Още рецепти » 10 тайни от магията на фън-шуй

 10 тайни от магията на фън-шуй

Замисляли ли сте се кое е най-важното в дома? Уют и красота? Съчетанието на цветове и предмети? Комфорт и ергономика? Това, разбира се, е много ценно. Но може би най-ценното е хармонията. Между всички предмети и как влияе тяхната аура върху нашето настроение и здраве. Нали именно тук - в любимия ни дом, ние даваме почивка на душата и тялото си и се зареждаме с енергия за общуване с останалия свят. А как сме се погрижили това влияние да бъде позитивно? Първото, което идва наум е да дарим своя дом с любов и внимание, защото енергията, която ще му отдадем, се връща при нас стократно. И второ - това е спазването на няколко правила. Именно за това говори фън-шуй - наука (а може би изкуство) за създаването на психологичен комфорт у дома.
За да разкажем за всички закони на фън-шуй ще са необходими много статии. Засега ви предлагаме да се запознаем с 10 прости начина за бързото оздравяване на дома, които фън-шуй смята за най-главни. Желателно е да се постараете да усвоите всеки от тях, но може и да изберете онези, които ви се струват най-привлекателни.

Ето и истините на източната философия, която има смисъл да се знаят от съвременния човек:

Всички предмети имат своя енергетика, а всичко, което е в къщата, формира нейната енергетика а тя влияе на хората, които живеят тук.
Домът е жив организъм и единственият начин да получите от него позитивна енергия е да се погрижите в него да има баланс на движението и покоя, на светлината и тъмнината, декорацията и празнотата.
Голяма част от енергията, която влиза в дома (освен ако не е свързана с хора, а прониква по естествен път) не носи ярко изразен положителен или отрицателен заряд. Но именно в къщи той става позитивен или отрицателен и това зависи от скоростта и посоката на неговото движение. Натъквайки се на препятствия, това движение става рязко и хаотично, а в ъглите под мебелите движението замира.
Ако сте заинтересовани от процъфтяването си, вашият дом може да поддържа това желание чрез няколко особено важни от гледна точка на фън-шуй предмети и действия. Именно те създават позитивната аура на дома.

Тайна №1. Пуснете в къщи сполуката

Входната врата и пространството на антрето - това е начин за проникването на енергията в дома. Именно затова се препоръчва да се разтовари това помещение от различни вещи и да се добавят някои предмети, които предизвикват позитивна енергия. Светлите тонове на стените, доброто осветление, красивата картина, цветята – всичко това според фън-шуй помага енергията да се трансформира в позитивна.
При това енергията не бива да застива в антрето, затова е нужен допълнителен източник на движение – известната „музика на вятъра”. И още нещо, което може би не знаете: сполуката се привлича с червен цвят.

Тайна №2. Избавете се от боклука

Какво се смята за боклук - ще реши всеки сам за себе си, но е важно домът да е подреден и чист. Не става дума за фанатизъм. Но освен да се поддържате здрави, вие може да влияете върху нивото на позитивната енергия – имайте пред вид, че отпадъците и боклучивите ъгли са разсадник на негативното не само за вас, но и за енергията на дома. Избавяйки се от ненужните предмети, вие разчиствате място за всичко ново и по-необходимо за вас…

Тайна №3. Стремете се към баланса

Специалистите по фън-шуй са убедени, че балансът в дома е едно от най-важните качества, които допринасят за положителното и разцвета. Прието е да се смята, че всеки предмет така или иначе се отнася към една от петте стихии: земя, метал, дърво, огън и вода. За това се съди по произхода на предмета или по цвета.
Първият начин да се създаде баланс на стихиите е да се разположат в особено значимите зони в дома предмети, принадлежащи към стихията, която управлява тази зона или е съзвучна лично с вас
Според фън-шуй всеки човек се намира под управлението на една от стихиите.
Вторият начин (и по-прост) управлява баланса чрез цветовата гама на дома, съчетавайки различните оттенъци така, че главните цветове на стихиите да присъстват във всяка стая, та дори и като малко цветно петно. Земята – с оттенъците на кафявото и жълтото, металът – с бялото, дървото – със зеленото, огънят – с червеното и водата – със синьото и черното.
Третият начин (и най-елементарен) е да се създаде островче на стихиите, като се използват естествените материали. Земята е керамика и камък. Огънят - свещи, водата - фонтанчета, дървото - цветя и растения...
Четвъртият начин, освен да привлича положителна енергия, украсява чудесно стените. Това са снимки, рисунки и плакати, изобразяващи стихиите.

Тайна №4. Потърсете вдъхновение от природата

Природата е най-яркият пример за разцвет и напредък. В атмосферата на градската суета дори малкото напомняне за нея помага за разхлабването и възвръща душевния ни покой. Цветята и растенията, които харесвате, картини с красиви пейзажи, сувенири от пътешествията…
Цветята и растенията във вашия дом не са просто един декор.
Според Фън Шуй, те поглъщат негативите, донесени с вас отвън, създават атмосфера на уют и ред. Жизнените растения се явят мощни източници на Ци – жизнена сила, която напълва всичко живо с енергия.
При създаването на цветните композиции използвайте растения, които изискват еднакви условия на отглеждане. Не е хубаво да комбинирате бързорастящи растения с бавно, защото първите ще нарушат растежа на вторите.
Цветовата гама на цветовете също силно влияе за стимулирането на енергията Ци. Червените цветове в южната част на стаята ше подобрят емоционалния фон и ще способстват за вашия обществен живот. Посадете цветя със сини цветове в северния ъгъл и допълнете с бели. За да реализирате плановете си, може да си помогнете с оттенъците на зеленото, поставени на изток, така този цвят се асоциира с ръста и развитието. Романтичните отношения се заздравяват с белите цветове на цветята, поставени в западната част на стаята.
За да помогнете на децата да бъдат по-здрави или за да ги възстановите от някаква болест, силно ви препоръчваме използването на зелени растения. Сложете нечетен брой (3,5 и 9 са добро число) жизнени, новозакупени зелени растения в детската спалня с намерението децата да бъдат излекувани и здрави.
Композициите от сухи растения практически не влияят на равновесието на енергиите във вашия дом. Главното е да не забравяте да ги почиствате от насъбралия се прах, за да не се събира около тях енергията на застоя. Тя прави хората отпуснати и апатични, на тях не им стига енергия, липсва им живец.
А изкуствени цветя не внасяйте в дома си. От гледна точка на китайската традиция, в тях няма никакъв положителен ефект. Затова от тях правят венци на гробовете.
Някои растения се смятат за особено щастливи: бамбук, бреза и
Дървото на живота.

Тайна 5. Мъдро използвайте огледалата

Както е известно, главното качество на огледалата е да увеличават това, което се отразява в тях. Затова добре помислете какво точно отразява то. Приятният изглед от прозореца, празничната маса, цъфтящо растение – това очевидно трябва да попадне в сферата на влияние на огледалото. Фън-шуй смята, че в този случай приятните неща в живота ви ще се увеличат. А в антрето, спалнята и детската трябва да се внимава с огледалата. Огледалото не бива да отразява вратата, особено външната или на тоалетната. То не трябва да отразява и спящите хора въпреки разпространеното мнение, че отгледалото в спалнята прибавя разнообразие в интимния живот. Не поставяйте огледалата в дома си едно срещу друго. Така енергията ще се върти в кръг безцелно и няма да бъде насочена наникъде. Поддържайте огледалата в дома си чисти. Мръсотията и прахът намаляват ефективността им. Отражението, което виждате в огледалото, е това, което другите хора виждат у вас.
Огледалата създават оживление. Те могат да бъдат много полезни в тесни и неудобни пространства, защото илюзорно създават повече място.Огледалото открай време се счита за магически предмет. То улеснява нахлуването на лоши енергии и според Фън Шуй. Но чрез него могат да ви дойдат и добри “гости”. Огледалата са фина материална “врата” към други светове. През тях могат да проникнат нежелани “посетители”, т. е. енергии. Това е опасно, особено по време на сън, затова не е желателно тялото в легнало положение да се оглежда в огледало. Експертите по Фън Шуй не препоръчват огледала в спалнята, но ако много искате, може да ги поставите от вътрешната страна на гардероба или така, че да не виждате себе си, когато сте в леглото.

Тайна №6. Съдействайте за правилното движение на енергията

За частните жилища тази тайна означава, че срещу входната врата не трябва да има резервен изход, стълба за втория етаж или вход за мазе, защото позитивната енергия ще отлети така бързо, както е влетяла. Освен това не бива да се забравят още няколко правила:
 Вратата на тоалетната трябва да се държи затворена или (ако имате котка, която също ползва помещението) да се постави вратата така, че да се отваря към страната, която е противоположна на входа за дома.
 По-често да се проветряват стаите, като се отварят не само прозорците, но и вратите. Ако в жилището има стая, която никой не обитава, макар и временно, вратата й е добре да се държи отворена дори само за половин час на ден.

Тайна №7. Създай оазис на истинската почивка

Спалнята е лична територия не само защото е предназначена за интимност, но и защото в нея реално може да се изключим от света с неговите грижи и проблеми. Затова внимателно осигурете истински полезната си почивка. Купете си матрак, възглавници и одеяло с оглед на вашите представи за комфорт, което е по-важно, отколкото да се оградите със скъпи и модни мебели, край които обаче няма да можете да си починете. Направете инвестиция за своето здраве и дълголетие.
А и още нещо. Ако в спалнята си сте предвидили място за работен ъгъл, нека той да е така устроен, че когато се събуждате или лягате да спите, да не ви се набиват на очи веднага предметите, свързани с вашата работа.
Дръжте пространството под леглото си празно. Така ще се чувствате по-леко и безгрижно.
Когато слагате легло в спалнята си, внимавайте долният му край да не сочи директно към вратата. Енергията прониква бързо през краката ви и може да причини безсъние.
Не поставяйте леглото си под прозорец. Това ви кара непрекъснато да се ослушвате за неканен гост и ви пречи да спите.
Убедете се, че спалнята ви е окъпана в светлина. Затъмнените стаи причиняват меланхолия и ленивост.
За да подобрите любовния си живот, добавете жълт цвят в спалнята си. Жълтото увеличава комуникативността.
А ако спите на легло на крачета, по-често проверявайте, какво се е насъбрало отдолу – попадналите там дори случайно предмети може да бъдат източник на негативна енергия.

Тайна №8. Нека близките ви поддържат, но без да ви пречат

По този въпрос фън-шуй е на особено мнение. Снимките на членовете на семейството вашите деди и прадеди, близки роднини и приятели има смисъл да се поставят там, където искате по-често да си спомняте за тях и да изпитвате приятни чувства дори гордост. Дневната, трапезарията и домашният офис са оптималното място за това. А в спалнята не бива се потопявате в миналото. Това трябва да е стая на съпрузите и снимките са уместни само когато на тях сте изобразени двамата в най-щастливите дни от своя живот.

Секрет №9. Напълнете жилището си с цъфтяща красота

Стайните цветя ни помагат да почувстваме своята връзка с живата природа, а цветята – красотата на света с цялото му рацзнообразие. Нежните цветове и ефектните съцветия, опияняващият аромат и изящните линии – всичко това е особено важно да има в дома си всяка жена. Защото във всяка възраст тя все пак си остава цвете.
Приятно е, когато ни подаряват цветя, но това става не толкова често. Затова си позволете поне веднъж месечно да купите китка цветя и да се насладите в къщи на техиния вид и ухание. А и самият „ритуал” на покупката, изборът на ваза и аранжировката ни изпълва с радост. При това няма значение дали става въпрос за пищен букет или за един единствен стрък – ще почувствате скоро ефекта на положителна промяна в живота си. Нека само този ритуал да стане навик.
Според фън-шуй цветята в кухнята правят баланса при неизбежно честите падания на температурата. В трапезарията цветята допринасят за изобилието, а в дневната –съхраняват здравето и връзката между близките хора.

Тайна №10. Прибавете светлина във вашия живот

Освен очевидните достойнства на осветлението – да осигурява зрителният комфорт, правилното разположение на лампите може в немалка степен да привлече положителна енергия. За тази цел
Осветлението трябва да бъде разнообразно и да се променя така, че част от стаята да оставя малко в тъмнина (разбира се изключва се посрещането на гости или извършването на генерално почистване).
Осветлението в ъглите решава въпроса за разпространението на прекомерно натрупаната енергия.
Осветяването на красиви предмети или части от стаята акцентира не само вниманието върху тях, но и преобразува позитивното отношение към тях в обща позитивна енергетика на дома.

Ето и още няколко съвета как да подобрите живота си

Купа с плодове във вашата кухня или дневна ще донесе изобилие. Тя създава позитивна енергия и носи успех.
• Поддържайте хладилника и килерчето си с провизии добре заредени. Пълният хладилник е знак за изобилие.
Столовете в дневната трябва да бъдат четен брой. Четният брой символизира успех, а нечетният самота.
Електромагнитното поле, което телевизорът създава, сериозно руши енергията. Ако все пак искате да задържите телевизора в спалнята си, дръжте го в шкаф или покривайте екрана с кърпа, докато спите.
Поддържайте прозорците на жилището си чисти. Това ще донесе повече яснота в живота ви.
Вратите трябва да се отварят лесно и широко. Така позитивната енергия и свежият въздух ще проникват лесно в дома ви.
Прозорците са очите на вашия дом. Проверете каква е гледката от всеки един прозорец. Това е много важно, ако ви предстои покупка или преместване в нов дом.
Когато вратите са разположени точно една срещу друга или срещу голям прозорец, положителната енергия изтича лесно от дома ви. Постарайте се да поставите някаква мебел между тях, за да прекъснете потока.
Облите предмети носят хармония в дома ви. Помислете за това, когато обзавеждате дома си.
Наклонените тавани променят естественото движение на енергията и я забиват в земята. Препоръчително е под тях да не се поставят леглата, диваните, печката, масата за хранене, столовете. Най-вредно е да се спи с глава под най-ниската част на тавана. Това затормозява умствените процеси и предизвиква здравословни проблеми, свързани с горните чакри на човека. Под наклонените тавани е добре да се поставят само шкафове за дрехи и книги. Ако все пак се налага слагането на легло, диван или столове, негативното влияние на тавана може да се трансформира чрез цветове, но разрешаването на проблема е индивидуално за конкретното пространство.
Стъклена маса в трапезарията също не е добър избор. Масата за хранене е център на семейния живот, затова трябва да е от солиден материал, най-добре дърво или плоскост.
Боядисване в бяло на всички стаи е удобно и лесно, но не е желателно. Различните цветове създават по-добри условия за движение на енергиите. За всеки цвят си има място и географска посока. Когато са поставени където трябва и е подбран точният нюанс, енергията знае откъде да мине, без да вреди.
Червеното ще увеличи страстта. Този цвят носи късмети символизира огън, топлина и щастие.
Използвайте светлозелено и синьо, за да създадете успокояваща енергия. Синьото също е и цветът на защитата.
Toплите цветове като жълто създават позитивни чувства и увеличават желанието за живот.
Златото привлича светлината и създава благочестие.
Флуорисцентното осветление съдържа отрицателни йони. Избягвайте го.
• За да създадете уют и спокойствие в къщата си, поставете картини с натюрморти на стените. За по-голямо оживление използвайте по-динамично изкуство.
Големите картини (на времето фототапетите бяха хит), обхващащи цялата стена, могат да трансформират дома ви в оазис на спокойствието. Независимо дали избирате градинска картина, красива гора или езеро с кристално чисти води, стаята ви ще излъчва спокойствие и ще спомогне да постигнете по-добра яснота на ума. Най-важното - картините (или фототапетите) се слагат лесно и няма да повредят стените на дома ви.
Течащите кранове в къщата означават изтичане на пари от дома.
Не дръжте в дома си кактуси или други цветя с бодли, защото те излъчват отрицателна енергия и могат да предизвикат спорове. Ако обаче ги държите навън, те ще ви пазят от зло.
• Добре е да поставите цвете или планински кристал (розов ахат) до компютъра си - ще абсорбира вредната енергия.
Птиците и рибите са идеалните домашни любимци. Те символизират богатство.
Домашните животни могат да бъдат много полезни за активиране на позитивната енергия. Те се движат непрекъснато и така енергията прелива от стая в стая.

Автор: aрх. Таня Иванова

Представяме Ви:

Освежете жилището с декоративни лепенки

Цветята са неотменна част от нашия дом и неговата украса. Става дума не само за живи цветя, а и за цветни шарки, орнаменти, рисунки и фотографии, които в последно време присъстват практически във всич...

Афти в устата

Често по устната ни лигавица излизат афти, която са много досадни и неприятни и понякога изчезват доста трудно. Те започват с везикулозен обрив, последван от разязвяване на лигавицата с белезникави на...

Вкусни соленки

Соленки с мая Прoдукти: 300 г брашно, 1 пакетче краве масло, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. прясно мляко, 15 г мая, 1 1/2ч.л. сол, 1 яйце, ким. Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята в млякото. Прибавяме о...

Растения ни пазят от вредни влияния

Способността на стайните растения да даряват своите собственици с по-добро самочувствие е отдава известна. Поначало тази особеност се приписва на магическите свойства на цветовете, енергията на нежния...

Начало