Още рецепти » Как се прави козунак

 Как се прави козунак

Преди да започнем да месим, изваждаме продуктите от хладилника и ги оставяме да престоят час-два на стайна температура. В малка купичка наливаме 1 к.ч. горещо мляко, сипваме малко брашно и забъркваме рядка кашичка. Изчакваме да изстине толкова, че пръстът ни да търпи спокойно температурата й, и я смесваме с маята, която сме размили с малко прясно мляко и 1 с.л. захар. Захлупваме купичката и оставяме на топло да втасва. Разделяме жълтъците и белтъците на 8 яйца (които задължително сме извадили от хладилника поне 3-4 часа преди месенето) и поотделно леко ги разбиваме. Върху котлона разтваряме 250 г захар в 1 ч.ч. мляко и оставяме сместа да изстине. Пресяваме 1 кг брашно с 1 щипка сол, правим в средата “кладенче” и изсипваме там приготвената закваска, подсладеното мляко, разбитите белтъци и жълтъци. С намазнени ръце започваме да месим, като на части прибавяме 1 ч.ч. разтопено краве масло. Месим интензивно, докато тестото започне да прави шупли. Покриваме го с чиста кърпа и го оставяме на топло да втасва. Докато тестото втасва, намасляваме си формите за печене, разделяме тестото в тях, като то трябва да заема половината от обема им, тук там слагаме накиснати в ром стафиди и повторно оставяме козунаците на топло да втасват, докато поизпълнят формите. Накрая ги намазваме с разбит жълтък, тук-там набождаме попарени и обелени от люспите бадеми, поръсваме козунаците със захар и ги печем в предварително загрята умерена към силна фурна. Оставяме готовите козунаци да изстинат във фурната.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Замяна на повреден паркет

Случайно изпуснат предмет или счупена ваза, преместена не както трябва тежка мебел и т.н. могат да станат причина за появата на грозни пукнатини, отчупвания и вдлъбнатини върху пода. Възможно ли е да ...

Главоболието

По данни на Световната здравна организация от него страдат около 85% от населението на земята. Всъщност главоболието е само симптом, а причините то да ни измъчва безмилостно са какви ли не. КОЙ Е...

Украсете градината си с пъстроцветното хебе

Името на този храст и цвете е божествено, защото е кръстен на Хеба - дъщеря на Хера и Зевс. Божественият произход на този вечно-зелено растение ясно личи в приятно зелените месести листа, които искрят...

Избрано от гръцката кухня

Маслинена супа Прoдукти: 15 маслини, 1 шепа ориз, 1 глава лук, 2-3 с. л. брашно, 3-4 с.л. олио, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Изчистваме маслините от костилките и ги разрязваме на две. С...

Начало