26.11.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 5455 |  0 
Цветна светлина в дома
Цветната светлина въздейства много по-силно на нашите сетива, отколкото ярките стени или предмети. С едно щракване на копчето тя е способна да промени нагласата ни, да активизира или, обратното – да забави определени процеси в организма, както и да преобрази целия интериор. Това успешно се използва в баровете и ресторантите, където целта е създаването на специална атмосфера. Но защо да не се възползваме от магията на цветната светлина и у дома? И по този начин със спускането на нощта да превърнем бялата стая в лилава, розова или синя. Това може да стане с различно тонирани крушки или абажури. Избирайки цветове обаче, трябва да се съобразим с настроението, което искаме да създадем.

Синьо сияние за стимулиране на мисълта

Хладната светлина стимулира активността на мозъка и повишава концентрацията. Затова създава идеалната атмосфера за работа или учене. Предвидете настолна лампа в син цвят за домашния кабинет или детската стая и я използвайте винаги, когато решавате задачи или запаметявате информация.

Приказно зелено

Зеленото е цветът на живата природа и спокойствието, но и на приказните духове. Затова в зависимост от нюанса можете да постигнете различни ефекти. Тъмнозелената светлина успокоява и е чудесна прелюдия към сън. Ярко зелената напротив, създава празнична атмосфера и добро настроение без да уморява очите. Може да я използвате във всяко помещение.

Слънчеви лъчи

Жълтата светлина се асоциира със слънцето, затова внушава усещане за топлина и уют, създава задушевна атмосфера. Тя е най-подходяща за всекидневната или кухнята – помещението, където цялото семейство се събира за вечеря и разговори. Час-два преди лягане обаче, е добре да я избягвате, тъй като пречи на изработването на хормона на съня – мелатотонин.

Страстно червено

Не случайно уличките на греха са осветени от червени фенери. Всички нюанси на този цвят пробуждат либидото и подготвят тялото за подвизи – ускоряват дишането и сърцебиенето. Използвайте ги, за да освежите сексуалния си живот, например като поставите червен абажур в спалнята. Предвидете обаче и алтернативно осветление – за спокойните вечери, в които просто ви се иска да спите, тъй като червената светлина превъзбужда нервната система.

Виолетово вдъхновение

Виолетовата светлина събира в себе си енергията на червената и кристалната яснота на синята. Затова се смята, че подпомага творческото вдъхновението и е предпочитана от хората на изкуството.

Най-добре е да използваме цветното осветление подобно на декоративните предмети – не като основен елемент в интериора, а като допълнителен ефект за създаване на едно или друго настроение. Подходящо е за него да предвидим настолни лампи или крушки с отделен ключ, а обичайната светлина в дома ни да бъде неутрална.
23.06.2011 г. / Мариета Тодорова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022