Още рецепти » Как се прави козунак

 Как се прави козунак

Преди да започнем да месим, изваждаме продуктите от хладилника и ги оставяме да престоят час-два на стайна температура. В малка купичка наливаме 1 к.ч. горещо мляко, сипваме малко брашно и забъркваме рядка кашичка. Изчакваме да изстине толкова, че пръстът ни да търпи спокойно температурата й, и я смесваме с маята, която сме размили с малко прясно мляко и 1 с.л. захар. Захлупваме купичката и оставяме на топло да втасва. Разделяме жълтъците и белтъците на 8 яйца (които задължително сме извадили от хладилника поне 3-4 часа преди месенето) и поотделно леко ги разбиваме. Върху котлона разтваряме 250 г захар в 1 ч.ч. мляко и оставяме сместа да изстине. Пресяваме 1 кг брашно с 1 щипка сол, правим в средата “кладенче” и изсипваме там приготвената закваска, подсладеното мляко, разбитите белтъци и жълтъци. С намазнени ръце започваме да месим, като на части прибавяме 1 ч.ч. разтопено краве масло. Месим интензивно, докато тестото започне да прави шупли. Покриваме го с чиста кърпа и го оставяме на топло да втасва. Докато тестото втасва, намасляваме си формите за печене, разделяме тестото в тях, като то трябва да заема половината от обема им, тук там слагаме накиснати в ром стафиди и повторно оставяме козунаците на топло да втасват, докато поизпълнят формите. Накрая ги намазваме с разбит жълтък, тук-там набождаме попарени и обелени от люспите бадеми, поръсваме козунаците със захар и ги печем в предварително загрята умерена към силна фурна. Оставяме готовите козунаци да изстинат във фурната.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Детето ми заеква, какво да правя?

Гостува ни доц. д-р Нели Василева, преподавател по Логопедия (диагностика и терапия на комуникативни нарушения при деца и възрастни) Катедра Специална педагогика в СУ „Св. Климент Охридски”. Телефон...

Опасни ли са бета-блокерите?

Медикаментите от групата на бета-блокерите все по-убедително се прилагат при лечението на сърдечно съдовите заболявания. Така се лекуват боледуващите от исхемична болест на сърцето (стенокардия и инфа...

Залцбург – градът на Моцарт

Околностите на Залцбург, Неапол и Константинопол са най-красивите на света - пише Александър фон Хумболт. Прозрачни като сълза алпийски езера, стръмни планини, зелени склонове – това триединство стои ...

Десерти с ориз

Крем от ориз и сметана Прoдукти: 100 г ориз, 250 г захар, 500 мл прясно мляко, 5 яйца, 25 г желатин, 300 г сметана, 1 ванилия. Нaчин на приготвяне: Заливаме почистения и измит ориз с 1 ч.ч. вод...

Начало