Още рецепти » Цветята вкъщи

 Цветята вкъщи

Не са нужни кой знае какви умения и познания, за да отгледате и да се радвате на множество красиви растения у дома си. Те се задоволяват с минимални грижи – редовно поливане, подхранване с тор поне веднъж годишно, достатъчно светлина и място на завет.

Цветове през цялата година

Повечето от цъфтящите растения имат доста ограничен период на живот. Други обаче са по-издръжливи и ако се грижите добре за тях, ще цъфтят няколко пъти в годината. Когато ги купувате, предпочитайте екземпляри с много и едва отворени пъпки - така ще им се радвате по-дълго. За да проверите дали са в добро състояние, огледайте листата - те трябва да са твърди, блестящо зелени, без жълтеникави линии и кафяви петна.

1. Кливия

Растението има характерен вид - в средата на ветрило, образувано от месестите, подобни на меч листа, се извисява дълга дръжка, завършваща с една или няколко топки оранжеви цветове. Не обича обилното поливане, а от септември до февруари трябва да почива. При тези условия ще цъфти всяка пролет.

2. Каланхое

Ниско кичесто растение, което цъфти през всички сезони при температура над 15 градуса. Нуждае се от минимално наторяване и напояване. Заради ярките си цветове се среща в почти всеки дом.

3. Циганче

Едно от малкото растения, които цъфтят през цялата година (при температура над 13 градуса). Разсажда се във вода. Не трябва да се излага на директна слънчева светлина и да се оставя без вода.

4. Спатифилум

Това „лунно цвете” се среща в няколко разновидности в зависимост от големината на белите цветове и листата. Обича сянката и цъфти няколко пъти през годината. Поливайте го умерено и го наторявайте редовно.

Полезни съвети:

• Не пръскайте цветовете, за да ги освежите, когато въздухът е сух и топъл. Достатъчно е да избършете листата с леко навлажнена гъба.
• Използвайте само тор за цъфтящи растения.
• Не пресаждайте расенията в разгара на цъфтежа – дори саксията да е отесняла.
• Не забравяйте редовно да отстранявате изсъхналите цветове и листа.

Зелените приятели на човека

Тъй като повечето домашни растения имат тропически произход, трябва да се отглеждат в топла (15 - 22 градуса) и светла стая, в противен случай няма да оцелеят. Не ги дръжте на повече от 2,50 м от прозореца, за да не тънат в полусянка (трябва да знаете, че светлината в близост до пода е по-ярка, отколкото тази до тавана). През есента приближавайте всички зелени растения до прозорците, през пролетта и лятото ги отдалечавайте. Пазете ги от течение, което ще предизвика появата на кафяви петна по листата, Много внимавайте с поливането - неговата честота зависи от стайната температура и нуждите на всеки вид, Все пак тук важи едно общо правило - в по-хладна стая цветята се поливат по-рядко, в топла - по-често. Между март и ноември повечето от тях имат нужда от почивка: в този период те не бива да се торят, а поливането се свежда до минимум. Редовно избърсвайте праха и цигарения дим, натрупали се по листата, защото им пречат да дишат.

1. Кактус Опунция

Съществува в безброй форми, като най-разпространени са т. нар. „тенис-ракети". Обожава слънцето, топлия въздух, песъчливата почва и се задоволява с малко вода.

2. Нолина

Наричат я и „растение бутилка", защото трупа запаси вода в широката част на стеблото си. Ще я разпознаете по короната от дълги листа на върха. Нуждае се от съвсем малко вода.

3. Аспарагус

Стеблата му са гъвкави, а листата - леко бодливи. Издържа на студ, не харесва обилното поливане през зимата, затова пък обожава водата през останалите сезони. Нуждае се от пресаждане всяка година и от редовно подхранване с тор.

4. Юка

Макар че обича топлината, тя може да издържи и на доста ниски температури - до 10 градуса. Не изисква много грижи, понася добре сухия въздух и почва. Ще расте по-кичеста и зелена, ако през лятото се полива обилно,

5. Драцена

Известна е и като „дървото чудо". Може да се прихване както от листата, така и от стеблото, и то изключително лесно, Не понася силните слънчеви лъчи по обяд, полива се рядко и се пресажда веднъж годишно.

6. Аспидистра

Едно от най-издръжливите и невзискателни растения. Издържа на температури от 0 до 22 градуса. Чудесно вирее на сенчести и влажни места, затова може да я отглеждате в коридори или в студени и задимени помещения. Ако засадите няколко растения в една саксия, те ще изглеждат по-внушително.

7. Филодендрон

Когато се подхранва добре с тор и се полива редовно, той може да достигне до 1,50 м височина за 12 месеца! Вирее най-добре при 18-градусова топлина и достатъчно светлина. Пресажда се всяка година. Не забравяйте да пръскате листата му редовно с вода.

Полезни съвети

• Не поставяйте растенията в непосредствена близост до източник на топлина.
• Не ги подхранвайте с течни торове, ако пръста в саксията е суха.
• Не ги поливайте със студена вода, особено току-що налята от чешмата.
• Ако в паничката под саксията има вода, корените се задушават.

Автор: Юлиана Димитрова

Представяме Ви:

Хормонални противозачатъчни средства

Първите таблетки антибебе бяха същински хормонални бомби - 30 пъти по-силни (по-висока доза) от днешните. Междувременно се подобри не само качеството на таблетките против забременяване и поносимостта ...

Пресаждане на цветята - как се прави?

Опитните градинари нямат никакво съмнение относно факта, че пресаждането е необходимо за растенията. Как да го направите по всички правила: В кои случаи е необходимо преместване на растенията: ...

Дворът - визитната картичка на нашия дом

Как да направим нашия двор красив и уютен? Вижте съветите на ландш. арх. Росица Петрова, която е специалист по интериорно и екстериорно озеленяване, проектиране и изграждане на покривни градини, подръ...

Градинският инвентар

Вече сме на прага на новия пролетно-летен сезон, свързан с усилена работа в градината. Независимо дали живеете в къща с двор или имате вила край града, трябва да направите обстоен преглед на вашите ве...

Начало