Рано напролет в двора и по балконските сандъчета може да се засадят градинските теменужки. Независимо, че растенията са се развили или дори разцъфтели, те безпроблемно понасят промяната. Достатъчно е разсадът да се извади с част от почвата.
Теменугата, която е известна с латинското си име viola, вирее добре на богати с хранителни вещества почви, които са били добре обработени. Обича много влагата. При засушаване цветовете и издребняват. Виолата се развива добре на огрявани от слънцето места. Тя обаче не понася торенето с пресен оборски тор.
Известни са изключително много видове от род Виола. У нас една от най-известните е Виола триколор, която се отглежда като двугодишно растение. Размножава се чрез семена. В един грам има около 1000 семена. На площ от един квадратен метър се засяват около 2 грама семена през юни или юли. Поникват след 10-12 дни. Пикират се на разстояние 8 - 10 см. През есента се засаждат на постоянно място на разстояние 20 на 20 см. При нужда през март може да се разсаждат без опасност да се спре развитието на растенията.
В момента на пазарите се предлагат готови, отгледани теменужки, които може направо да се засадят в балконските сандъчета. Има изключително голямо разнообразие от багри. Много красива е чисто бялата теменуга от сорта "Premier Weib. "Тъмночервени с черно око в средата са виолите от сорта "Fama Rot". На горски теменужки приличат чисто лилавите от сорта "Delta Mitelblau". В лилаво и бяло са цветовете на "Delta Weib-Karmin", а в лилаво и жълто с малко черно око - "Fama love me". He им отстъпват по красота пъстрите теменуги от сортовете "Fama See me" и "Joley Joker".
Обичам да си пия кафето на двора сред цветята, около мен да има много зеленина, а вечер да седя до късно в градината на свещи. Колко пъти сте чували съседките ви да мечтаят на глас. Не се отчайвайте, ...
Стъклените тухли са един нестандартен вариант да се внесат повече светлина и комфорт в помещенията. Имат много предимства, различни цветови и геометрични решения при изграждане на вътрешния и външен и...
В древен Китай лекували пърхота със смес от мед и оризово брашно. В средата на 19 век англичанките изплаквали косите си с подсолена дъждовна вода. Вече преполовихме първото десетилетие на новия век, н...
Маринована капия Прoдукти: 5 кг червена месеста “Капия”, 300 г сол, 400 г захар, бахар и черен пипер на зърна, 0.5 л оцет, олио Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от семената и във всяка...