Още рецепти » Глицинията - водопад в лилаво

 Глицинията - водопад в лилаво

Украсете градината си с едно от най-декоративните увивни растения - глицинията. Тя е високо ценена както поради обилния продължителен цъфтеж, така и заради свежата тъмно зелена листна маса. Измежду лианите глицинията е сред най-добрите украси за стени,тераси и балкони.
Глицинията е известна още и като вистария, носи името на американския професор Каспар Вистар. Родът обединява 9 прекрасни листопадни лиани, които са разпространени в субтропичните райони на Северна Америка и Източна Азия. Тя цъфти обилно и продължително в южните райони на страната, на север се нуждае от специална подготовка за зимата.
За вертикално озеленяване широко се използва китайската глициния (Wistaria chinensis). Тази красива, гъсто облистена лиана, родом от Китай, достига 15-20 метра височина. Растението е много ефектно по време на цъфтеж. Цветовете са събрани в рехави гроздове, оцветени в светлолилаво, дори в бяло. Понякога отделни цъфтящи съцветия се запазват през цялото лято. Своята декоративна стойност имат и красивите листа, които през есента се оцветяват в златисто - жълто. Китайстката глициния е светлолюбива, предпочита влажните и плодородни почви. Добре понася градските условия и кратковременните застудявания - до минус 20 градуса. Расте много бързо и при специална резитба може да се оформи като дърво.
Обилноцъфтящата глициния (Wistaria floribunda) произхожда от Япония. Тя е с по-малки размери от китайската, достига 8 - 10 м височина. С много по-сложни листи, дълги до 40 см, съцветията са още по-големи - до 50 см, окичени с много дребни цветчета. Цъфти 2 седмици след китайската глициния. Този вид е още по-студоустойчив и с по-добри декоративни качества. Широко се използва за вертикално озеленяване, ценят се красивите листа, обилният цъфтеж и ефектните плодове.
Глицинията вирее на слънчево и защитено от вятъра място. За да не окапят пъпките, растенията трябва да се поливат през пролетта, ако е суха. Размножава се чрез семена и резници. Семената се засяват през пролетта, резниците се правят от едногодишни узрели клонки с дължина 20 - 25 см, които се вкореняват в почвена смес от горска пръст, торф и пясък.

Опасност!

Вредно е да се ядат семената и бобовите шушулки на глицинията. Плодовете предизвикват тежки стомашни разстройства.

Живее добре в саксия

При добро отглеждане вистарията може да расте и цъфти в стая. С настъпването на топлите дни саксията трябва да се изнесе в градината, на балкона или верандата. През зимата глицинията може до средата на януари да стой в неотопляемо, но незамръзващо помещение, а после постепенно да се премества в по-топли и по-светли помещения. Тя е светлолюбива, трябва в крайна сметка да се сложи до южен прозорец, където бързо ще цъфне, а в края на лятото може да повтори. Поливането трябва да е умерено, а през зимата изключително рядко. Резитбата е необходима, защото растението в естествена среда е доста високо и в саксията също ще се стреми да се издигне нагоре.

Автор: Ангелина Костова

Представяме Ви:

Медени сладки

Меденки Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 1 1/2 к.ч. вода, 5 с.л. пчелен мед, 100 г краве масло, 1 равна ч.л. сода бикарбонат, щипка канела, по желание смлени орехови или бадемови ядки. Нaчин на пригот...

Какво представляват флизтапетите?

Причината за многозначността на думата флизолинови (флиз) тапети е неточност в превода. Но пък парадокси в света на тапетите - колкото искаш. Така например, с термина “винилови тапети” е прието да се ...

Страх ме е да летя със самолет

Статистически погледнато, във всеки ред от три седалки в пътнически самолет, седи поне един пасажер, който би предпочел да е някъде другаде. Потните му длани стискат здраво подлакътниците при изли...

Детето и алергиите

Може ли на детето да се дава храна към която майката е алергична? Разбира се, че може. Трябва ада знаете, че се онаследява не реакцията на конкретни алергени, а типът на имунния отговор. Ако у де...

Начало