21.10.2020 година
1564339898.swf
Р
ецепти за градината
 1458 |  0 
Осигурете оптимални условия за цикламата
Сред цветята, които ни радват с цветове през зимата, особено място заема цикламата (Cyclamen persicum). Името идва от гръцката дума kyklas (кръг) и е свързано с формата на клубена.Това прелестно цвете от семейство Primulaceae произхожда от горите на Иран. Създадени са множество сортове с различна багра на листата и цветовете.

Цъфтежът при цикламите е много продължителен - в зависимост от сорта и от условията на отглеждане може да започне през октомври и да продължи до края на март. През този период те изискват светло, но защитено от преки слънчеви лъчи място. Оптималната температура е 10-14 градуса. При по-топло помещение реагират зле - цветовете и листата окапват, често растенията бавно умират. Полива се редовно и умерено, като водата се налива в подложката и след 2 часа непоетата се излива. В никакъв случай не бива да попада вода сред листната розетка - съчетана с ниската температура, може да причини загниване.
След прецъфтяването настъпва период на задължителен покой. Той може да премине по няколко начина. При единия след пожълтяването на листата поливането се намалява, но не се прекратява. Саксията се държи на сенчесто прохладно място или се заравя в градината на сянка. Щом се появят нови листенца, клубенът се пресажда в нова почвена смес, съставена от листовка, добре угнил оборски тор и пясък. Той не се покрива изцяло с почва - почти до половината трябва да е над нея. При другия начин поливането спира изцяло и саксията стои на хладно и тъмно до края на юли, когато се извършва пресаждането.
Колкото и голям да е клубенът, той има само една растежна точка и ако тя бъде повредена, растението ще загине. Поради това и размножаването не може да става с делене, а само чрез семена. В домашни условия е нужно изкуствено опрашване, за да се получат пълноценни семена. Те не се просушават, а се засяват веднага след разпукването на семенната кутийка. Дълбочината на засяването е около 1 см. Посевът редовно се полива и се държи на тъмно при температура 18-22 градуса. Пониците се появяват след 35-40 дни и се изнасят на светло. Когато имат вече 2 листенца, клубенчетата се пикират, като се покриват с почва, а след няколко месеца се засаждат в саксии. Зацъфтяват обикновено след 13-15 месеца.
28.10.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020