Още рецепти » Есенни грижи за ягодите

 Есенни грижи за ягодите

Искаме ли през май и юни да берем хубави ягоди, не трябва да подценяваме октомврийските грижи за тях. Основната, ако не и единствена за сезона е обработката на почвата. Тя е малко по-различна от обработките през лятото. Ако тогава дълбочината на окопаването в междуредията е достигала 4-5 см, а в близост до растенията и по-малко, сега трябва да е съответно 10-11, а близо до растенията не бива да надминава 4-5 см. Есенното окопаване се придружава и от загърляне на растенията. Загърлянето увеличава много шансовете срещу измръзването на корените. Останали без по-солидна покривка, те понякога се изтеглят на повърхността в резултат от температурните колебания на почвата през зимата и измръзват. По-дълбоката обработка на почвата в междуредията пък ще съдейства за поемане на повече влага от есенно-зимните валежи.
Ако сте пропуснали да торите с фосфорни и калиеви торове през лятото, направете го сега. По-добре късно, отколкото хич. По 30-40 г суперфосфат и 10-15 г калиев тор на квадратен метър ще е достатъчно. Най-добре е тези минерални торове да ги размесите с 5-10 пъти повече прегорял оборски тор и сместа да разхвърлите в междуредията преди окопаването.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Какво представлявят екстрасистолите?

Сърцето има чудното свойство автоматизъм – самозареждане на импулсите в сърцето и провеждането им в него. Така се осъществява свиването и разпускането на сърцето, при което нормалният сърдечен ритъм е...

Чикаго – ветровитият град

Първото усещане е, че участваш във филм. Сред гигантските сгради улиците са като тесни планински проходи. Динамика. Цветове. Заплашително намръщеният бик сякаш те дебне от всяка витрина. Светва зелено...

Войната с пърхота

Всички ние сме изложени на опасността да установим, че имаме пърхот, и то още от пубертета. Основна причина за него е микроскопичната гъбичка pityrosporum ovale, част от кожната микрофлора. Под влияни...

Пилешки супи

Селска чорба от пиле Прoдукти: 1 пиле, 1 глава лук, 2 пиперки, 2 домата, 1/2ч.ч. натрошено фиде, 2 яйца, 3-4 с.л. кисело мляко, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Сварява...

Начало