Още рецепти » Леонардслий – зелен рай насред Англия

 Леонардслий – зелен рай насред Англия

Разположени в усамотена гориста долина в западен Съсекс, градините Леонардслий са сред най-обширните по площ и сред най-пищните градини в Англия. Обхващащи живописна котловина от 240 акра земя, градините са световно известени заради пролетното изобилие от цветове на азалеи и рододендрони, които цъфтят по протежение на цялата долина около седемте езера. Те се сочат като едни от най-впечатляващите градини в европа, особено през май, когато се покриват с обилен цвят. Посетителят с удоволствие се любува на красивата гледка, разхождайки се из сенчестите пътеки, заобиколен от пъстра палитра от цветове и аромати. Сред тази феерия се откроява блестящата водна повърхност на езерата, отразяващи природната красота.

От всеки ъгъл струи неподправена и неподражаема цветна картина,

която впечатлява с великолепието си. През есента градините Леонардслий са също прекрасни, внушавайки спокойствие и усамотение на посетителите, решили да намерят отмора сред необичайната растителност.
Градините са организирани около малък поток, който преминава през поредица от езера и цялата долина е залесена със стари дъбови, букови и брезови дървета, смесени с шотландски бор. На фона на местната растителност са засадени множество екзотични за Англия цветни храсти като камелии, азалеи, рододендрони и магнолии.
Типичният за английската градина зелен цвят ярко контрастира с пъстротата и изобилието от цветове. Паркът е организиран в пейзажен стил, което дава възможност на посетителите да се насладят на възхитителните гледки и на уникалната природна красота. Цветните храсти и дървета, като камелиите, магнолиите и ранните рододендрони придават колорит на градините през април и май и ги превръщат в истински рай и очарователно място за отмора през лятото. Ароматът на цветята през късните пролетни месеци е толкова наситен, че цялата долина е изпълнена с ухания. Ако към тази картина се прибави колекцията от дървета бонзай и екзотични животни и птици, сърни и кенгура, чиито местообитания са подходящо разположени в рамките на парка, градините се превръщат в предпочитано място за разходка на множество туристи.

Историята на градините е дълга

и е невъзможно да бъде разказана само с няколко реда. Заслужава да се отбележи, че вече мина век, откакто е отворена за посетители. Това е станало през 1907 година. Първите декоративни насаждения в са направени от семейство Боклерк, които са закупили тази част от старото имение Олбридж през 1801 година, но поради финансови проблеми са били принудени да го продадат през 1852. Следващите наследници на имота се оказват запалени градинари и превръщат долината в китна градина. Сър Едмунд Лодърр наследник и собственик на имението, проявявал активен интерес към екзотичните растения, които е видял по време на своите пътешествия в други страни и с изискан усет към съчетаването на цветовете той засажда огромни количества екзотични храсти и цветя. Интересът му към екзотични животни го подтиква да започне тяхното отглеждане в парка. Така отделни части от градините са населени от антилопи, бобри, кенгуру и други животни, които придават особен колорит на Леонардслий. Построени са множество стопански постройки и навеси за муфлоните и планинските овце, които си съжителстват с останалите екзотични животни.
Спирайки поглед на голямото разноборазие от растителни видове

посетителят няма как да не се удиви на прочутия рододендрон Лодери. Селектиран е от сър Едмунд Лодер през 1901 и за първи път е цъфтял през 1907. В градината и днес все още могат да се наблюдават първоначално посадените растения. Някои от тях са 50 фута високи и са на повече от 150 години.
Сър Едмунд организирал растенията си на големи групи, като основната му грижа е била да постигне добро съчетание на цветовете без да се изгуби специфичният изглед на местността. Една от градините, на която отделя особено внимание, е

Скалистата градина

за чието изграждане той се обръща за помощ към Джеймс Пълхъм. Мястото на градината е щателно изкопано, като са оставени две могили в средата, около които са засадени иглолистни дървета, за да се създаде една по-приветлива среда. Пътеката към градината се вие надолу към центъра на местността и заобикаля могилите, като оформя една доста зигзагообразна осморка. Друга алея води към върха на основната скала в отдалечения край на градината, от където се разкрива прекрасна гладка към околностите.
Скалистата градина не е разположена на голяма площ, но може да бъде квалифицирана като градина на екзотичните растения и изглежда фантастично през пролетта по време на цъфтежа на азалеите. Скалите, около които тя е организирана, са смесица от естествените и изкуствени. Местата за засаждане на растенията са залесени с разнообразни цветни храсти, японски азалеи и иглолистни джуджета. Съчетанието на формите и цветовете е уникално и това съчетание кара мрежестото посетители да предпочитат тази част от парка.
В началото на май Скалистата градина представлява възхитителен калейдоскоп от цветове. Тук азалеите изпъкват като огромни наситени цветни петна, докато палмите, иглолистните и други екзотични дървета контрастират с архитектурна елегантност.
В останалата част на градините Леонардслий нарцисите украсяват

живописните поляни

диви зюмбюли ограждат горските пътеки. Към средата на май рододендроните дават своя принос към общото цветно и ароматно многообразие и по този начин градините Леонардслий се превръщат в единствения парк в Европа, който може да предложи подобна цветна красота. Отраженията на огромните храсти, отрупани в цвят, в спокойната езерна вода допълват вълшебната картина на парка, който естествено се превръща в царство на цветята.
Множество видове от късно цъфтящи храсти и хортензии придават колорита на градината през лятото. Спокойствието на диворастящите цветя, ненатрапчивото присъствие на патиците, гъските, лебедите в езерата и на сърните и кенгурата в околностите придава неповторима хармония на естествената природна красота.

Паркът организира и допълнителни развлечения за своите посетители.

През активния сезон Леонардслий е място за организиране на множество изложби. Най-популярната е изложбата на кукленски къщи и аксесоари, мода, възникнала в края на 19 и началото на 20 век. Изложбата „Зад кукленската къща” е една от атракциите в парка и е разширена до размери, даващи възможност да бъде определена като изложба „Кукленски град”, тъй като в нея са включени всички елементи на града - пазар, търговски център с асансьор, прекрасна общинска сграда, църква, училище, бар, ковачница и много други сгради, всички напомнящи за модата сред заможните семейства преди 100 години. Поразителното е, че целият макет на града е построен в съотношение 1/12 от истинските размери на сградите. Мястото за представяне на тази изложба е сполучливо избрано, тъй като съвсем наблизо до градините Леонардслий се намира прочутата гора Ашдаун. Тя е известна още като

родно място на приказния Мечо Пух,

и където най-вероятно Мечо Пух и неговите приятели все още играят в гората на Стоте акра. Наблизо са отворени магазини, които предлагат мечета Пух и бурканчета с мед като сувенир на верните почитатели на героя.

Друга атракция за посетителите на парка Леонардслий е парадът на стари автомобили,

който традиционно се провежда третата седмица от май, когато градината е в своя цветен апогей. По този начин организатори и публика се връщат години назад и отгадават дължимото на нашите предприемчиви предшественици, които с еднаква страст са създавали градини и са се интересували от прогреса на техниката и автомобилостроенето.

Август пък е посветен на регата на корабни модели,

която се организира в голямото езеро на парка и привлича множество любители, стремящи се да премерят силите на своите модели.
Багри, форми, красиви четриноги горски обитатели, пернати и различни развлечения правят Леонардслий едно от най-желаните кътчета за посещение в Европа.

Автор: Даниела Петкова

Представяме Ви:

Подходящи играчки за бебето

Днес изборът на играчки дори за най-малките е извънредно голям и понякога затруднява родителите. Ето няколко полезни съвета, които ще ви помогнат. Играчката не само трябва да заинтригува малчугана, ...

Покривът е короната на къщата

Покривът е един от най-важните и значими елементи за завършеността на сградата и нейния силует. Той е „кулминацията“ на дизайна на зданието, венецът на строителната и архитектурната „творба“. Важна ча...

Вътрешният двор - как да го организираме?

Вътрешният двор е място за различни битови дейности, за почивка или най-малкото служи като естествен преход към различни части на градината. Неговата естетична подредба е част от цялостното изграждане...

Още веднъж за холестерола

За опасностите, които крие лошият холестерол, разговаряме с проф. д-р Светла Торбова - Проф. Торбова, каква е причината за появата на висок холестерол? - Най-честата причина за повишаване на хо...

Начало