Още рецепти » Рай на балкона

 Рай на балкона

Превърнат в райска градина балконът е източник на радост не само за домакините, но и за всички, които минават покрай него. Това също така е добра възможност за тези, които нямат градина, да научат децата си как да отглеждат растения. Те с интерес ще наблюдават как в почвата семената се превръщат в растения и оттам след няколко седмици стават цветя.

Избирайте компактни форми, отчитайте цветовата гама на листата и цветове

На слънце

На слънчевата страна с успех можете да отглеждате едногодишни цветя: невен, алисум, кученца, петунии, пламъчета, цинии, целозии, дребноцветни хризантеми, карамфили, флокс, лобелия, кохия, газания, латинки, годеция, нискорастящ ароматен тютюн, дребни гергини и др. От двугодишните растения най-подходящи на теменужките и маргаритките.
Ако имате възможност да поставите шнурове, които да се използват като опори, то тогава можете да си засадите и виещата се кобея, ароматен грах, декоративен фасул, тунбергия. Великолепно ще украсяват слънчевия балкон и вечноцъфтящата бегония, копривката и мушкатото. Те могат да се съхранят през зимата в дома, да си произведете от тях резници и на следващата година отново да ги изнесете навън.
Бързо растат на балкона кактусите, сукулетните, лантаната, зокумът, нарът и другите любители на слънцето. Но трябва да помните, че растенията трябва да се приучват към условията на балкона постепенно, най-добре е в утринните и вечерните часове, като при това ги пазите от горещите слънчеви лъчи.

На сянка или не

Полусянката понасят едногодишните растения: лобелия, мимулус, петуния, латинка и др. Цветовете на теменужките дори стават по-едри, когато са на полусянка. Добре ще се чувстват на такъв балкон стайните обички, бегонията, бръшлянът, традесканцията, мушкатото.
Пълната сянка е благоприятна за латинката, мимулуса. И тук добре ще растат обичките, бегонията, съвременните хибриди от първо поколение на циганчетата.
Меден аромат ще ви подари алисумът, нежен аромат – карамфилите, ароматния грах, тютюнът, вербената.

Подправките ще внесат екзотика

На топъл светъл балкон при желание можете да отгледате и подправки. Тук могат да виреят магданоз, майораната, розмаринът, градинският чай, кориандърът, ментата. Контейнерите за балкона се избират в светли тонове, за да не се пренагряват на слънцето и да служат за красив фон на листата и цветовете. Експериментирайте смело – създавайте цветни композиции по свой вкус и осмотрение, като използвате натрупания си опит.

В кошници

Ако ще отглеждате ампелни растения в окачени кошници (петунии, лобелии, бегония, тунбергия, мушкато, обички, латинки и др.), използвайте лек дренаж и почва за минимизиране на теглото и за да осигурите здравината на конструкцията.
Остъклените балкони или лоджиите значително подобряват условията за съществуването на растенията, позволяват ви съществено да удължите сроковете на отглеждане на цветята, като ги защитавате от пролетните и есенните мразове, и от вятъра. Това е особено актуално за домовете с висока етажност. Освен това има възможност да защитите растенията от палещото слънце: закачете хоризонтални щори, ъгълът на наклона на ламелите им позволява да дозирате слънчевите лъчи и да защитите балкона и жилището от прегряване в особено горещите дни.

Полезни съвети

Почвата в саксиите и сандъчетата трябва да се мулчира с торф срещу пресъхване. Поливайте растенията с престояла вода, като добавите торове с ниска концентрация: редувайте минералните с органичните торове. При нужда направете въшно листно подхранване. Опръскването в сутрешните и вечерните часове действа добре на растението и освежава въздуха.
Редовно подкастряйте прекалено дългите клонци и прецъфтелите цветове за стимулация на цъфтежа. Своевременно се борете с болестите и вредителите, като използвате препарати за тази цел.
Внимателните грижи за балконската градина ще бъдат щедро възнаградени с пищен ярък цъфтеж, приказен аромат и буйна зеленина.
Ако нямате балкон, но разполагате със здрав перваз на прозореца, то поставете на него сандъче, като го закрепите надеждно. Дори и тази мини градинка може да ви донесе много радост.

Автор: Таня Стоименова

Представяме Ви:

Вашите торти

Торта Мока Прoдукти: 8 яйца, 1 и 1/2 ч.ч. захар, 3 ч.ч. ситно смлени бадемови ядки, 19 с.л брашно, 1 с.л нескафе, 1 доза маслен крем или сметана, ароматизирани с екстракт от кафе или есенция, каф...

Пролет иде - засаждайте вече лозите

Още при първа възможност. Стига температурата да се задържа над нулата и почвата да не е много влажна. Не че отложите ли за в по-късна пролет, например през април, ще претърпите пълен неуспех. И тогав...

Слънце в детската стая

Изстрадана истина е, че хубавите неща в живота не са вечни. Като летните отпуски например. Или ученическите ваканции. След два дни е началото на новата учебна година. Родителите стягат учебници, чанти...

Консервиране на чушки

Маринована капия Прoдукти: 5 кг червена месеста “Капия”, 300 г сол, 400 г захар, бахар и черен пипер на зърна, 0.5 л оцет, олио Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от семената и във всяка...

Начало