Още рецепти » Енергиите в нашия дом

 Енергиите в нашия дом

Жилището, стига да знаем какво и как да гледаме, разкрива доста неща за своя притежател и дори интериорът му да е поверен на специалист, по цветовете, материите, подредбата на стаите, сюжета на картините и фотосите могат да се направят множество заключения за характера, психиката, дружелюбността и недостатъците на обитателите.

Да обиколим навсякъде

Ако на влизане в един дом не усетим някакви вибрации още от прага, това означава, че той просто няма душа. Излишъкът на вещи, събирани сякаш от кол и въже, пък е знак, че вътре цари страх от бъдещето и стремеж да се запълни някаква емоционална празнина, датираща от детството. От друга страна, изчистената, почти монашеска подредба в ми-нималистичен стил издава желание за преосмисляне на света, за положителни промени и развитие.
Маниакално спретнати апартаменти, където всичко блести, имат два вида хора - тези с домашни помощнички и тези, които винаги са се стремили, но все не успяват да се усетят абсолютни господари на живота си. По принцип те са твърде взискателни и претенциозни във всекидневния бит. Влезем ли в някакъв занемарен дом с олющена боя по стените, прах в ъглите, дъска за гладене посред спалнята и маратонки посред хола, можем да сме сигурни, че обитателите му се интересуват само от впечатлението, което правят навън, а отношенията помежду им, макар и привидно гладки, са доста проблематични.
Смесването на стилове в интериора, например антики и свръхмодерни мебели, е характерно за личности, които не са наясно с житейските си позиции и цели, докато превесът на високотехнологичния, почти космически дизайн говори за отвореност към света и стремеж да се върви в крак с времето. Много интересен случай според психолозите са апартаментите, в които всичко изглежда прекалено изтънчено, крехко и чупливо - канапетата са тапицирани с бяла или бежова коприна, рафтовете са от стъкло, по полицата на камината са подредени безброй порцеланови статуетки. Всичко това показва подсъзнателно желание да се ограничат контактите с външния свят - неговите груби и недодялани представители (така мислят собствениците) биха могли да счупят или повредят нещо от ценното им имущество.

Във всички... цветове на дъгата

В психологически аспект, особено от гледна точка на европейците, черното е символ на траура, на страданието. Според декораторите обаче този цвят изобщо не е тъжен, напротив, той става доста актуален, най-вече в комбинация с бял метал и матирано стъкло. На всичко отгоре и древните, и съвременните китайски специалисти по Фен шуй смятат, че присъствието на черното в отделни зони на жилището гарантира богатство и късмет. Колкото до червеното, то решително трябва да се изхвърли от спалните - тук и психолози, и декоратори, и авторитети по Фен шуй са единодушни, понеже събужда агресивност, поражда безпокойство и подтиква към насилие, ако ни обкръжава в най-интимните моменти от денонощието, отредени за почивка. От своя страна оранжът, този любим на психолозите цвят, е добре дошъл в дневната, понеже излъчва много енергия, настройва положително и внушава желание за успех. Розовото навежда на романтични помисли, като в Япония то е и символ на искреност и вътрешна хармония. Синьото носи със себе си спокойствие, но все пак най-омиротворяващ от всички цветове е зеленият. Освен всичко друго той гарантира и материален успех, стига да боядисате в зелено тези помещения от жилището си, които са разположени на запад. Жълтото, дълго отричано от специалистите по вътрешен дизайн, вече е реабилитирано, понеже тонизира психиката и активизира паметта, а бялото, наложено в интериора от прочутия Льо Корбюзие, създава атмосфера на безметежност и сигурност. Все пак, внимание! Хората, позволили на белия цвят да завладее пространството в дома им, обикновено имат проблеми със самоличността, чувстват се недоразбрани и недооценени, избиват комплексите си, като се стремят да се наложат на всяка цена.

Да се спрем на детайлите

Масата ви може да е осмоъгълна - китайците предпочитат тази форма, понеже носи късмет, да е кръгла - издава гостоприемство, правоъгълна - вие сте свръхинтелигентни, или квадратна - отличавате се с консервативност, но тя винаги подсказва нещо. Така например, щом е изработена от масивно дърво, на вас може да се разчита при всякакви обстоятелства. В случай че масата ви е от стъкло, няма начин от време на време да не съжалявате, понеже сте позволили на недостойни хора да се възползват от добротата ви. Що се отнася до шкафовете, колкото по-големи и стабилни са те, толкова по-комфортно се чувствате в кожата си, толкова по-лесно преодолявате препятствията по пътя към целта.

Наблюдавайте и стените

Хората, които искат да скрият нещо неудобно за себе си от света, обикновено окачват на стените си маски и картини с размити, сякаш призрачни лица. Срамежливите и недостатъчно борбените натури пък избират изображения, носещи сила -диви животни, водопади, планини. И това съвсем не е случайно - та нали човек винаги е привличан от това, което му липсва, и всеки обича своята противоположност. Психолозите ни предупреждават да се пазим от индивиди, украсили дома си кой знае защо с препарирани животни и влечуги - тези зловещи чучела буквално изпомпват енергията на всичко живо наоколо. Логично продължение на този съвет е и препоръката да не държим в къщата си букети от сухи цветя или листа - понеже са мъртви, те унищожават шанса ни да успеем в живота. С не по-малко отрицателни вибрации са натоварени и декоративните хладни оръжия и пистолетите. Впрочем според Фен шуй в спалнята си ние не бива да държим никакви режещи предмети, дори ножичка за маникюр, ако не искаме един ден да констатираме, че връзката с партньора ни се е прекъснала необратимо.

Автор: Надежда Белева

Представяме Ви:

СИРОПИРАНИ ДЕСЕРТИ

Баклава Прoдукти: 0.5 кг фини кори за баница, 0.5 кг орехови ядки, около 400 г. масло, 1 ч.ч. захар, канела; зa сиропа: 4 ч.ч. захар, 2.5 ч.ч. вода, 1/2 ч.ч. мед, лимонова кора, канела, 1-2 зръ...

Стиропорни таванни плоскости

Един от най-съществените детайли, определящи външния вид на всяко помещение е таванът. Неговата качествена облицовка на тавана придава на стаята допълнителен уют и елегантност. Сред многото видове тав...

Адекватна бърза помощ

Уви, невинаги, когато имаме нужда от тях, лекарите могат да се озоват на секундата, затова всеки от нас трябва да се научи да оказва първа помощ на ближния си, докато не е станало непоправимо късно. К...

Подгответе цитрусите за зимата

Горещите летни дни отминаха. Дойде есента, за да ни напомни, че наближават зимните виелици – време, през което лимоните и другите цитрусови растения се нуждаят от топли помещения. Малцина знаят, че пр...

Начало