Още рецепти » Ваната – как се подържа

 Ваната – как се подържа

Въпреки настъплението на душкабините ваната все още присъства в много домове. Но наред с употребата им, трябва да знаем как да я поддържаме и почистваме, за да я предпазим от повреди и замърсявания.

Емайлираните вани

Почистват по няколко начина:

• Приготвя се каша от сапун и малко амоняк, а също и топла содена вода /40 грама калцинирана сода на 1 л вода/. Насапунисва се ваната отвън и отвътре с кашата и след това се изплаква със содената вода. Ваната се почиства много добре, ако се търка с четка. Накрая се изплаква с чиста вода.
• Добро средство за почистване на ваната е и каша от фина дървесна пепел и газ. Може да се използува и пепел от изгаряне на слънчогледова или рицинова люспа и домашен сапун.
• Когато кранът на ваната изпуска капки вода, е необходимо да я предпазим от характерното „пожълтяване”, като същото се отстранява чрез премахване със сода бикарбонат.
• Жълти петна от капки вода по ваните се изчистват, като се изтъркват с разредена сярна киселина. След изтъркването повърхността трябва да се измие с топла вода. При търкането със сярна киселина е задължително да се използуват гумени ръкавици (за предпазване на кожата).

Почистване на цинкови вани

Цинковите вани се почистват с газ или амоняк. Посипва се върху суха кърпа разреден амоняк или газ и се търка ваната. След това тя се изплаква с обилно количество чиста вода и се изтрива със суха кърпа. Ако ваната е много замърсена, най-напред се търка със силно разреден разтвор от солна киселина, а след това с амоняк или с газ. При работенето със солна киселина трябва да се внимава, защото тя е агресивна към кожата. Лъскането на цинковите вани се извършва чрез старателно изтъркване със смес от спирт и тебешир, а след това с вълнена кърпа.

Почистване на фаянсови вани

Ваните от фаянс се мият с разтвор на калцинирана сода (или сода за хляб) в гореща вода (25 грама сода на 1 л вода). После се измиват с чиста гореща вода и се изтриват с вълнен плат.

Автор: Атанас Желязов

Представяме Ви:

Ястия с бамя

Чорба от бамя Продукти за 4 порции: 250 г бамя, 1 глава лук, 1 голям домат, 1 ч.л. брашно, 2 с.л. олио, 1 к.ч. кисело мляко, 2 яйца, магданоз, копър, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: П...

ЩРУДЕЛИ

Мързелив щрудел Прoдукти: 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. кристална захар, 1 ч.ч. грис, 1 кг ябълки, 1 ч.ч. олио, 1 пакетче бакпулвер, 30 г краве масло, половин пакетче канела, 1 к.ч. счукани орехови ядки...

Как да сготвим сьомга

Пържена сьомга Прoдукти: 500 г филе от сьомга, 1 ч.ч. брашно за тестото, 2 с.л. брашно за овалване, 1 яйце, 1 малка бутилка бира, лимонов сок, сок, мазнина за пържене. Нaчин на приготвяне: Нар...

Опасни ли са бета-блокерите?

Медикаментите от групата на бета-блокерите все по-убедително се прилагат при лечението на сърдечно съдовите заболявания. Така се лекуват боледуващите от исхемична болест на сърцето (стенокардия и инфа...

Начало