16.01.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 7510 |  1 
Ваната – как се подържа
Въпреки настъплението на душкабините ваната все още присъства в много домове. Но наред с употребата им, трябва да знаем как да я поддържаме и почистваме, за да я предпазим от повреди и замърсявания.

Емайлираните вани

Почистват по няколко начина:

Приготвя се каша от сапун и малко амоняк, а също и топла содена вода /40 грама калцинирана сода на 1 л вода/. Насапунисва се ваната отвън и отвътре с кашата и след това се изплаква със содената вода. Ваната се почиства много добре, ако се търка с четка. Накрая се изплаква с чиста вода.
• Добро средство за почистване на ваната е и каша от фина дървесна пепел и газ. Може да се използува и пепел от изгаряне на слънчогледова или рицинова люспа и домашен сапун.
• Когато кранът на ваната изпуска капки вода, е необходимо да я предпазим от характерното „пожълтяване”, като същото се отстранява чрез премахване със сода бикарбонат.
• Жълти петна от капки вода по ваните се изчистват, като се изтъркват с разредена сярна киселина. След изтъркването повърхността трябва да се измие с топла вода. При търкането със сярна киселина е задължително да се използуват гумени ръкавици (за предпазване на кожата).

Почистване на цинкови вани

Цинковите вани се почистват с газ или амоняк. Посипва се върху суха кърпа разреден амоняк или газ и се търка ваната. След това тя се изплаква с обилно количество чиста вода и се изтрива със суха кърпа. Ако ваната е много замърсена, най-напред се търка със силно разреден разтвор от солна киселина, а след това с амоняк или с газ. При работенето със солна киселина трябва да се внимава, защото тя е агресивна към кожата. Лъскането на цинковите вани се извършва чрез старателно изтъркване със смес от спирт и тебешир, а след това с вълнена кърпа.

Почистване на фаянсови вани

Ваните от фаянс се мият с разтвор на калцинирана сода (или сода за хляб) в гореща вода (25 грама сода на 1 л вода). После се измиват с чиста гореща вода и се изтриват с вълнен плат.
11.09.2011 г. / Атанас Желязов
Най-четеното в "Рецепти за дома"
Коментари (1)
Коментари От: Иво33  18:34  четвъртък, 31 юли 2014 г.Докладвай
обиден коментар
 
а най- използваните акрилни вани как се чистят?
изобщо не знаех, че има цинкови вани! мислех от времето на баба ми вече не се използват дори цинково корита.
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021