Още рецепти » Какво да сготвим с джанки

 Какво да сготвим с джанки

Пай с джанки

Прoдукти: 5 яйца, 1 1/2 ч.ч. захар, 2 1/2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. гореща вода, 2 пакетчета краве масло, 1 с.л. бакпулвер, 2 ванилии или настъргана кора от 1 лимон, 700 г джанки, изчистени от костилките, кокосово брашно.
Нaчин на приготвяне: Разделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме белтъците със захарта на сняг и прибавяме един по един жълтъците, водата, ванилията, пресятото заедно с бакпулвера брашно и разтопеното масло. В обла тавичка, намазана с масло и поръсена с галета, нареждаме джанките. Отгоре изсипваме приготвената смес. Печем около 45 мин в умерена фурна. След като сладкишът поизстине, внимателно го обръщаме в тортена чиния, така че джанките да останат отгоре. Поръсваме с кокосово брашно. Сервираме пая леко охладен.

Постни сарми от лапад и джанки

Прoдукти: 1-2 връзки листа от лапад, 2 глави лук, 1 ч.ч. ориз, 20-25 зелени джанки, 3-4 с.л. олио, магданоз, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме лападовите листа в подсолена вода. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме ориза, ситно нарязаните магданоз и джоджен, черен пипер и сол и задушаваме сместа. След това я разпределяме върху лападовите листа и навиваме сърми. Нареждаме ги в тенджера, прибавяме джанките и заливаме с топла вода. Варим, докато омекне оризът.

Гола чорба

Прoдукти: 500 г зелен фасул, 2 домата, 5-6 картофа, 1 глава лук, 8-10 зелени джанки, 1 чушка, магданоз, копър, черен пипер, сол, 1-1,5 л гореща вода.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме фасула на половинки, картофите - на кубчета, а лука, доматите и чушката скълцваме на ситно. Посоляваме врящата вода и сипваме всичко, включително и джанките. Варим до хубаво омекване на зеленчуците. Готовата чорба поръсваме с черен пипер и ситно нарязани магданоз и копър.

Супа от зелена бакла с чесън

Прoдукти: 500 г зелена бакла, 20 зелени джанки, 1 глава чесън, 2 чушки, 2 глави лук, 1 морков, 60 г краве масло, 1 с.л. брашно, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме баклата на малки парченца и я пущаме в 6 ч.ч. вряща вода. След 5-6 мин прибавяме ситно нарязаните чушка, лук и морков. Когато зеленчуците омекнат, слагаме джанките и варим още 5-6 мин. Малко преди да отстраним от огъня, прибавяме брашното, размито с 1 к.ч. топла вода, счукания чесън и разтопеното масло. Поръсваме супата със ситно нарязан копър и смлян черен пипер и отстраняваме от огъня.

Бакла с джанки

Прoдукти: 1 кг млада бакла, 3 глави лук, 1 шепа зелени джанки, 5-6 скилидки чесън, 5-6 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме баклата, нарязваме я на парченца и наливаме вода, колкото да я покрие. Варим 5-6 мин на умерен огън и сипваме мазнината и ситно нарязания лук. Поръсваме брашното, червения пипер и ситно скълцания чесън. Наливаме 1 и 1/2 ч.ч. топла вода и прибавяме джанките. Варим, докато ястието остане на мазнина. Преди да отстраним от огъня, посоляваме и поръсваме с черен пипер и ситно нарязани магданоз и копър.

Кокошка с джанки

Прoдукти: 1 кг кокоше месо, 1/2 ч.ч. олио, 50 г сланина, 1 малка глава лук, 2-3 домата, 2 равни с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер и сол на вкус, 500-600 г джанки, 1 връзка копър.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парчета, а сланината на кубчета. Запържваме ги в мазнината. След като се позачервят, добавяме ситно нарязания лук, настърганите домати и брашното, размито в няколко супени лъжици вода. Поръсваме с червен пипер, посоляваме, заливаме с гореща вода и варим ястието. Щом месото омекне, прибавяме джанките. Готовото ястие поръсваме с черен пипер и ситно нарязан копър.

Баница с листа от цвекло

Прoдукти: 800 г пшенично брашно, 150 г царевично брашно, 4 глави лук, 2-3 ч.ч. ситно нарязани листа от цвекло, 200 г зелени джанки, 1 1/2ч.ч. вода, сол.
Нaчин на приготвяне: От пшеничното брашно, водата и малко сол омесваме средно твърдо тесто. От него разточваме 1 голяма и 4-5 малки кори. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в малко подсолена вода заедно със цитно нарязаните листа от цвеклото. Щом омекнат, отстраняваме от огъня и оставяме да поизстинат. Разстиламе голямата кора в малка тавичка, така че краищата й да останат навън. Разпределяме върху нея плънката и джанките и я покриваме с 1 малка кора. Отгоре нареждаме нареждаме останалите малки кори, навити на рула, и покриваме с краищата на голямата кора. Печем баницата в силна фурна.

Зелен фасул със зеленчуци

Прoдукти: 1 кг зелен фасул, 1 връзка зелен лук, 2-3 стръка пресен чесън, 1 парче целина, 2 моркова, 1 ч.ч. джанки, 1 с.л. доматено пюре, 1 к.ч. олио, джоджен, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме зарзавата и го нарязваме. Сипваме го в тенджера с мазнината и леко го задушаваме. Прибавяме джанките и доматеното пюре, размито в малко вода. Наливаме гореща вода, колкото да покрие продуктите, посоляваме, захлупваме и варим ястието на тих огън. Накрая поръсваме със ситно нарязани магданоз и джоджен.

Тиквички плакия

Прoдукти: 1кг тиквички, 2 връзки лук, 4-5 стръка чесън, 3 домата, 10 кисели джанки, 6 с.л. олио, 1ч.ч. вода, 1с.л. брашно, 1/2 връзка копър, 1връзка магданоз, сол
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука, чесъна, магданоза, копърът и сливите. Посоляваме и разбъркваме всичко добре. Остъргваме тиквичките ги и ги нарязваме на филийки. Подреждаме половината от тях в обилно намазнена тава, а отгоре разстиламе на равномерен пласт лучената смес. Покриваме с останалата част от тиквичките. Най-отгоре разстиламе нарязаните на дребно домати и заливаме с олиото и водата. Размиваме брашното с малко студена вода и заливаме плакията. Печем ястието в умерена фурна.

Джанки в оцет

Прoдукти: 1,5 кг полуузрели джанки, 1-2 глави чесън, съцветия копър, люти чушки “Бяла шипка” /по желание/, 500 мл вода, 80 мл оцет, 100 г сол, 100 г захар
Нaчин на приготвяне: Надупчваме джанките с игла на три-четири места и ги сипваме в буркани, като слагаме между тях обелени скилидки чесън и съцветия копър. Заливаме ги със сварена и изстинала саламура от изброените продукти, затваряме с капачки и държим на сухо и тъмно място.

Сладко от джанки

Прoдукти: на 1 кг захар – 60-65 узрели, здрави джанки, 1 ч.л. лимонтузу, 3-4 листа индрише, варна вода – на 5 л вода – 250 г гасена вар.
Нaчин на приготвяне: Обелваме джанките и отстраняваме костилките. Слагаме плодовете във варната вода за 2 часа. Измиваме ги и ги пускаме в сгъстения сироп, който сме сварили. Оставяме ги да престоят в сиропа 5-10 мин, след което слагаме сладкото да се вари първо на умерен, а после - на силен огън. Малко преди да сложим лимонтузу, пускаме индришето за ароматизиране. Варим до нужната гъстота. Насипваме в бурканчета, след като сладкото изстине и плодът се напои със сироп.

Конфитюр от джанки

Прoдукти: на 3 кг джанки – 1 кг захар, 1/2 ч.л. сода бикарбонат, 2 ч.л. лимонтузу, 2 ванилии, варна вода – 5 л вода – 250 г гасена вар
Нaчин на приготвяне: Избираме здрави, узрели джанки, отстраняваме костилките и ги оставяме да киснат 1 час във варна вода. Измиваме джанките много добре в няколко студени води и ги слагаме да се варят със захарта и 3 ч.ч. вода. Когато конфитюрът получи гъстотата на сладко, прибавяме содата бикарбонат, като бъркаме непрекъснато. Преди да свалим конфитюра от огъня, прибавяме лимонтузуто, а за аромат – ванилиите. Още топъл наливаме конфитюра в сухи затоплени бурканчета. Съхраняваме го на сухо и хладно място.

Желе от джанки

Прoдукти: на 1 л сок от джанки – 800 г захар, 1 щипка лимонтузу
Нaчин на приготвяне: Заливаме добре узрелите джанки с малко вода и варим, докато омекнат. След това прецеждаме, без да ги притискаме. Отмерваме получения сок и прибавяме захарта. Варим желето на силен огън до необходимата гъстота. Сваляме от огъня и прибавяме лимонтузуто. Още горещо наливаме желето в сухи затоплени бурканчета, затваряме и съхраняваме на сухо място.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Маратонките – удобства и проблеми

Повечето тийнейджъри, особено момчетата, не признават други обувки. Някои младежи се привързват до такава степен към маратонките си, че не ги свалят до момента на пълното им разпадане или докато някой...

Домашен ябълков оцет

Почистваме от загнилите места различни сортове ябълки и ги настъргваме на едро ренде или ги нарязваме много ситно. Заливаме ги с вряла вода, така че да ги покрие и оставяме да ферментират няколко дни....

Искате ли орех, засадете от два сорта

В компактните орехови насаждения трябва да се засаждат по няколко сорта, а при единичните поне два сорта, при които цъфтежът на мъжките и женските цветове протича едновременно. Това е необходимо, за д...

Избрано от френската кухня

Лучена супа Прoдукти: 500 г лук, 4 филии сух хляб, 120 г швейцарско сирене, 2 с.л. брашно, 60 г краве масло, 1,5 л месен бульон, дафинов лист, копър, черен пипер. Нaчин на приготвяне: Нарязва...

Начало