Още рецепти » Кафето и сърцето

 Кафето и сърцето

Трябва ли да пият кафе хората със сърдечно-съдови проблеми?
Кардиолозите често чуват този въпрос от своите пациенти. Едни от тях по старому препоръчват да не се пие кафе, тъй като повишава кръвното налягане и усилва сърцебиенето. Между другото отговор, основан на строги научни данни за действието на кафето, и досега не е получен.
Действително едно от главните въздействия на кафето върху сърдечносъдовата система е краткото повишаване на артериалното налягане и учестяването на пулса. Именно затова се смята, че кафето повече вреди на сърцето и съдовете. Затова забраняват на хипертоници и хора с исхемична болест на сърцето и атеросклероза да го пият. Смята се, че безкофеиновото кафе не повишава кръвното и затова разрешават на хипертониците да го пият.
Учудващи данни обаче показват направените изследвания. Оказва се, че при вътрешно въвеждане на 250 мг кофеин кръвното наистина се вдига за кратко, но … само при хора, които изобщо не пият кафе. При редовно пиещите това не се наблюдава. Следователно не кофеинът, а нещо друго е виновно за скока на кръвното.
Дълго време се смяташе, че кафето е вредно при исхемична болест на сърцето. Изследване през 1974 г. показва, че кафето не е фактор за развитието на болестта и за инфаркта на миокарда. Изследователите се убедили, че умерената употреба на кафе не увеличава рииска от коронарни инциденти.
Именно умерената употреба на кафе не провокира увеличаването на случаите с аритмия при болни, преживели инфаркт на миокарда. Затова е излишна строгата забрана към тези хора да не пият кафе.
Напоследък при анализиране на действието на кафето се появи нов и много важен аспект: неговата антиоксидантна активност. Многобройните изследвания доказват, че кафето е 4 пъти по-силно като антиоксидант, отколкото например зеления чай. А той се смята за един от най-добрите природни антиоксиданти. Кафето държи това си качество благодарение на съдържащите се в него полифеноли. За съжаление много от тези ценни вещества се разрушават при печ(енето на кафеените зърна. Само 0,2 на сто остават при силно печене и 3-3,5 % при слабо. Така че в една чашка кафе има от 15 до 325 мг полифеноли в зависимост от сорта на кафето и начина на неговото приготвяне.

Умерената доза е в границите от 2 до 5 чашки кафе.

ВНИМАНИЕ! Ако човек страда от жлъчно-каменна болест или ревматоиден артрит не бива да пие кафе без кофеин. То е рисков фактор при тези заболявания.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Гозби със скумрия

Скумрия с плънка Продукти за 2 порции: 400 г филе от скумрия, 1 ч.л. черен пипер, 2 твърдо сварени яйца, 1 малка глава лук, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 к.ч. брашно, 1 белтък, 1 к.ч. олио, 1 ...

55 избрани туршии

Маринована мешана туршия Прoдукти: 3,5 кг чорбаджийски чушки, 500 г зелени домати, 1 кг моркови, 1 кг зеле, 100 г чесън, 300 г целина листа, 500 г олио, 1,6л оцет, 300 г сол, 300 г захар, черен ...

Консервиране на кайсии

Сладко от кайсии Пpoдукти: 1 кг кайсии, 1 кг захар, 1 ч.л. лимонена киселина, 1 ч.ч. вода Нaчин на приготвяне: Отстраняваме костилките и обелваме кайсиите. Оставяме ги да преседят 3-4 часа в ут...

Гозби с маслини

Манастирска яхния с маслини Продукти за 4 порции: 80 г маслини, 80 г лук, 250 г картофи, 60 г моркови, 40 г целина, 200 г дребни лукчета /арпаджик/, 150 г пресни гъби, 50 г ориз, 120 г домати, 8...

Начало