичен вкус и приятен аромат.
У нас започват да зреят от началото до края на август. Бързо омекват за няколко дни още на дърветата и чак тогава се берат.
Кореновата система е плитка. Скелетните корени наподобяват върви и могат да достигнат дължина 5 - 8 м, разположени са хоризонтално. По корените се образуват много грудки, подобни на бобовите растения. През първата година от засаждането растенията се развиват слабо, защото още не са се образували достатъчно грудки по корените.

Предпочитаните сортове

От най-разпространените у нас сортове интерес представляват Дар Катуни, Витаминная, Масличная, Новость Алта – те са без шипчета. От едно растение облепиха се получат по 8 – 10 кг, а когато то е в много добро здравно състояние и за него са полагани внимателни грижи може да даде и 15 кг плод.

Растението е лесно за отглеждане

Облепихата понася отрицателните зимни температури доста добре. Светлолюбива е и сравнително влаголюбива култура. Затова е добре да се отглежда там, където може да се полива. Най-добре расте и се развива на сравнително леки, проветриви, със слаба киселинност почви.
Размножава се със семена, чрез издънки, присаждане и вкореняване на зелени и зрели резници. Размножаването чрез семена се прави през есента или пролетта. Есенното засаждане се извършва с нестратифицирани семена, преди да настъпи трайното застудяване. Пролетното е само със стратифицирани. Семената се стратифицират при температура 2-3°С, във влажен речен пясък в продължение на един месец. След това се засаждат на лехи на дълбочина около 1 – 2 см. Размножаването от издънки и вкореняване на зелени резници е много разпространено у нас. Но трябва предварително резниците да се обработват с растежни регулатори.
Издънките се засаждат вътре в редовете на 2.0 – 2.5 м, а между редовете се оставят 3.0 – 3.5 м. Спазва се съотношението - на 5-6 женски растения едно мъжко. Ако се използва посадъчен материал, получен от семена, се сади гъсто – 0.8 – 1.0 м в реда. Така после ще се премахнат излишните мъжки растения.

Задължително е:

Когато облепихата се отглежда като храст всяка година се изрязват излишните едногодишни нови издънки и разклонения в основата на стъблата. Премахват се също конкурентите на продължителите на стъблата и разклоненията им. Редовно се изрязват сгъстяващите и засъхващите разклонения и клонки, а също и застаряващите.
За да се формира дръвче, през първите 4 – 5 години се премахват само излишните неправилно разположени и паралелни клони.

Автор: д-р Елена Цолова

Представяме Ви:

Месни гозби с картофи

Пиле на фурна с картофи Прoдукти: 1 пиле, 500 г картофи, 30 г краве масло, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Варим пилето в подсолена вода, докато поомекне. Отцеждаме го, намазваме го с ра...

Основни методи за присаждане на овошки

Присаждането е основният начин за размножаване и единственият начин за облагородяване и преоблагородяване на дървесните овощни видове. При размножаването най-често се използва присаждането на спяща п...

Как се засаждат лозички

И за лозата, подобно на другите овощни видове, най-благоприятното време за засаждане е есента. Обяснението е просто - засадените лозички усвояват, образно казано, веднага първите промени на времето ...

Подгответе коледничето за цъфтеж

Коледничето или още коледен кактус (Schlumbergera truncatus, синоним Zygocactus truncatus) също се подготвя за цъфтеж от октомври. Напомняме, че за разлика от други представители на семейството, колед...

Начало