Още рецепти » Събирайте здраве от морето

 Събирайте здраве от морето

Шумът на вълните, писъкът на чайките, мирисът на водорасли и риба, нежният морския бриз – това са нещата, за които си мечтаем всяко лято. Но освен да почиваме на морето, можем да използваме природните дадености и да се погрижим за здравето си.
Морето внася успокоение в напрегнатото ни съзнание. Представете си вълните – гонят се една след друга, и ние несъзнателно изключваме съзнанието си и изпадаме в медитация. Това естествено психозареждане е изключително полезно. То подхранва невроните с повече сила и издръжливост за дълго време.
Освен това морската вода, пясъкът и слънцето въздействат благотворно на човешкия организъм. Т.н. таласотерапия е комплексно лечение и профилактика с използването на всички лечебни фактори на морето. Съчетава в себе си въздействието на морския климат, бани с морска вода, морски водорасли, лечение с пясък на плажа (псамотерапия), специална диета с риба и морски дарове, инхалации с морска вода. Всички тези фактори регулират и стимулират дейността на човешкия организъм.

При изгрев слънце

- Тогава се прави ултравиолетова (Питагорова) слънчева баня на очите. С отворени очи проследете появата на слънчевия диск до оформянето му, с продължителност около 1 минута, т. е. докато е приятно на очите. Тази слънчева баня е много полезна при слаби очи, късогледство и др.
- След това, ако страдате от друга очна или кожна болест, продължавайте да нагрявате лицето си (но със затворени очи) още 30 минута.
- При ушни болести нагрявайте всяко едно от ушите по 5 минути. Същото правило важи и за тези, които страдат от гръдна или вътрешна болест, включително и всички кожни заболявания. Тази ултравиолетова баня е не само отлично козметично средство, но и действа лечебно при всички видове болести по кожата и тялото.
- Полезно е да се направи и слънчева баня на гърба. Тя ускорява жизнените процеси в организма, като синтезира по естествен път витамин D, необходим за борба с рахита и преодоляване на други заболявания и укрепва нервната система.
- След тези ултравиолетови бани е добре да се разходите боси по брега (за укрепване на нервната система). След това направете 10-20 дълбоки вдишвания през носа на йодните пари с бавни издишвания през устата, последвани и от 10 кръстосани дишания през всяка ноздра.

Слънчево-въздушни бани

От 7 до 9 часа се препоръчват слънчево-въздушни бани на цялото тяло, като за целта се разхождайте по бански костюм на морския бряг и от време на време правете дълбоки вдишвания с бавни издишвания и леки гимнастически упражнения. Всичко това укрепва тялото и нервната система и поддържа оптимистично настроение, особено важно за здравето.

Бани с водорасли

От 9 до 11 часа е добре да направите слънчева баня с водорасли на цялото тяло. Морето изхвърля на брега много водорасли и увиванията с тях са полезни за страдащите от ревматизъм и различни парализи.
Тези бани предпазват от слънчев удар, нервни разстройства, отслабване на паметта и преждевременна атеросклероза. Ако се правят на отделна част от тялото, останалата част може да се покрие с бяло, зелено или червено платно, за да се избегнат кожните изгаряния.

Слънчеви бани

На морски бряг е добре да направите и обикновена слънчева баня, разбира се ако слънцето не е прекалено силно и няма опасност от изгаряне. Легнете по гръб направо върху морския пясък или върху бял чаршаф с краката към слънцето и със сламена шапка или бяла кърпа на главата. На всеки 5 минути променяйте положението на тялото за да не изгорите: 5 минути нагрявате тялото отпред, 5 минути - отзад, 5 минути – лявата страна, 5 минути – дясната страна, и т. н. с продължителност, докато е приятно.

Слънчево-пясъчна баня

За нея се препоръчва времето от 11 до 12 часа. За целта изберете закътано място на морския бряг. Пресейте пясъка през гъсто сито. Легнете по гръб и някой да засипе тялото ви с нагрят пясък, като се остави открити областта на сърцето и главата, като тя трябва да остане на сянка под чадъра или се покрива с мокра кърпа.
Пясъчната баня започва с продължителност 10 минути, като всекидневно се увеличава с 5-10 минути, до 40 минути максимално. Добре е да направите 15 процедури. Техниката на лечение с пясък при деца е същата, но процедурите траят от 5 до 15 минути. Баните са особено полезни за деца, преболедували рахит и детски паралич.

Водна баня

След завършване на слънчево-пясъчната баня изтрийте добре тялото си със сух пясък, за да изсъхне по-бързо, и чак тогава влезте в морето. Първия ден къпането трябва да продължи 2 минути, втория ден – 4 и така до 15 минути, като стоите във водата винаги потопен до шия или пък непрекъснато плувате. Плуването развива мускулите на тялото. След морската баня подсушете тялото, облечете се и се прибирете у дома. Тези, които нямат възможност да правят слънчеви бани до обяд, може да ги правят от 14 до 16 часа, и то за предпочитане със зелен или червен чаршаф.

Лечебните свойства на морската вода

В класическата таласотерапия морските бани и морските вани са основно средство за лечение и закаляване на организма. Освен това, морската вода се използва за инхалации на морския бряг.
Всичко, необходимо за човешкия живот, или 34 микроелементи се съдържат в морската вода. Морето е подходящо при хронично рецидивиращи заболявания на дихателните пътища като астма и бронхит; при кожни болести като акне, екземи, невродермит, псориазис; при функционални нарушения на кръвното налягане - ниско и високо кръвно налягане; хронични заболявания на двигателния апарат като артрози, артрити; при женски страдания - хронични възпаления на гениталиите, нарушения на цикъла, оплаквания, вследствие критичната възраст; при заболявания на вените - флебити и тромбофлебити, наранявания от злополуки и при спортуване, за подобряване на общото здравословно състояние, за закаляване.
Важно е след къпане в морето да не се подсушавате, а да оставите водата да изсъхне на въздуха, защото солта лекува и стяга кожата, а част от нея се поглъща от тялото.
При алергии и хронични заболявания на дихателните пътища се препоръчват инхалации с морска вода. Най-добре е да се правят близо до морето, защото там въздухът е чист, без цветен прашец и е наситен с пръски и малки частици морска вода. Най-подходящ е скалистият бряг, където вълните със сила се разбиват в скалата и насищат въздуха с природните съставки.

Лечебните свойства на пясъка

Още древните философи и лекари са познавали лечебните свойства на морския пясък. Псамотерапията (от латински psammos – пясък и therapia - лечение) е продължение на въздушните и слънчевите бани, както и на къпането в морето. “Златните пясъци” на България са известни в цял свят с лечебните си качества.
Лечението с пясък е подходящо за ревматизъм, артрози, ревматоиден артрит, болестта на Бехтерев, след боледуване от остър ставен ревматизъм, навяхване, изкълчване, тендовагинит, травми, контузии, бурсит, ишиас.
Морският пясък съдържа силиций, калий, манганови, магнезиеви, калиеви, натриеви и други окиси, съставки от водорасли и елементи на морската вода и значително количество въздух, което обуславя неговата хигроскопичност.
Лечебният ефект на пясъколечението се дължи на температурното и механичното действие върху организма. Финият затоплен пясък прилепва плътно към тялото, като запълва всички неравности и постепенно отдава топлината си. Физиологичното му действие се дължи на неговата ниска топлопроводимост, след като е поел значителна топлина.
Пясъколечението не обременява организма, понася се добре дори от болни със сърдечни увреждания, възрастни и деца. Разбира се, преди да пристъпите към лечението с пясък, е добре да се посъветвате с личния си лекар.
Пясъчните бани не се препоръчват за жени, които са във или пред месечен цикъл, с миома на матката, както и от хора, страдащи от хипертония, инфекциозни и някои други заболявания, за които се знае, че лечението с пясък е противопоказно.
Псамотерапията действа болкоуспокояващо, засилва потоотделянето, стимулира окислителните процеси в организма, нормализира работата на бъбреците. Тежеста на пясъка действа на кръвоносните и лимфни съдове по кожата. Отделената пот собразува по тялото тънък слой влажен пясък. Той предпазва кожата от високата температура.
Физиологичното действие на пясъчните вани се изразява в повишаване на температурата с 0,3 до 0,6°С, ускоряване на пулса с 6-12 удара на минута, повишение на кръвното с 20-30 деления, учестяване на дишането с 3-4 вдишвания на минута.

Автор: Татяна Стоянова

Представяме Ви:

Заемайте се вече с пролетните цветя

Който засади луковичните и клубенолуковичните растения през есента, той ще посрещне пролетта с ярки цветове. Почвата още няма да се е затоплила, а на повърхността й ще се появят кокичетата. По-късно в...

7 съвета за начинаещи цветари

Ако сте начинаещ цветар, но разполагате с голям брой растения най-добре да им направите картотека. Това има смисъл, тъй като в нея ще съхранявате информация за всяко едно растение, което притежавате, ...

Мебелите Тетрис

Мнозина още си спомнят прочутата игра “тетрис”, завладяла всички компютри и игрални зали през 90-те години на миналия век. В пространството летяха малки частички с причудлива форма, които се стараехме...

Чаен храст у дома

В Азия, Япония, Индонезия, Аржентина, Източна Африка, в Грузия чаят е много популярен и се отглежда широко. Най-разпространени са сортовете зелен и черен чай. Те съдържат много хранителни, лечебни и а...

Начало