Още рецепти » Какво да приготвим с круши

 Какво да приготвим с круши

Пиле с круши

Прoдукти: 300 г печено пилешко месо, 1-2 круши, 1 морков, 1 червена чушка, 1 зелена салата, 1 с.л. брашно, 30 г краве масло, 1 ч.л. мед, 2 с.л. соев сос, черен пипер, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Смесваме меда и соевия сос и в тази смес мариноваме нарязаното на хапки пилешко месо в продължение на 15 мин. После го овалваме в брашното и пържим 4-5 мин в силно загрята мазнина.Почистваме крушите от кората и семената, нарязваме ги на филийки и пържим 2-3 минути в разтопеното масло. Отделно запържваме нарязаните моркови и чушки. Нарязваме зелената салатка на ситно, добавяме крушите, запържените зеленчуци и пилешкото месо, подправяме на вкус с черен пипер и сол и разбъркваме.

Круши “Рокфор”

Прoдукти: 4 узрели и сочни круши, 1-2 стръка пресен лук, 75 г сирене “Рокфор”, 2 с.л. по-гъсто кисело мляко, 1 с.л. олио, сол, черен пипер, средата на 1 зелена салата за подложка
Нaчин на приготвяне: Измиваме и подсушаваме листата зелена салата. Правим от тях подложка в салатиерата. Изчистваме крушите от семките, нарязваме ги на филийки и ги нареждаме ветрилообразно върху листата зелена салата. Разбъркваме киселото мляко с олиото, прибавяме настъргания “Рокфор” и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме хубаво. Изсипваме сместа върху крушите и отгоре наръсваме с нарязания на ситно пресен лук. Сервираме веднага.

Щрудел с круши

Прoдукти: 6 круши, изпечени и нарязани на тънки парчета (може и ябълки), течен захарин на вкус, 1 с.л. кора от лимон, 2 с.л. лимонов сок, 1 с.л. коняк, многолистно тесто, 2-3 с.л. олио, 3 с.л. галета, 1 к.л. канела,1 ч.ч. нарязани печени бадеми.
Нaчин на приготвяне: В тиган смесваме крушите със захарина, кората от лимона, лимоновия сок и коняка и държим на огъня, докато крушите добият цвят на карамел. Охлаждаме и изцеждаме. Разстиламе тестото, намазваме с олио, поръсваме с галета и канела, поставяме крушовата смес, посипваме с бадеми и завиваме на руло. Намазваме с олио, слагаме малко захар и печем на 200 градуса 20 минути.

Пай с круши

Прoдукти: 3-4 круши, 1 пакетче краве масло, 200 г пудра захар, 4 яйца, 1 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 1 к.ч. прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: Обелваме крушите, почистваме ги от семената и ги нарязваме на тънки резенчета. Разбиваме петнадесетина минути маслото с пудрата захар, от която сме отделили 3-4 с.л. за белтъците. Последователно прибавяме жълтъците, пресятото с бакпулвера брашно и прясното мляко. Разбиваме сместа добре, изсипваме я в намаслена форма за торта и я изпичаме до златист цвят. Върху така приготвения блат нареждаме плътно резенчетата от крушите и покриваме с белтъците, които сме разбили с отделената пудра захар. Отново запичаме пая, докато белтъците порозовеят.

Ароматен сладкиш с круши

Прoдукти: 500 г пресни круши, 1 пакетче краве масло, 1 ч.ч. пудра захар, 3 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, настърганата кора на половин лимон, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме до побеляване размекнатото масло заедно със захарта. /Предварително отделяме малко захар за поръсване./ При непрекъснато бъркане прибавяме млякото, пресятото с бакпулвера брашно, настърганата лимонова кора и ванилията. Бъркаме, докато получим еднородна смес. Изсипваме я в намаслена и набрашнена тавичка. Върху тестото нареждаме почистените от семената и нарязани на филийки круши. /По желание можем да ги обелим./ Печем в предварително загрята умерена фурна. Оставяме готовия сладкиш да изстине, нарязваме го на парчета и го поръсваме с отделената захар.

Плодов сладкиш със сливи, ябълки и круши

Прoдукти: 3 яйца, 1 ч.ч. захар, 80 г маргарин, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 2 ябълки, 2 круши, 250 г сливи,40 г краве масло
Нaчин на приготвяне: Нарязваме ябълките и крушите на тънки филийки, а сливите разделяме на половинки. Нареждаме плодовете в тавичка, в която предварително сме разтопили маслото, и ги запичаме. Разбиваме яйцата със захарта, прибавяме разтопения маргарин и брашното, размесено с бакпулвера. Така приготвеното тесто изсипваме върху вече изстиналите плодове. Изпичаме сладкиша в умерена фурна. Изстиналия сладкиш обръщаме в тортена чиния и по желание гарнираме с разбита сметана.

Сладкиш с виенски кифли и круши

Прoдукти: 4 виенски кифли, 1кг круши, 1ч.ч.+ 2с.л. захар, 4 яйца, 1л прясно мляко, 1 ч.л. канела, 2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме кифлите на кръгчета и ги нареждаме в кръгла тава. Обелваме и нарязваме на тънки филийки крушите, подреждаме ги върху кифлите, поръсваме с 2 с.л. захар и канелата и запичаме. Разбиваме яйцата с млякото, останалата захар и ванилията. Така приготвената смес изсипвме върху запечения сладкиш и го слагаме да се запече отново до готовост. Готовия сладкиш нарязваме след като е напълно изстинал.

Сладкиш с круши

Прoдукти: 6 яйца, 2 к.ч. захар, 3к.ч. нарязани на кубчета круши, 2 1/2 к.ч. брашно, 1 ч.л. канела, 1 ч.л. бакпулвер, 1 к.ч. нарязани орехи, масло за намазване
Нaчин на приготвяне: Разбиваме с миксер яйцата и захарта, прибавяме крушите, канелата и брашното, размесено с бакпулвера. Разбъркваме всички продукти с лъжица и изсипваме в обилно намазана с масло тава. Поръсваме сладкиша с орехите и печем в предварително загрята умерено силна фурна.

Меден крем с круши

Прoдукти: 300г безсолна извара, 4с.л. мед, 2 ябълки, 2 круши, 2 с.л. стафиди, 50г нарязани на иглички запечени бадемови ядки
Нaчин на приготвяне: Разбиваме с миксер изварата, меда, настърганите ябълки и круши и стафидите. Разпределяме крема в чаши и го оставяме за около 1час в хладилника. Преди да поднесем поръсваме с нарязаните бадемови ядки.

Апидеа /круши във вино/

Прoдукти: 6 едри круши, 100 г захар, 1 пръчица канела, 6 пъпки карамфил.
Нaчин на приготвяне: Обелваме крушите внимателно, като запазваме дръжката. Слагаме ги в малка тенджерка, поръсваме със захар и заливаме с виното. Варим на много тих огън. След 15 мин прибавяме карамфила и канелата. Варим още 20 мин. Разпределяме охладените круши в чиниите за сервиране и заливаме с прецедения сироп от варенето.

Варени круши

Прoдукти: 4 едри и твърди круши, 320 г захар, 375 мл вода,1/2 лимон, нарязан на резенчета, пръчка канела
Нaчин на приготвяне: Обелваме тънко крушите, разрязваме ги на две по дължина и изчистваме семките. В плитка тенджера с дебело дъно кипваме водата, захарта и лимоновите резенчета. Подреждаме крушите с плоската страна надолу и ги оставяме в сиропа да се варят 10 мин., докато омекнат. По време на варенето добавяме пръчката канела или 4 зърна карамфил и ½ ч.л. джинджифил към сиропа. Ако искаме десертът да е по-ефектен, може да го оцветим със сладкарска боя или да налеем в сиропа 100 мл десертно червено вино. Изваждаме крушите, нареждаме ги в голяма десертна чиния, вадим лимоновите резени, канелата и карамфила от сиропа и заливаме крушите. Сервираме ги топли или студени.

Десерт от круши

Прoдукти: 4 круши, 2 с.л. захар, 1 ч.ч. десертно бяло вино, 2 с.л. лимонов сок, 2 с.л. желе от червени плодове /ягоди, череши, вишни или малини/.
Нaчин на приготвяне: Обелваме крушите, нарязваме ги на половинки и ги почистваме от семената. Нареждаме ги в тенджера под налягане и ги поръсваме със захарта. Смесваме желето с виното и лимоновия сок, разбъркваме добре и заливаме крушите. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 4-8 мин в зависимост от големината и твърдостта на крушите. Поднасяме ги гарнирани с разбита сметана или с белтъчен сняг.

Круши “Дипломат”

Прoдукти: 1,5 кг круши, 750 мл вода, 200 г захар, 100 мл прясно мляко, 2 жълтъка, 2 ванилии, 2 листа желатин, 1/2к.ч. вишновка.
Нaчин на приготвяне: Обелваме крушите, разрязваме ги по дължина на две и ги почистваме от семената. Приготвяме сироп от водата, захарта и 1 ванилия. Слагаме в него крушите и ги варим 5 мин. След това ги изваждаме и ги отцеждаме. Разбиваме жълтъците, смесваме ги с млякото и варим на водна баня при непрекъснато бъркане, докато кремът се сгъсти. Тогава прибавяме разтворения в малко вода желатин, вишновката и 1 ванилия. Нареждаме крушите в плитка салатиера, обърнати с широката част нагоре. Заливаме ги с изстиналия крем и ги оставяме да престоят 2-3 часа на хладно преди да ги поднесем.

Круши с крем

Прoдукти: 8 средно големи круши, 1 ч.ч. захар; за крокана: 1 к.ч. захар, 1 к.ч. запечени орехови ядки; зa крема: 4 жълтъка, 4 с.л. захар, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме сироп от 1 ч.ч. захар и 3 ч.ч. вода. Обелваме крушите, издълбаваме вътрешността им, сваряваме ги в сиропа и ги оставяме да изстинат в нея. От 1 к.ч. захар правим светъл карамел. Разстиламе опечените и смлени орехови ядки върху намаслено алуминиево фолио и ги заливаме с карамела. Когато изстине, счукваме на едро така приготвения крокан и с него пълним крушите. Отделно на водна баня сваряваме крем от жълтъците, захарта и млякото, като непрекъснато бъркаме, докато кремът се сгъсти. Тогава отстраняваме от огъня, прибавяме ванилията и продължаваме да бъркаме, докато кремът поизстине. Подреждаме крушите в стъклена купа, заливаме ги с приготвения крем и ги държим в хладилник до сервирането.

Круши с маточина

Прoдукти: 4 едри круши, 2-3 стръкчета прясна маточина или 1-2 с.л. сушена, 100 г захар.
Нaчин на приготвяне: Измиваме листата на маточината, заливаме ги с 1 л вряща вода и ги запарваме 15 мин. Прецеждаме отварата и я подслаждаме със захарта. Слагаме я отново на огъня и пущаме в нея обелените круши цели. Варим ги десетина минути, изваждаме и ги нареждаме в чиния. Сгъстяваме останалия сироп на тих огън и с него заливаме крушите. Сервираме десерта добре охладен и украсен с листенца прясна маточина.

Круши с орехи и пуканки

Прoдукти: 4 едри круши 1 ч.ч. прясно карамелизирани пуканки, 8 ореха, 4 с.л. кафява захар, 2 с.л. карамелен топинг, 1 щипка джинджифил на прах
Нaчин на приготвяне: Издълбаваме крушите внимателно с малка лъжичка. Празнината запълваме със смлените орехови ядки, захарта и ароматите. Запичаме в слаба фурна. Готовите круши разпределяме в порцеланови или в стъклени малки чинийки, поднасяме с карамеления топинг и карамелизираните пуканки. Можем да залеем с разтопена глазура за сладкиши.

Круши с ром

Прoдукти: 1 кг по-едри круши, 150 г захар, 1 к.ч. ром, 4-5 зрънца карамфил.
Нaчин на приготвяне: Измиваме крушите, нарязваме ги на резенчета и ги почистваме от семената. Нареждаме ги в тавичка и ги поръсваме със захарта и карамфила. Наливаме 1 к.ч. студена вода, слагаме тавичката в умерена фурна и печем, докато крушите омекнат. След това ги разпределяме в чинийки за сервиране, заливаме ги с отделения при печенето сироп и ги поръсваме с рома. Поднасяме крушите студени.

Круши с шоколад

Прoдукти: 4-5 круши, 100 г масло, 1 с. л. пудра захар, 100 г шоколад, 1 жълтък, 80 г печени, без-солни бадеми.
Нaчин на приготвяне: Обелваме крушите, разрязваме ги по дължина на две половинки и ги почист-ваме от семките. Слагаме ги в сгорещеното масло и задушаваме на слаб огън. След това изваждаме круши-те, разпределяме ги в чинии или ги разполагаме в продълговата чиния за сервиране. В соса, останал от тях в тигана прибавяме пудрата захар, разтопения на водна баня шоколад и разбития жълтък. С шоколадовия сос поливаме крушите, а отгоре ги поръсваме със счуканите бадеми. Сервираме десерта веднага.

Панирани круши

Прoдукти: 8 круши, 2 яйца, 3-4 с.л. брашно, мазнина за пържене, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Избираме по-едри круши, обелваме ги, издълбаваме ги и ги сваряваме в подсолена вода. /Когато крушите са меки, не е необходимо да се варят./ Нарязваме ги напречно на кръгчета с дебелина около 5 мм и ги подсушаваме. Потапяме ги в гъста смес от разбитите с брашното яйца и ги пържим в дълбок съд със силно сгорещена мазнина. Поднасяме крушите топли, поръсени с пудра захар.

Печени круши с мед

Прoдукти: 1 кг круши, 1 ч.ч. мед.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме крушите на половинки, почистваме ги от семената и ги нареждаме в тавичка. Наливаме вода около 1 см и печем 15 мин в силна фурна. Изваждаме ги от фурната и ги заливаме с меда, докато са горещи. Изчакваме да изстинат и поднасяме.

Пламтящи круши

Прoдукти: 4 круши, 1 пакетче краве масло, половин лимон, 2 с.л. силен ром.
Нaчин на приготвяне: Обелваме крушите, нарязваме ги на четвъртинки, почистваме ги от семената и ги намазваме с лимонов сок, за да не почернеят. Запържваме ги в маслото. Когато получат златисто оцветяване, прибавяме захарта и лимоновия сок. Продължаваме да пържим, докато захарта започне да карамелизира. Непосредствено преди поднасяне заливаме крушите с рома и ги запалваме.

Плодова салата от круши

Прoдукти: 400 г круши, 25 г захар, половин лимон, 30 г стафиди, 50 г бадеми или орехи.
Нaчин на приготвяне: Обелените и почистени от семките круши нарязваме на филийки, поръсваме със захарта и напръскваме с лимоновия сок. Оставяме да престоят 30 минути на хладно. Поднасяме в стъклени чаши, поръсени със стафидите, счуканите бадемови или орехови ядки и настърганата лимонова кора.

Пълнени круши

Прoдукти: 8 половинки круши от компот, 250 г извара, 1 с. л. захар, 1 яйце, 125 г сметана, 2 с. л. нарязани печени бадеми, 2 с. л. конфитюр от червени боровинки, 1 с. л. настъргана лимонова кора.
Нaчин на приготвяне: Изварата, захарта, сметаната, жълтъка, бадемите и конфитюра разбиваме много добре. Прибавяме и разби-тия на твърд сняг белтък. По млако от получения крем разстиламе на дъно-то на всяка чиния (за да лежат по-добре крушите). Отцедените от сока половинки круши слагаме върху кре-ма с разрязаната страна нагоре и върху тях шприцоваме останалия крем. Отгоре поръсваме с настърганата лимонова кора.

Пълнени круши с винен сос

Прoдукти: 8 круши, захар за сиропа, мармалад за пълнеж;; за винения сос: 4 жълтъка, 150 г пудра захар, 2 ч.ч. бяло вино, 2 с.л. коняк.
Нaчин на приготвяне: Избираме средно големи здрави круши, обелваме ги и ги издълбаваме от страната противоположна на дръжката. Варим ги, докато омекнат в рядък захарен сироп. Изваждаме ги, отцеждаме ги и ги пълним с малмалад от праскови или кайсии или с някакво желе. Отделно разбиваме в продължение на 7-8 мин. жълтъците за соса заедно с пудрата захар. Прибавяме виното и бием сместа на тих огън, докато се сгъсти. Отстраняваме от огъня и след като изстине, подправяме с коняка. Нареждаме напълнените круши в подходяща чиния за сервиране и ги заливаме с винения сос.

Пъпеш с круши

Прoдукти: 1 пъпеш /около 1 кг/, 2 с.л. ром, 500 г круши, 4 яйца, 1 1/2к.ч. десертно бяло вино, 5-6 с.л. захар, 1 1/2к.ч. сладка сметана.
Нaчин на приготвяне: Обелваме пъпеша, отрязваме от горната страна капаче и оттам почистваме вътрешността от семената. Обливаме пъпеша с рома. Разбиваме яйцата заедно със захарта и виното и бъркаме на водна баня, докато сместа се сгъсти. Изваждаме съда от водата и оставяме крема да изстине. Разбиваме сметаната, прибавяме я към крема и разбъркваме много добре. Смесваме половината от крема с почистените и ситно нарязани круши и го изсипваме в пъпеша. След това го слагаме за 2 часа в камерата на хладилника. След като извадим пъпеша от хладилника, го слагаме в подходяща чиния, заливаме го с останалия крем и поднасяме.

Торта с круши

Прoдукти: 500 г круши, 2 ч.ч. брашно, 150 г краве масло, 2 ч.ч. пудра захар, 2 яйца, 3 белтъка, 1 пакетче бакпулвер, 2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме в продължение на 10-15 мин маслото заедно с 1 ч.ч. пудра захар. Последователно прибавяме яйцата и брашното, което сме пресяли с бакпулвера и ванилията. Разбиваме, докато получим гладко тесто, което изсипваме в намаслена и набрашнена форма за торта. Изтегляме краищата на тестото, за да се образува ръбче по стената на формата. Изпичаме блата и го покриваме с нарязаните на тънки филийки круши. Отгоре намазваме с белтъците, които сме разбили с останалата захар. Връщаме тортата отново във фурната и печем, докато порозовее белтъкът.

Тирамису с круши

Прoдукти: 1 пакет бишкоти, 300 мл прясно мляко, 500 г цедено кисело мляко, 1 тънък блат за торта, 1 с.л. масло, 2 с.л. какао, 1 с.л. течен подсладител, 4 желатина, 3 с.л. кафява захар, 3 с.л. ликьор кафе, 500 г добре узрели круши.
Нaчин на приготвяне: В правоъгълна тавичка поставяме блата, а отгоре нареждаме един ред бишкоти. Заливаме със смес от прясното мляко и ликьора и оставяме да попият 6-7 минути. В отделна купа разбиваме цеденото кисело мляко с 1 ч.л. канела и подсладителя. В друга купа размиваме желатина и го оставяме 10 минути да набъбне. След това го смесваме с цеденото мляко и разбъркваме добре. С готовия крем заливаме бишкотите и поставяме тавичката за 20 минути в хладилника. Нарязваме на кубчета обелените круши, поръсваме ги с кафява захар и запържваме в масло. След като изстинат карамелизираните круши украсяваме с тях тортата. Отгоре обилно поръсваме с какао. Оставяме в хладилника за 24 часа.

Бисквитена торта с круши

Прoдукти: 200г краве масло, 5с.л. пудра захар, 1 пакет ронливи бисквити, 1ч.ч. орехи, 1с.л. ром, 5 круши
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото със захарта на пяна. Пибавяме смлените бисквити и 2/3 от орехите също смлени, ромът и настърганите круши. Разбъркваме всичко добре и оформяме сместа върху тортена чиния във вид на торта. Украсяваме тортата с останалата част от орехите, които сме запекли и нарязали на ситно. Държим тортата в хладилника до поднасянето й.

Шарлота с круши

Прoдукти: 4-5 средно големи круши, 100 г захар, 1 с.л. ром, 200 г бишкоти; зa крема: 100 г краве масло, 100 г пудра захар, 1 с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. кристална захар.
Нaчин на приготвяне: Обелваме крушите, отстраняваме семената и ги нарязваме на филийки. Варим ги в смес от захарта, рома и 150 мл вода. След това ги изваждаме с помощта на решетеста лъжица, отцеждаме ги и ги оставяме да изстинат. Приготвяме маслен крем от маслото и пудрата захар. Размиваме брашното в млякото, прибавяме захарта и сваряваме млечен крем. Бием непрекъснато, докато кремът изстине напълно. Тогава прибавяме масления крем като продължаваме да разбиваме. В чиния за торта нареждаме в кръг бишкотите, които предварително потапяме за момент в прясно мляко. Намазваме ги с 2/3 от крема. Върху крема нареждаме керемидообразно крушите, а върху тях шприцоваме останалия крем. Оставяме тортата да престои една нощ на хладно и след това я поднасяме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Делфиниум за образцовите градини

За древния ботаник Диоскорид неразтворените пъпки на цветето приличали на сивите делфини, които обитават Йонийско море. И той го кръстил делфиниум. Това е и днешното му ботаническо име, което използва...

Лизимахията – красиво цвете и полезна билка

Лизимахията, позната доскоро само като билка, през последните години се сдоби със славата на модерно декоративно растение. Това е един голям род, който включва около 200 вида. Те са много разнообра...

Диагноза по външността

Визуалната диагностика, чиито основи са положени преди много векове от Хипократ, се прилага и днес от терапевтите - опитният лекар просто е длъжен да разпознае заболяването дори при бегъл оглед на па...

Децата под слънцето

Неговите лъчи могат да бъдат много полезни, но могат и да навредят сериозно на нежната детска кожа. Помнете: слънцето е светлина и живот, то дава енергия и помага за лечението на някои кожни заболяван...

Начало