Още рецепти » Гарнирани пити (пици)

 Гарнирани пити (пици)

Пица “Маргарита”

Прoдукти: 500 г готово тесто, 360 г домати, 2 скилидки чесън, 12 листенца пресен босилек, 180 г сирене “Моцарела”, 120 мл зехтин, захар, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Загряваме зехтина и леко задушаваме нарязания на люспи чесън. Прибавяме настърганите домати, подправяме със сол, черен пипер и малко захар, за да убием киселината и сгъстяваме с бъркане на умерен котлон. Оставяме соса да изстива. Разточваме тестото, разстиламе го в намазнена и набрашнена тава и печем в умерена фурна. Малко преди да приключим печенето нанасяме отгоре доматения сос. Изваждаме готовата пица и подреждаме върху нея нарязаната на парченца “Моцарела”. Върху всяко парченце слагаме листенце босилек.

Лучена пица

Продукти за тестото: 350 г брашно, 4 с.л. зехтин, 20 г мая, 215 мл гореща вода, 1 щипка сол; за гарниране: 400 г консервирани домати, 2 глави лук, 2 глави чесън, 1-2 с.л. зехтин, 100 г сух салам, 20 черни маслини, 4 с.л. пармезан, 2-3 чушки, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: От изброените продукти замесваме средно твърдо еластично тесто. Разделяме го на 4 топки, покриваме с кърпа и оставяме на топло място да втасват. Заливаме със зехтина нарязания на филийки лук, както и нарязаните на ивички чушки. Леко ги запичаме. Нарязаните на ситно домати възваряваме заедно със счукания чесън, сол, черен пипер и малко захар, за да се убие възкиселия им вкус. Варим до получаването на гъст сос. Разточваме питките на тънки кори и ги подреждаме в намазнена тава. Отгоре подреждаме нарязания на кубчета колбас и половинките маслини. Заливаме с изстиналата лучена смес и изстиналия доматен сос. Поръсваме с кашкавала и печем в силна фурна.

Неаполитанска пица

Продукти за тестото: 200 г бяло брашно, 2 с.л. зехтин,120 мл прясно мляко, 15 г мая, 1 щипка сол; за гарниране: 200 г сирене, 500 г домати, 5 рибки аншоа, 1-2 с.л. зехтин, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Загряваме малко млякото и размиваме в него маята. Пресяваме брашното със солта, правим в средата вдлъбнатина и изсипваме в нея шупналата мая и мазнината. Месим, докато започнат от тестото да излизат мехурчета. Разточваме тестото на кора с дебелина 1 см и го застиламе на дъното и по стените на намаслена тавичка. Намазваме отгоре със зехтин и наръсваме с настърганото сирене. Попарваме доматите, обелваме ги и ги нарязваме на тънки филийки. Подреждаме ги върху сиренето, а от филенцата риба, нарязани на тънки ивички, оформяме върху доматите решетка. Поръсваме със сол и черен пипер, напръскваме с остатъка зехтин и печем 20-30 мин в умерена фурна.

Пица “Асорти”

Прoдукти: 300 г брашно, сол, 4 с.л. зехтин, 20 г мая; за гарниране: 2 скилидки чесън, 2 с.л. олио, 1 буркан домати, 1 ч.л. сухи подправки за пица, сол, черен пипер, 1 щипка захар, 1 червена, 1 зелена чушка, 150 г риба тон в собствен сос, 150 г консервирани сърца от ангинари, 150 г печурки, 1-2 стръка пресен лук, 1-2 щипки босилек, 3-4 маслини, 150 г кашкавал.
Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното със солта. Добавяме зехтина, размитата в 125 мл хладка вода мая и замесваме еластично тесто. Покриваме го с чиста кърпа и оставяме на топло около 45 мин да удвои обема си. Нарязваме на ситно чесъна и го задушаваме 1-2 мин в зехтина. Прибавяме обелените и наситнени домати, подправяме със сол, черен пипер и захар и продължаваме готвенето, докато течността поизври. Нарязваме чушкитена ивички, рибата отцеждаме и нарязваме на парченца, отцеждаме от маринатата ангинарите и ги наситняваме. Изчистените от пънчетата гъби нарязваме на филийки. Пресния лук нарязваме на пръстенчета. Измесваме повторно тестото, а фурната включваме на силна степен. Намазняваме кръгла тавичка, разстиламе тестото напласт с дебелина 1 см., разпределяме доматения сос и останалите продукти, поръсваме с босилека и наситнените маслини и покриваме с нарязания на много тънки филийки кашкавал. Намаляваме фурната на средна степен и печем 15-20 мин.

Пица “Вегетариана”

Продукти за тестото: 250 г брашно, 15 г мая, 150 мл топла вода, 1 с.л. зехтин, 1 щипка сол; за плънката: 500 г домати, 2 глави лук, 1-2 скилидки чесън, 150 г маслини, 150 г печурки, 1-2 с.л. консервиран грах, 2-3 червени чушки, 50 г настърган кашкавал, 2 с.л. зехтин, риган, магданоз, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: От изброените продукти замесваме средно твърдо еластично тесто. Разделяме го на две топки, покриваме с кърпа и оставяме на топло място да втасват. Малко поизмесваме пак втасалото тесто и го разточваме на кори с дебелина 1 см, които слагаме в намазнени тавички. Нарязваме шапчиците на гъбите на ивички. Задушаваме ги в 1 с.л. зехтин и малко вода, като прибавяме нарязаните на ивички чушки. След 2-3 мин прибавяме нарязания на тънки колелца лук и наситнения чесън. Поръсваме със сол и черен пипер и щом омекнат, сипваме граха. Разпределяме тази смес върху пиците. Подреждаме разполовените маслини. Подреждаме и нарязаните на много тънки филийки домати. Напръскваме с остатъка от зехтина. Поръсваме ригана и настъргания кашкавал. Печем 15-20 мин в силна фурна. Готовата пица поръсваме със ситен магданоз.

Пица “Капричоза”

Продукти за тестото: 1 кг бяло брашно, 25 г мая, 30 г захар, 35 г сол, 0.5 л вода, 3 с.л. зехтин; за гарниране: 250 мл гъст доматен сок, 250 г кренвирши, 150-200 г пармезан, 2-3 филийки шунка, 3-4 червени чушки, 10 маслини, 4 яйца
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко топла вода, покриваме и оставяме на топло да втаса. От изброените продукти замесваме средно твърдо тесто. Оставяме го покрито с чиста кърпа да втасва на топло. Щом удвои обема си, го разточваме на 4 тънки питки. Нареждаме питките в намазнена тава на разстояние една от друга. Върху всяка намазваме доматен сок и разпределяме кренвиршите, нарязани на кубчета. Поръсваме с настъргания кашкавал. Върху всяка питка правим кръст от нарязаната на ивички шунка, а върху оформените сектори като решетка преплитаме ивичките чушки. Слагаме парченца от маслини. Печем 30 мин в силна фурна. Малко преди края на печенето чукваме върху всяка питка по едно яйце.

Пица “Маринара”

Прoдукти: 500 г готово тесто за пица, 3-4 с.л. доброкачествен зехтин, 1 буркан домати консерва, 4-5 скилидки чесън, 1 кубче зеленчуков бульон, 1 с.л. суха чубрица /пресен риган/, сол, черен пипер, 1 ч.л. захар
Нaчин на приготвяне: Сгорещяваме половината зехтин и леко запържваме нарязания на ситно чесън. Прибавяме обелените и нарязани на ситно домати, подправяме със сол, черен пипер, захар и стритото кубче бульон и оставяме сместа на умерен котлон, за да изври течността и сосът да се сгъсти. Прехвърляме в дълбок съд и пасираме с миксер. Намазняваме кръгла тава и разстиламе тестото на пласт с дебелина 3 см. Намазваме отгоре с останалия зехтин и покриваме с равномерен пласт доматен слой. Наръсваме с чубрицата и ригана и печем 15-20 мин при температура 220°С.

Пица “Киш Лорен”

Прoдукти: 220 г готово тесто, 1 яйце, 50 мл прясно мляко, 150 г бекон, 1 малка главичка лук, 100 г настърган кашкавал, 1 с.л. олио, магданоз, сол
Нaчин на приготвяне: Загряваме олиото и поизпържваме нарязания на кубчета или ивички бекон. Прибавяме наситнения лук и продължаваме да пържим, докато поруменее. Разбиваме яйцето, наливаме при него на тънка струйка млякото, посоляваме, прибавяме наситнения магданоз и разбъркваме. Изливаме тази смес при лучената и щом клокне, я сваляме от котлона. Добавяме настъргания кашкавал. Оставяме сместа да поизстине. Намазняваме плитка тавичка, разстиламе тестото на тънък пласт и отгоре изсипваме лучената смес. Печем 30 мин в умерена фурна.

Калцоне

Прoдукти: 80 г масло, 5 яйца, 250 г брашно, 250 г кисело мляко, 250 г шунка, 1 глава лук, 2 с.л. олио, 50 г настърган кашкавал, сол, черен пипер, ситно нарязан магданоз, малко галета
Нaчин на приготвяне: От маслото, 1 жълтък, брашното, 1 щипка сол и 3-4 с.л. кисело мляко замесваме средно меко еластично тесто, което разделяме на две. От по-голямата част разточваме тънка кора, с която застиламе дъното и стените на намаслена и набрашнена тавичка. Плънката приготвяме като наситняваме шунката, прибавяме нарязания на ситно и изпържен в олиото лук, 3 яйца, настъргания кашкавал, останалото мляко и подправките. Разбъркваме добре и разстиламе върху кората. Отгоре покриваме с останалата кора, прищипваме добре краищата, набождаме повърхността с вилица, намазваме със жълтък и печем в умерена фурна.

Пица с домати

Прoдукти: 500 г готово тесто, 500 г домати, 4 стръка босилек, 4 скилидки чесън, 3 с.л. зехтин, 100 мл олио, 1 ч.л. захар, 1 кубче зеленчуков бульон, 80 г настърган кашкавал, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Попарваме доматите, обелваме ги, нарязваме ги на тънки филийки и им махаме семките. В намаслена тавичка разстиламе на тънък слой тестото. Покриваме с доматите поръсваме със сол, захар и стрития бульон. Напръскваме пицата със зехтина. Печем в силна фурна 20 мин. Отделно счукваме чесъна и го объркваме с наситнения босилек. Наливаме на струйка олиото и прибавяме настъргания кашкавал. Трябва да получим гъста каша, която подправяме с черен пипер. Намазваме пицата с тази каша и печем още 6-8 мин.

Фатаери с кренвирши и кашкавал

Продукти за тестото: 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 кубче мая, 1 к.ч. олио, 1 щипка захар, 1 щипка сол; зa плънката: 1 ч.ч. нарязани кренвирши, 1 ч.ч. настърган кашкавал, 2 домата, 1 к.ч. разтопено краве масло, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 щипка настърган джинджифил, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко вода и оставяме да престои 5-6 мин. Прибавяме останалите продукти и омесваме твърдо тесто, което оставяме на топло да втасва. После го разделяме на 4 топки, които разточваме на кръгчета с диаметър 15-16 см. По краищата правим ръбче, така че да заприличат на тавичка. Объркваме нарязаните кренвирши с настъргания кашкавал, подправяме с магданоз, черен пипер и джинджифил и разпределяме сместа върху пиците. Отгоре поръсваме с разтопеното масло и настърганите домати. Печем 20 мин в умерено загрята фурна.

Пица с миди

Прoдукти: 300 г брашно, 1 пакетче суха мая, 4 с.л. зехтин, 1 ч.л. сол, 1 1/2 к.ч. топла вода; за гарниране: 500 г сварени миди без черупки, 250 г сварени гъби, 150 г шунка, 4 домата, 250 г моцарела, 10 зелени маслини без костилки, 3-4 люти чушлета, 1 ч.л. зелен пипер на зърна, 4-5 с.л. зехтин, риган, босилек, градински чай, розмарин.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме брашното с маята и солта, прибавяме зехтина и затоплената вода и замесваме средно твърдо тесто. Оставяме го да втасва, докато удвои обема си. След това го разточваме на две кори, които слагаме в намаслени тави. Отделно нарязваме на дребно продуктите за гарниране, объркваме ги и разпределяме сместа върху двете пици. Поръсваме със зеления пипер и наситнените подправки, напръскваме със зехтина и печем 20 мин във фурна, загрята до 220°С.

Пица с чушки

Прoдукти: 500 г готово тесто, 1 зелена, 1 червена чушка, 300 г лук, 4 домата, 6 с.л. олио, черен и червен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: агряваме половината олио и пържим до поруменяване обеления и нарязан на тънки филийки лук. Прибавяме нарязаните на тънки ивички чушки. Пържим 2-3 мин, за да поомекнат. Разстиламе на тънък пласт тестото в намаслена тавичка, отгоре нареждаме обелените и нарязани на тънки филийки домати /като сме им махнали семките/. Върху тях разпределяме лучената смес, която сме подправили със сол и черен пипер. Напръскваме с останалото олио и печем 30 мин в умерено силна фурна. Преди да сервираме поръсваме пицата с червен пипер.

Пица със шунка

Прoдукти: 300 г готово тесто, 60 г краве масло, 1 к.ч. доматен сок, 200 г пушена шунка, 150 г настърган кашкавал, 4-5 гъби, мащерка, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Разстиламе тестото в обилно намаслена тава на пласт с дебелина 2 см и го оставяме да престои 15-20 мин. Разтягаме го по формата на тавата, така че дебелината му да стане около 1 см. Краищата на тестото изтегляме като первазче по стените на тавата. Намазваме с разтопеното масло и доматения сок, поръсваме със сол, черен пипер и стрита мащерка и отгоре подреждаме нарязаните на ивички гъби и нарязаната на парченца шунка. Наръсваме с настъргания кашкавал и печем 30 мин в умерена фурна.

Богата пита

Прoдукти: 300 г брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 белтък, 3 с.л. топла вода, 150 г маргарин, 1 щипка индийско орехче, 1 щипка сол, 1 щипка кардамон, 1 с.л. маргарин за формата; зa плънката: 200 г пресен лук, 1 с.л. олио, 250 г полусварена леща, 400 г пресен спанак, 1 скилидка чесън, 5 жълтъка, 150 мл прясно мляко, 1 щипка канела, 2 с.л. сусам
Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното със содата. Правим в средата “кладенче” и сипваме вътре разтопената мазнина, белтъка, сол, кардамон и индийско орехче. Измесваме еластично тесто, което правим на топка, завиваме във фолио и го оставяме за 1 час в хладилника. Нарязваме лука на ситно и го пържим до поруменяване в сгорещената мазнина, прибавяме лещата и пържим още 5-6 мин. Бланшираме спанака във вряща подсолена вода 3-4 мин, прехвърляме го в гевгир, обливаме със студена вода и го отцеждаме. Нарязваме го на ситно. Счукваме чесъна и объркваме спанака и чесъна с лещата. Посоляваме. Разточваме тестото. Разстиламе го във формата за печене, като правим ръбче по стените на височина 3 см. Избождаме го с вилица на няколко места и печем 10 мин на 180°С. Разстиламе плънката равномерно върху изпеченото тесто. Разбиваме жълтъците с млякото, подправяме със сол и канела и заливаме плънката. Печем още 30 мин, като 10 мин преди края на печенето наръсваме сусама.

Месеница със спанак и сирене

Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 1 1/2 к.ч. вода, 1 1/2 к.ч. прясно мляко, 1 с.л. олио, 15 г мая, 1/2 ч.л. бакпулвер или сода бикарбонат, сол; за сместа: 500 г спанак, 1 ч.ч. натрошено сирене, 2 домата, 1 с.л. доматено пюре, 1 яйце, 5 с.л. олио, 25 г краве масло, 100 г кашкавал, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Разреждаме млякото с водата и леко загряваме. Прибавяме натрошената мая и бъркаме до разтварянето й. Смесваме брашното с бакпулвера и солта. От брашното, млякото и олиото замесваме тесто, което разточваме на дебела кора, слагаме в тавичка, изчакваме около 15 мин да втаса и леко го запичаме във фурната. Нарязваме на ситно спанака. Задушаваме го в олиото до омекване и оставяме да изстине. След това разбъркваме спанака с доматеното пюре, натрошеното сирене, яйцата и ситно нарязания джоджен. Посоляваме на вкус и изсипваме сместа върху леко запеченото тесто. Покриваме с филийки от обелените домати и парченца от маслото, поръсваме с настъргания на едро ренде кашкавал. Допичаме в умерена фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Форзицията води пролетта

Родината на форзициите е Източна Азия и Югоизточна Европа. Името им произлиза от името на шотланския ботаник Уйлям Форсайт. Известни са около 11 вида. Те представляват листопадни храсти със срещу...

Вкусотии с тиква

Грахова супа с тиква Прoдукти: 1 ч. ч. грах, 2 средни картофа, 300 г тиква, 1 глава лук, ситно нарязана мента, смлян черен пипер, 1/4 ч. л. червен пипер, сол Нaчин на приготвяне: В тенджера сва...

Как да отстраним лошия дъх

Колкото и да избягваме тази неприятна тема, лошият дъх може да ни създаде трайни комплекси и да се превърне в сериозна пречка за нормално общуване с околните. За щастие съществуват множество прости и ...

Още няколко тайни от магията на фън-шуй

Замисляли ли сте се кое е най-важното в дома? Уют и красота? Съчетанието на цветове и предмети? Комфорт и ергономика? Това, разбира се, е много ценно. Но може би най-ценното е хармонията. Между всички...

Начало