Още рецепти » Площадите на РИМ

 Площадите на РИМ

Рим е уникален град и списъкът с туристическите обекти е безкраен. Една разходка по най-известните му площади обаче ще ви даде възможност да усетите духа на града и да се запознаете с неговата история, култура и нрави.

Piazza Venezia

Площад Венеция е шумен мръсен и задръстен от трафика, но си струва да отидете там, за да видите грандиозния паметник на Виторио Емануеле ІІ, който символизира обединена Италия и в средата му се издига Олтарът на Родината. Вдясно от паметника се намира знаменитото стълбище на Микеланджело със статуите на Диоскурите. Стълбището ще ви отведе на Капитолийския хълм, на който се намира Сенаторския дворец, а зад двореца се разкрива панорамна гледка към руините на античния Рим.
Вляво от паметника на Виторио Емануеле започва улицата на императорските форуми, която минава край петте императорски форума и стига до Колизея. В началото на улицата, на самия площад е форума на Траян с прочутата колона.

Piazza del Popolo

Този огромен площад е незаслужено пренебрегван от туристите. Неочаквано тих и спокоен за размерите си, площадът предлага великолепни образци на бароковата архитектура. В южния край се намират църквите близнаци, посветени на Св.Богородица, а до тях е скътано луксозното кафе Росати. На изток започва централният градски парк, носещ името на Вила Боргезе, която е разположена в него.

Piazza Navona

Площад Навона е може би най-романтичния площад в Рим. Тук разнолики певци, художници и артисти превръщат дните и нощите в безкрайно преставление за радост на многобройните туристи, насядали в уютните заведения по източната страна на площада.
В центъра на площад Навона се намира знаменитият Фонтан на четирите реки – дело на гениалния Бернини. Срещу фонтана е църквата на Боромини Св.Агнеса, а в двата края на площада са фонтаните на Нептун и на Мавъра.

Piazza S.Pietro

Не е необходимо да сте ходили в Рим, за да сте виждали площад Св.Петър – той присъства във всички новини за Ватикана, тъй като тук се стичат вярващи от цял свят за среща с папата. Площадът е създаден отново от Бернини и основният елемент в него е църквата Св.Петър. Започната по проект на Браманте от 1506 г., дала простор за изява на много архитекти, базиликата е осветена през 1626 г. и е най-голямата християнска църква в целия свят (в нея могат да се поберат близо 60000 души). Според преданието базиликата е построена върху гроба на Св.Петър. Куполът на църквата е отворен за посетители и оттам от птичи поглед се вижда целият Рим.

Piazza di Spagna

Площад Испания е най-популярния римски площад. Всички туристи идват тук с единствената цел да изпълнят ритуала и да поседят на легендарното стълбище, водещо към църквата Тринита дел Монти. Точно пред стълбището се намира Фонтанът с лодката (Fontana della Barcaccia). Той е проектиран от Бернини така, че да прилича на потопена до средата лодка – в памет на наводненията от 1598 г.

Fontana di Trevi

Фонтанът Треви е известен не само заради филма на Фелини. Проектиран от Никола Салви и построен между 1732 и 1751 г., Ди Треви привлича туристите като магнит, защото ако хвърлиш монета във водите му, непременно ще се върнеш в този невероятен град.

Автор: Александра Атанасова

Представяме Ви:

Висяща градина на терасата

Все по-актуални в днешно време стават висящите кошници с цветя или с декоративни растения, които внасят разнообразие в интериорната и екстериорната аранжировка на пространството. Кошниците успяха да с...

От какво се нуждаят хризантемите

Очарователните и пищни хризантеми украсяват градините от юли до късна есен, когато повечето растения отдавна са завършили своя цъфтеж и вече се готвят за следващия сезон. Независимо от дъждовете, ветр...

Как да си отгледате боровинка

В последните години интересът у нас към културната боровинка непрекъснато се увеличава. Ако и вие искате да имате този вълшебен плод в двора си, изберете слънчево място. Важно е да се знае, че растени...

Изберете подходящи цветя за балкона

Цъфтящата градина пред прозореца е отдушник за градските жители. Ако сте добре запознати с това какви видове и сортове са подходящи именно за вашия дом, то тогава ще бъдете много улеснени. През цяло...

Начало