Талантливите дизайнери признават, че често черпят вдъхновение за своите проекти от албумите по изкуство и изложбите по живопис. Идеите, които му идват тогава, се оказват печеливши. Тънкият подбор на оттенъците и съчетанията, изисканите линии и почерка на майстора – всичко това може да се повтори в отделни елементи на декора или да стане начало на цялата концепция на интериорния дизайн.
Ар Нуво (на френски: art nouveau, „ново изкуство“) е стил в изящните изкуства, архитектурата и приложните изкуства. В различните страни той се нарича още Модерн стайл (Modern Style), Модернизъм (Modernisme), стил Либерти (Stile Liberty) или Виенски сецесион, Югендщил (Jugendstil) и в Русия Щил Модерн. Интериорният дизайн в стил Ар Нуво скоро се харесва на любителите на природата. Ар Нуво приветства интериора, където всички елементи изглеждат като природни, естествени, а не направени и измислени от човека. За това говори отказа от прави линии и ъгли.
В стая направена в Ар Нуво стил - няма да видите дори ъглите. Те са скрити и заоблени. Същото може да се каже и за мебелите. Ар Нуво забранява използването на мебели с груби, остри ъгли, мебелите трябва да бъдат опростени с полукръгла форма. В рисунките и разцветките на интериора в стил Ар Нуво преобладават цветове, които съществуват в природата и рисунки - геометрични фигури образуващи реалистични образи. Това могат да бъдат зигзаг, триъгълници, овали и други. Особено предпочитание се отделя на кръга.
"Символът на слънцето" може да се забележи в дизайна на Ар Нуво стила много по-често от други фигури. Както и използването на нови и често скъпи материали; внимание към детайла и изработката; отхвърляне на предишните стилове в изкуството.. Особено характерни за Ар Нуво са всевъзможните вълнообразни форми — ластари, пламъци, вълни, буйни, развяващи се стилизирани женски коси.
Желе от консервирани плодове Прoдукти: 1 л вода, 500 г захар, 60 г желатин, 200 мл /1 ч.ч./ бяло вино, 1 лимон, 150 г каймак, подсладен с 50 г захар, 1 кг плодове от различни компоти, предварително ...
Цяло лято се чудим точно кога да вземем отпуската си, особено ако тя не е ползвана с години и се е натрупала… Но не само за това трябва да мислим, защото голям проблем е и как да оставим жилището си п...
Трудно е да си представим какви надежди са възлагали на петунията онези изследователи и пътешественици преди два века, когато са я пренесли от Южна Америка в Европа. Днес обаче със сигурност можем да ...
МАРИЯНА НИКОЛОВА, гр. ТРЯВНА Салата от лапад и киселец Прoдукти: 100 г листа от лапад, 30 г листа от киселец, 50 г ядки (бадеми, орехи или фъстъци) 15 мл олио, 20 г мед, моркови за украса. ...