Още рецепти » Изсушете си цветя за зимните букети

 Изсушете си цветя за зимните букети

Зимният букет трябва да е добре аранжиран и нагизден от добре изсушени цветя, но багрите да са ясни и свежи. За тази цел много подходящ е лимониумът, който е едногодишно растение. Цветовете са обагрени в синьо, жълто, розово, бяло или лилаво и са събрани в компактни съцветия, дълги 8-10 см. Когато настъпи масовия цъфтеж съцветията се изрязват, с възможно най-дълги дръжки, но без листата. Навързват се на букети и се закачват да изсъхнат на тъмно, проветриво място. Така дръжките изсъхват прави, а цветовете не избледняват и остават свежи по няколко години.
Много ценен вид за зимния букет е гомфрената. Всяко разклонение на тези едногодишни растения завършва със съцветие, около 2 см в диаметър, наподабяващо съцветието на детелина. Отделните многобройни цвтове са дребни. Декоративен ефект им придават ципестите люспи, по 3 около всеки цвят. Най-често са обагрени лилаво, но има сортове с розови, бели или червени съцветия. Цъфтежът започва от юли и продължава до есента. За сухи букети съцветията се берат добре разцъфтели. Навързват се на букети и се сушат като при лимониума.
Готови за прибиране за зимни букети вече са и мехунките. При този многогодишен вид декоративни са плодовете. Разположени са в пазвите на листата. Те са месести, многосеменни, наподобяващи малко доматче, до 1 см в диаметър. Когато узреят са оранжево-червени, без аромат. Те са ядливи. На вкус са кисело-сладникави, със специфична горчивина. От тях посветените приготвят конфитюри и мармалади. Ако разполагате с подходящи количества, сега е време да сторите това. Ползват се като билка при бъбречни заболявания. Всяко плодче е обхванато от петделно мехурче, образувано от чашелистчетата и достига до 3 см в диаметър. Когато плодовете узреят, мехурчетата се обагрят тъмнооранжево и са ципести. Това е подходящият момент за прибиране на реколтата. Ако клонките се откъснат навреме, баграта се запазва свежа в продължение на няколко години. Тъй като клонките са относително слаби, важно е добре да са изсушени, навързани и обърнати надолу и чак тогава да се използват за аранжиране. Листата може предварително да се отстранят.
За зимнита букети ще ви потрябат и добре узрели различни житни растения пшеница, ръж, ечемик, царевични стъбла, както и разнообразни житни треви. Използват се и красиво обагрени листа от дървета и храсти. Събирайте ги сега, а през зимата ще проявите творческо въображение при подреждане на красиви букети, а защо не и оригинални пана?

Автор: Вестник за градината

Представяме Ви:

Японска кухня

Японска супа Прoдукти: 1 краставица, 2 с.л. зелен грах, 4 ч.ч. месен бульон, 1 ч.л. соев сос, 4 яйца, оцет, сол. Нaчин на приготвяне: Обелваме краставицата и я нарязваме на тънки кръгчета. Възв...

Още няколко тайни от магията на фън-шуй

Замисляли ли сте се кое е най-важното в дома? Уют и красота? Съчетанието на цветове и предмети? Комфорт и ергономика? Това, разбира се, е много ценно. Но може би най-ценното е хармонията. Между всички...

Как да сготвим пилешките гърди

Пилешки гърди по гръцки Прoдукти: 6 порции обезкостени пилешки гърди, 3с.л. олио, 5 глави лук, 4-5 домата, 500 мл пилешки бульон, 3 средно големи картофа, 2-3 скилидки чесън, лютив червен пипер, ...

Как да сготвим калкан

Калкан плакия Прoдукти: 1 калкан /около 1 кг/, 1 глава лук, 2 глави чесън, 1 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, 1 лимон, връзка магданоз, 1 с.л. галета, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме калкана на п...

Начало