Още рецепти » Долихос украсява стени и огради

 Долихос украсява стени и огради

Долихосът (Dolichos) е много интересно растение от сем. Бобови, което произхожда от Източна Индия. Внимание заслужава видът D. lablab. Стъблото му е виещо се, много прилича на боба, но е доста по-дебело. Декоративността на растението се увеличава от това, че стъблото му има червеникава багра. В родината си достига до 3 м, но при нашите условия може да достигне тези размери само в южните райони. Цветовете са виолетово-червени, затова синонимът му е D. purpureus. Плодовете му са лъскави червени чушки, подобно тези на боба. В тях има по няколко семена. Те са едри, сплеснати, черни, с тънка бяла ивица върху част от ръба.
Тези едногодишни растения са светло- и топлолюбиви. В нашата страна се развиват навсякъде, като се достига декоративният ефект. Но тъй като плодовете и семената може да се консумират, то трябва да се има предвид, че в по-хладните райони растенията не успяват да узреят. Нещо повече, те не достигат и максималните си размери.
Долихосът се размножава само със семена. Те се засяват, когато почвата трайно се затопли и преминат опасностите от слани - края на април, началото на май. Растенията са най-ефектно, когато се обвият около красиви подпори. Най-добре е това да са изградени прегради, около беседки или перголи. През вегетацията площта се поддържа чиста от плевели. Полива се редовно.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Отгледайте си перуанска ябълка

Никандрата е родом от Перу и Боливия, където е известна като декоративно и техническо растение. Наричат я още перуанска ябълка. Тя е едногодишно растение с твърди оребрени стъбла, високи 25-100 см, оц...

Основни правила за резитба на прасковата

Характерна особеност на прасковата е, че всяка година залага много повече плодни пъпки и се претоварва с плодове. Това налага всяка година да се извършват много силни резитби за плододаване. Оставени ...

Десерти за летните жеги

Шоколадов сладолед Прoдукти: 250 г сухо мляко, 5 с.л. какао, 1 ч.ч. захар, 1 пакетче краве масло, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 ванилия, 1 ч.ч. изпечени и смлени бадемови ядки, 4 яйца, 500 г сладка смет...

Сезонните резитби при овошките

При овощните дървета се правят три основни резитби - за формиране на короната, за плододаване и за подмладяване, филизене, пензиране и резитби на зелено се извършват през лятото и са по-ограничени. Зи...

Начало