Още рецепти » Какво представляват флизтапетите?

 Какво представляват флизтапетите?

Причината за многозначността на думата флизолинови (флиз) тапети е неточност в превода. Но пък парадокси в света на тапетите - колкото искаш. Така например, с термина “винилови тапети” е прието да се обозначават тапети с оцветен слой, създаден с помощта на винил. Основата, върху която той е нанесен, може да бъде както хартиена, така и флизолинова. В същото време цветни тапети, където флизолинът се явява основа, а декоративният релеф е образуван от винилово фолио, често се характеризира като флиз.
Как е по-правилно да се назовава материалът - по типа основа или според декоративния слой? Да се отговори еднозначно е сложно. Всички тапети, при чието производство така или иначе се използва флизолин, може условно да наречем флизтапети.
Нека се запознаем с техните експлоатационни свойства, а също и да разберем какви преимущества дава използването на тези стенни покрития.

Нетъкано платно

Флизолинът всъщност представлява нетъкано платно, състоящо се от пресовани влакна целулоза и полиестер, и свързващо вещество. Едно от главните преимущества на този материал е високата стабилност на размерите. Това означава, че намокрен той не набъбва, а след изсъхване не се свива. Всички флизтапети са изключително устойчиви на скъсване и скриват появата на пукнатини по стени и тавани. Флизолинът е съвършено безопасен за здравето, тъй като не отделя вредни вещества. Флизтапетите обикновено са по-тежки от хартиените. За работа с тези стенни покрития са предназначени специални лепила, които са в асортимента на големите производители.
Работата с всякакви типове флизтапети е много по-проста и бърза в сравнение с хартиените или тези на хартиена основа. Лепилото се нанася направо на стената, а след това към него се притиска отрязаното по размер парче тапет, докато тапетите на хартиена основа предварително се намазват с лепило.

Съвършена основа

Разказът за разновидностите флизтапети трябва да започне с ремонтния (базов грундиращ) флизолин. Този материал идва на смяна на вестниците, с които в недалечното минало беше прието да се облепват стените под тапетите. Всъщност напомня на рулон гладка бяла хартия, но притежава множество положителни свойства. Ремонтният флиз подравнява и укрепва повърхността на стените и таваните, маскира пукнатините, свръзките и фугите между панели и листове гипсокартон. Използва се върху разнообразни повърхности: бетонни, дървени, пластмасови, мазилки, боядисани или облепени със стари тапети, а също и изпълнени от шперплат или ламинат. Облепените връзки между стени и таван се превръщат в равна еднородна повърхност. След като лепилото окончателно изсъхне, основата се облепва с тапети и се боядисва (при което цвета на боята може да се променя често според желанието). Ако ви се прииска кардинално да обновите стенното покритие е достатъчно да се отцепи ъгълчето на платното и без проблем да се свали от стената.

Структурен полуфабрикат

За разлика от ремонтния флизолин с гладка повърхност, традиционните боядисващи се тапети имат различен релеф: от прости геометрични фигури до фантастични орнаменти, от имитация на мазилка и дървесина до живописни платна. Цялото това декоративно многообразие е създадено от пеновинил, нанесен върху флизолинова основа. Играта на светлина и сянка по повърхността създава интересен визуален ефект. Разбира се, използването на тапети “под боя” се счита за “полуфабрикат” - наистина привлекателни те стават едва след боядисването. Освен това боята удължава срока на служба на тапетите, прави ги по-здрави, както и “циментира” релефа им. За целта се използват всякакви разтвори несъдържащи органични разтворители, но производителите препоръчват водоемулсионни, акрилови или латексни. По техни думи е допустимо да се пребоядисва повърхността не повече от 10-12 пъти, тъй като всеки следващ слой изглажда релефа.

Здрав носител

Забележителните свойства на флизолина не може да не привлекат вниманието на производителите на класическите двуслойни тапети. Този материал използван вместо хартиена основа до известна степен увеличава цената на готовия продукт, но пък значително облекчава манипулациите с ролките и подобрява експлоатационните свойства - стабилност на размера и здравината. Декоративният (горен) слой, закрепен на флизолинова основа, може да бъде изпълнен от най-различни материали. Най-разпространени си остават тапетите с декорация от разпенен винил и плосък винил с гореща щампа.
На флиз основа преминаха и производителите на текстилни тапети с декорации, изработени от истински тъкани или изпълнени с техниката нишка в нишка. Текстилни влакна имат добра светлоустойчивост, а обработката им с импрегнирани смеси защитава от замърсявания.
Без здравата плътна нетъкана основа не може да мине и производството на тапети с екзотичен декор - със стъклени слюдести и минерални частици, метални нишки със златисти или сребристи оттенъци.

Фототапет върху стената

В последно време се появяват все повече почитатели на фототапетите. Фотографии на известни майстори подчертават индивидуалността на интериора или неговото стилово направление. Сравнително неотдавна започнаха да ги изпълняват и върху флизолин по технологията за фотопечат. Много дизайнери и декоратори вече оцениха по достойнство този иновационен продукт. Здравата основа, екологичните бои, съвременните методи за цифров печат направиха този материал невероятно ефектен и технологичен. Благодарение на тях той е лишен от недостатъците на хартиените аналози (слаба устойчивост на влага, механични повреди и замърсяване). Боята се разпределя от сложен контур, възникващ след щамповане и създава ефект на дълбочина и обемност на рисунъка. Панорамното фотоплатно се събира от 2-8 вертикални парчета. Според твърденията на производители, леките замърсявания може без проблем да се премахнат от повърхността с влажна салфетка, а ярките цветове не избледняват с времето.

Автор: Атанас Желязов

Представяме Ви:

Лизимахията – красиво цвете и полезна билка

Лизимахията, позната доскоро само като билка, през последните години се сдоби със славата на модерно декоративно растение. Това е един голям род, който включва около 200 вида. Те са много разнообра...

Лечение на ревматоиден артрит

Това е заболяване, което е различно от познатите ви ревматизъм и дистрофични ставни болести (артрози, шипове и др.). Засяга предимно жените (3-4 пъти по-често от мъжете) и се утвърди като едно сложно,...

Декоративните треви в нашата градина

Природата е създала изключително разнообразие от треви. Много от тях притежават високи декоративни качества, постигнати понякога в резултат на целенасочена селекция. Засети в градината, те могат да пр...

Десерти с крокан

Парфе с крокан Прoдукти: 12 бишкоти, 1-2 с.л. ром, 5 яйца, 150 г захар, 2 с.л. нишесте, 500 мл прясно мляко, 35 г желатин, 2-3 с.л. крокан с ядки. Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците, смес...

Начало