Още рецепти » Как да сготвим талиатели

 Как да сготвим талиатели

Талиатели огретен

Прoдукти: 250 г талиатели, 250 г кайма, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 1 и 1/2 к.ч. бяло вино, 250 мл заквасена сметана, 250 мл доматен сок, 2 яйца, 1 и 1/2 к.ч. зехтин, 1 ч.ч. настърган пармезан, 1 с.л. ситно нарязан лук, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги запържваме в половината от мазнината заедно с каймата. Щом каймата се запържи, наливаме виното и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Когато течността се поизпари, прибавяме доматения сок и оставяме сместа да ври 45 мин на тих огън. Изчакваме да изстине и добавяме разбитите яйца и наситнения магданоз. Отделно сваряваме пастата в голямо количество подсолена вода. След това я отцеждаме и запържваме с останалия зехтин. Покриваме дъното на намаслена тавичка с половината талиатели, отгоре разстиламе половината кайма и поръсваме с половината пармезан. Покриваме с остатъка от пастата, разстиламе отгоре другата кайма и заливаме със смес от сметаната и останалия пармезан. Печем 15-20 мин във фурна, загрята до 200°С.

Талиатели с гъби

Прoдукти: 260 г талиатели, 300 г гъби, 200 мл сметана, 50 мл прясно мляко, 15 г масло, 1 кубче пилешки бульон, 1 ч.л. остра горчица, магданоз, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Нарязваме шапките на гъбите на по-големи парчета и ги пържим в сгорещената мазнина 5-6 мин на силен котлон, като бъркаме непрекъснато. Подправяме със сол и черен пипер. Смесваме сметаната, млякото и горчицата. Подправяме със сол, черен пипер и стрития бульон и загряваме. Прибавяме в топлата смес гъбите и ситно нарязания магданоз. Свъряваме талиателите в кипяща подсолена вода, отцеждаме и топли ги объркваме с гъбената смес. Гарнираме с пюре от ябълки и портокали.

Талиатели с мак

Прoдукти: 260 г талятели, 100 г краве масло, 75 г маково семе, сол
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пастата в подсолена вряща вода, отцеждаме и я връщаме на топлия котлон. Слагаме повече от половината масло, посоляваме и бъркаме, докато маслото се разтопи. Сгорещяваме останалото масло и на умерен котлон пържим 3-4 мин маковото семена. Разпределяме пастата в топли чинии и отгоре поливаме с изпържения мак.

Талиатели с картофи

Прoдукти: 400 г талиатели, 2 големи картофа, 2 с.л. ядки /орехи, лешници или бадеми/, 100 г настърган кашкавал, 3-4 с.л. зехтин, 1-2 скилидки чесън, 1-2 стръка босилек, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно босилека, чесъна, магданоза и ядките. Счукваме всичко в хаванче. Добавяме зехтина и настъргания кашкавал. Подправяме с черен пипер и сол и разбъркваме много добре. Обелваме картофите, нарязваме ги на осминки и ги варим в подсолена вода. След 5 мин добавяме талиателите и варим заедно 10-15 мин. Отцеждаме и разбъркваме с приготвения сос. Украсяваме с клончета босилек.

Талиатели със сметанов сос

Прoдукти: 400 г талиатели, 100 г пушени гърди, 1 с.л. зехтин, 1 ч.ч. сладка сметана, 100 г настърган кашкавал, 1 ч.л. майорана, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме талиателите в подсолена вода и ги отцеждаме. Нарязваме гърдите на кубченца и ги запържваме в сгорещения зехтин. В друг съд загряваме сметаната и сипваме в нея настъргания кашкавал. Бъркаме, докато се разтопи. Добавяме пушените гърди и подправяме със сол и черен пипер на вкус. Разпределяме талиателите в чинии за сервиране, заливаме със сметанов сос и поръсваме с майорана.

Талиатели с чери доматчета

Прoдукти: 1 пакет талиатели, 300 г чери доматчета, 4-5 скилидки чесън, 2 с.л. зехтин, 1 с.л. балсамов оцет, 1 шепа листа от пресен босилек, черен пипер, сол, настърган пармезан.
Нaчин на приготвяне: Измиваме доматчетата и ги разрязваме на половинки. Смесваме ги с нарязания на филийки и овкусяваме с оцет, зехтин, черен пипер и сол. Разстиламе сместа върху хартия за печене и печем 30 мин във фурна, загрята до 200 градуса. Сваряваме пастата в подсолена вода и я отцеждаме. Прибавяме доматчетата, разбъркваме, поръсваме с накъсани листенца босилек и настърган пармезан и сервираме.

Талиатели с пилешко и бекон

Прoдукти: 400 г талиатели (1 пакет), 4 броя пилешки гърди без кожа, 200 г бекон, 200 г замразен грах, 8 с.л. сухо бяло вино, 2 с.л. зехтин, 10 с.л. готварска сметана, сол.
Нaчин на приготвяне: Загряваме зехтина в тиган с дебело дъно и сипваме нарязаните на кубчета пилешко и бекон. Пържим на силен огън 4-5 мин. като разбъркваме. Наливаме виното и кипваме на силен огън. Варим, докато течността изври. Прибавяме размразения грах и сметаната и готвим още 3-4 мин. Сваряваме пастата в подсолена вода, отцеждаме и я изсипваме в тигана при месото. Разбъркваме, загряваме 2-3 мин и сервираме веднага.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Кога ниското кръвно налягане е опасно?

Приема се, че има наличие на хипотония (ниско кръвно налягане) - при стойност под 100/60 за възрастта до 30 г. и под 105/65 - над 30 години. Това са приетите средностатистични норми, но всеки преживяв...

Как да си избеля зъбите?

Преди да отговоря на конкретния въпрос, ще посоча защо зъбите често променят цвета си. Кафето, цигарите, горещият чай са причина те да потъмнеят или да пожълтеят. Наличието на флуор в питейната вода в...

Слънчеви водопади

Дори в облачен ден балконът и градината ви ще греят в ласкави и светли тонове, ако изберете за тях растения с цвета на златото. Жълтите цветове и аксесоари в градината отразяват слънчевата светлина и ...

Афти в устата

Често по устната ни лигавица излизат афти, която са много досадни и неприятни и понякога изчезват доста трудно. Те започват с везикулозен обрив, последван от разязвяване на лигавицата с белезникави на...

Начало