Преди да започнем да месим, изваждаме продуктите от хладилника и ги оставяме да престоят час-два на стайна температура. В малка купичка наливаме 1 к.ч. горещо мляко, сипваме малко брашно и забъркваме рядка кашичка. Изчакваме да изстине толкова, че пръстът ни да търпи спокойно температурата й, и я смесваме с маята, която сме размили с малко прясно мляко и 1 с.л. захар. Захлупваме купичката и оставяме на топло да втасва. Разделяме жълтъците и белтъците на 8 яйца (които задължително сме извадили от хладилника поне 3-4 часа преди месенето) и поотделно леко ги разбиваме. Върху котлона разтваряме 250 г захар в 1 ч.ч. мляко и оставяме сместа да изстине. Пресяваме 1 кг брашно с 1 щипка сол, правим в средата “кладенче” и изсипваме там приготвената закваска, подсладеното мляко, разбитите белтъци и жълтъци. С намазнени ръце започваме да месим, като на части прибавяме 1 ч.ч. разтопено краве масло. Месим интензивно, докато тестото започне да прави шупли. Покриваме го с чиста кърпа и го оставяме на топло да втасва. Докато тестото втасва, намасляваме си формите за печене, разделяме тестото в тях, като то трябва да заема половината от обема им, тук там слагаме накиснати в ром стафиди и повторно оставяме козунаците на топло да втасват, докато поизпълнят формите. Накрая ги намазваме с разбит жълтък, тук-там набождаме попарени и обелени от люспите бадеми, поръсваме козунаците със захар и ги печем в предварително загрята умерена към силна фурна. Оставяме готовите козунаци да изстинат във фурната.
Страхът е една от най-силните емоции, които децата ни изпитват още от раждането си. Внезапен шум, рязък жест, прекалено ярка светлина - и най-малката промяна в обичайната среда може да накара бебето д...
През есента, когато листата падат от дърветата, в градината настъпва истински безпорядък. Добрият стопанин се изправя пред трудна задача – какво да прави с огромното количество окапали листа, които за...
Кисело зеле на глави Прoдукти: 30-35 кг зеле, 1,250 кг сол, 25 л вода Нaчин на приготвяне: Избираме зелки с тегло над 1 кг, почистваме ги от външните листа и цепваме кочаните на кръст...
Те управляват, при това в много отношения, живота ни: контролират сексуалния апетит и настроението, предопределят състоянието на кожата, забавят или ускоряват процесите на стареене на организма. И въп...