Още рецепти » Природен парк Русенски Лом

 Природен парк Русенски Лом

Природен парк Русенски Лом е разположен по долината на река Русенски Лом в северната част на България и е една от десетте територии обявена за защитена през 1970 г. с обща площ от 3408 ха. Сред множеството природни и културно-исторически обекти, с които изобилства този район, три са най-важните, заслужаващи вашето внимание - Ивановските скални църкви, Средновековната крепост Червен и пещерата „Орлова чука”.

Ивановските скални църкви

Намират се на 18 км южно от град Русе. До тях може да стигнете по два начина – директно с кола като минавате по пътя за Русе или с влак до с. Иваново и оттам по пешеходния туристически маршрут до скалните църкви.
Ако сте пристигнали с кола на паркинга пред Ивановските скални църкви, където най-вероятно ще ви очаква екскурзовод, но ако не го намерите може да се разходите и сами.
Направо в скалите на живописния каньон на река Русенски Лом на различни височини са издълбани цяла поредица от малки църкви, параклиси и килии общо 20. Може спокойно да се изкачите и да ги разгледате от вътре. Най-характерното за тях е че имат добре запазени стенописи, датиращи от XIII-XIV в от времето на Второто българско царство. Ивановските скални църкви са обявени за световни обекни под закрилата на ЮНЕСКО.
По-известните скални църкви са: "Затрупана" църква (параклис "Св. Архангел Михаил"), Кръщалнята, Господев дол, "Съборената" църква ("Св. Теодор") и църквата "Св. Богородица".

Древния град Червен

Ако продължите към с. Червен, щом влезете в него устремете погледа си нагоре и ще забележите величествено издигащи се скали. На самия им връх е разположен
Древният град. Той е един от най-добре запазените и проучени обекти, а също така и един от най-големите по размери град от Второто българско царство /XII-XIV в./. Дълъг е около 2 км и е разположен на 35 км. южно от Русе. Произходът на името Червен не е известен. Смята се, че произлиза от червените скали наоколо или пък означава „хубав, красив”.
В подножието на скалите се намира паркинга към крепостта от където ще се изкачите пеша по стъпалата водещи към входа. Тук трябва да заплатите съвсем символична сума за билетче и да тръгнете на обстоен обхов в града. Ще вървите по древните улици, за да достигнете до запазените останки от болярския дворец, обществено-административни сгради, жилища, крепостни стени, две добре запазени водохранилища, работилници, и общо 13 църкви, добре запазена средновековна триетажна каменна кула. В западния край на крепостта по стълби може да слезете до реката. Връщането става от там по черен път или като се върнете обратно и слезете по стъпалата до паркинга.
Градът възниква още по времето на траките, а по-късно се обособява като византийска крепост през 6 век. През 14 век се разраства в град със сериозна структура, търговия и занаятчийство. По-късно е превзет от турците и в пределите на Османската империя съдбата му е постепенно да запада.

Пещерата „Орлова чука"

От с. Червен тръгнете към гр. Две могили и след още 8 километра ще пристигнете на входа на пещерата. Разположена е по левия склон на река Черни Лом. Влизането в пещерата става през изкуствено прокопан вход на малки групи с екскурзовод и символично заплащане.
Най-характерното за нея е че е най-дългата пещера в Северна България – 13 км. Тук са намерени останки от скелети на пещерни мечки, сечива и предмети на неандерталци и кроманьонци /праизторически хора/. Днес тук може да видите повече от 10 вида прилепи, които са постоянни обитатели на пещерата. На входа има скален венец, който някога е бил убежище на орли и най-вероятно от там произлиза и името на пещерата „Орлова чука”. Образувала се е преди 3,5 мил. години от подземна река, която е изваяла множество варовикови тунели и зали.
Най-известните зали са: Концертната зала, където е свирила Русенската филхармония, Големия и малкия извор, Танцувалната зала, Големите сипеи и др. А по-интересните образувания от сталактити и сталагмити са наречени Пирамидите, Семейството, Каменното вретено, Бухалът, Костенурката, Динозавърът и т.н.

Други забележителности

Ако разходката в Природен парк Русенски Лом ви е харесала може да посетите и други известни обекти в този край, препоръчваме ви:
• Скалния манастир „Св. Димитър Басарбовски” край с. Басарбово и е единствен действащ скален манастир в България;
• Средновековната крепост Красен разположена северно от Червен;
• ”Водната пещера” – намира се на 3 км. южно от Червен.

Автор: Саша Маркова

Представяме Ви:

Бенките

Очарователни, когато са красиво разположени върху лицето или деколтето, напоследък бенките все по-често тревожат дерматолозите, които ги наричат „бомба със закъснител". Кои са причините за преобр...

Изоставане в растежа на децата

За децата, при които се забелязва изоставане в растежа разговаряме с проф. д-р Лилия Пенева. Професор Лилия Пенева е педиатър-ендокринолог с 40-годишна практика в областта на детското здравеопазване,...

Консервиране на камби

Парени камби Прoдукти: 5 кг камби; зa саламурата: 1 ч. ч. сол, 1 л оцет, 3 л вода, 100 г настърган хрян, 1 връзка копър, 2 дафинови листа, 2-3 глави чесън. Нaчин на приготвяне: Камбите изчиства...

От какво зависи изборът на овошки

Повечето овощни видове се отглеждат на едно място в продължение на десетки години, а орехът и кестенът - 200 - 300 години. За да се развиват добре, да бъдат по-дълголетни и да дават достатъчно и качес...

Начало