Още рецепти » Постни ястия с патладжан

 Постни ястия с патладжан

Имамбаялдъ

Прoдукти: 3-4 патлажана, 3-4 домата, 2-3 чушки, 2-3 моркова, 2-3 парчета керевиз, 2-3 глави лук, 5-6 скилидки чесън, 100 мл олио, сухар, доматено пюре, сол, червен пипер, лимон, захар, магданоз.
Нaчин на приготвяне: По цялата дължина на патлажаните през един пръст обелваме ленти с ширина, приблизително равна на необелените ивици. На мястото на обелените ивици правим разрези. Оставяме патлажаните във вода със сол, за да се изкиснат и да излезе горчивината им. След изкисването ги задушаваме, но не много. Леко посоляваме. В същата мазнина задушаваме лука, морковите, керевиза, нарязаните чушки и чесъна на скилидки заедно с част от доматите и нарязания на дребно магданоз. Посоляваме така приготвената плънка и пълним патлажаните през разрезите, направени в обелените ивици. Напълнените патлажани нареждаме в тавичка, като на всеки патлажан слагаме отгоре кръг от червен домат, поръсен със сухар, щипка захар и магданоз. Печем ги на фурна, залети с малко вода.

Панирани патладжани с плънка

Прoдукти: 5 патладжана, 1 ч.ч. олио, 3 глави лук, 200 г сирене, 5-6 яйца, 5.л. галета, черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме патладжаните, така че да се запази дръжката им, посоляваме и ги оставяме да престоят 30 мин. Изстискваме ги и пържим до омекване в половината от олиото. В същата мазнина задушаваме ситно нарязания лук. Когато лукът омекне, прибавяме натрошеното сирене, 2 разбити яйца сол, черен пипер и ситно нарязан магданоз. Разрязваме патладжаните по дължина на две /без да разделяме половинките/, издълбаваме ги и пълним с приготвената смес. Панираме в останалите разбити яйца и галетата и пържим до златисто оцветяване.

Патладжани бюрек

Прoдукти: 1 кг патладжани, 200 г сирене, 4 яйца, 4 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 ч.л. черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме патладжаните, нарязваме ги на филийки по дължина, осоляваме и оставяме да престоят 30 мин в наклонен съд, за да се отцеди горчивият сок. Овалваме филийките в брашното и пържим от двете страни до светло златисто. Приготвяме плънка от натрошеното сирене, 2 яйца, черния пипер и ситно нарязания магданоз. Мажем с тази смес половината от изпържените патладжанени филийки. Покриваме всяка намазана филийка с ненамазана. Овалваме бюреците в брашно, потапяме ги в останалите добре разбити яйца и пържим в сгорещена мазнина.

Патладжани и чушки в орехов сос

Прoдукти: 12 чушки, 3 патладжана, 1 ч.ч растително масло, 1/2 ч.ч орехови ядки, 6 скилидки чесън, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Обелваме патладжаните и ги нарязваме на филийки. Посоляваме и ги оставяме да се отцедят, след което ги изпържваме в мазнината. Почистваме чушките от капачето и от семките и също ги изпържваме. Счукаваме чесъна и ореховите ядки, слагаме ги в останалата мазнина и ги заливаме с малко вода. Посоляваме и кипваме на огъня. С този сос заливаме патладжаните и чушките, които сме наредили в чиния. Украсяваме със стръкче пресен магданоз или поръсваме с малко орехи.

Патладжани като гъби

Прoдукти: 2 патладжана (по 450 г всеки), 2-3 скилидки счукан чесън, 1 домат, 4 с.л. ситно нарязан магданоз, 3-4 с.л. зехтин, прясно смлян черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме добре патладжаните без да ги белим. Разрязваме ги по дължина на 4 и махаме средната семеста част. Нарязваме ги на парченца по 2-3 см. Поставяме ги в съд с дупки, посоляваме и оставяме да се отцедят около 30 минути. Подсушаваме ги с кухненска хартия. Загряваме мазнината на среден огън и леко позапържваме чесъна. Прибавяме патладжаните и пържим около 15 минути, докато станат хрупкави. Не добавяме допълнително олио. Иначе патладжани няма да приличат на гъби. Постепенно намаляваме огъня, за да се изпържат добре без да изгорят. Прибавяме ситно нарязания домат и оставяме малко да поври, докато се изпари течността. Поръсваме със сол, черен пипер и магданоз и поднасяме веднага.

Патладжани с кисело мляко

Прoдукти: 800 г патладжани, 2 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, 400 г кисело мляко, 3-4 скилидки чесън, копър, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните на филийки, посоляваме и ги нареждаме върху наклонена дъска, за да отцеди горчивия сок. След 30 мин ги измиваме, подсушаваме, овалваме в брашно и ги пържим в сгорещена мазнина на слаб огън от двете страни до порозовяване. Сервираме ги със заливка от кисело мляко, размесено със счукан чесън, ситно нарязан копър, лимонов сок и малко сол.

Миш-маш по испански

Прoдукти: 1 патладжан, 3-4 чушки, 3-4 домата, 4-5 яйца, 2 глави лук, сол, 3-4 с.л. олио.
Нaчин на приготвяне: Обелваме и нарязваме патладжана на тънки полукръгчета, посоляваме и оставяме да се отцедят в гевгир. В мазнината и 2 с.л. вода задушаваме до прозрачност лука, нарязан на филийки. Прибавяме патладжаните и нарязаните на ивички чушки. След 10-15 минути прибавяме и ситно нарязаните домати и продължаваме да готвим в открит съд, докато ястието остане на мазнина. Върху изпържената смес изсипваме разбитите яйца, разбъркваме леко и след като яйцата се стегнат, сваляме от огъня.

Пикантна лятна манджа

Прoдукти: 2 тиквички, 2 патладжана, 500 г обелени печени зелени чушки, олио, сол; за заливката: 1 кофичка кисело мляко, 4-5 скилидки чесън, сок от половин лимон /или оцет/, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Изпържваме нарязаните по дължина и посолени тиквички и патладжани и целите чушки. В подходящо плато нареждаме изпържените зеленчуци. Поливаме ги с разбитото със счукания чесън кисело мляко, подправяме с лимонов сок или оцет. Поръсваме готовото ястие с много ситно нарязан магданоз.

Бахчеванска манджа

Прoдукти: 2 средно големи патладжана, 1 кг чушки, 1 глава лук, 3-4 домата, 1 1/2 к.ч. олио, 3 яйца /или 150 г настъргано сирене/, сол.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме и обелваме чушките и патладжаните, след което ги нарязваме на малки парченца. В сгорещената мазнина най-напред запържваме ситно нарязания лук, а след това - чушките и патладжаните. Прибавяме попарените, обелени и настъргани домати, захлупваме и задушаваме 20 мин на тих огън. В началото на задушаването можем да налеем малко топла вода. Когато зеленчуците омекнат, посоляваме и прибавяме разбитите яйца /или натрощеното сирене/. Ако сме използвали яйца държим ястието на огъня само 4-5 мин, но ако сме използвали сирене, държим на огъня 10 мин.

Друсани патладжани

Прoдукти: 1 кг патладжани, 4 домата, 1 ч.ч. олио, 1 глава чесън, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме патладжаните и ги нарязваме на едри кубчета. Накисваме ги за 15 мин в подсолена вода, след което ги изстискваме и подсушаваме. Пържим ги в много голямо количество мазнина и ги изваждаме. В същата мазнина слагаме обелените и настъргани домати, нарязаните скилидки чесън, 1 ч.ч. гореща вода, сол и черен пипер на вкус. Когато сместа заври, пускаме изпържените патладжани и варим на умерено тих огън без да бъркаме /само от време на време раздрусваме тенджерата/, докато ястието остане на мазнина. Накрая поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Задушени патладжани

Прoдукти: 4 патладжана, 2-3 скилидки чесън, 7-8 домата, 1 ч.л. лют червен пипер, 1 непълна ч.л. смлян джинджифил, 1 непълна ч.л. смлян кориандър, 1 ч.ч. олио, 1 ч.л. сол, пресни листа от кориандър или магданоз.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме патлажаните, обелваме ги и ги смачкваме на пюре. Сгорещяваме олиото и запържваме за 4-5 мин смлените джинджифил и кориандър. Прибавяме ситно нарязания чесън, лютия пипер и настърганите домати. Посоляваме и задушаваме 8-10 мин на умерен огън, като непрекъснато бъркаме, за да не загори. Поднасяме ястието, поръсено със ситно нарязан кориандър или магданоз.

Кисели патладжани

Прoдукти: 5 патладжана, брашно, 3 глави лук, 1 к. ч. оцет, 1 с. л. мед, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните на филийки, посоляваме и оставяме да престоят 1 час. Овалваме ги в брашно, изпържваме и нареждаме в плитка тенджера. Нарязваме лука на кръгчета, посоляваме го и изпържваме. Подреждаме лука върху патладжаните. Заливаме с оцета, размесен с 1 к. ч. вода и меда. Оставяме ястието да ври на тих огън, докато остане на мазнина.

Лятна манджа

Прoдукти: 2 патладжана, 2 тиквички, 10 чорбаджийски чушки, 7-8 домата, 4 глави лук, половин връзка магданоз, 100 мл олио, 1 кубче зеленчуков бульон, млян черен пипер, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Загряваме олиото в тенджера и запържваме ситно нарязания кромид лук. Добавяме останалите зеленчуци, нарязани на кубчета, като най-накрая слагаме настърганите домати и подправките. Оставяме ястието да ври, докато остане на мазнина. Преди сервиране поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Оряховска лятна манджа

Прoдукти: 5-6 пиперки, 1 патладжан, 4-5 домата, 3 глави лук, 1 глава чесън, 1 ч.л. червен пипер, 4 с.л. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните на кубчета със страна около 2 см. Посоляваме и оставяме да престоят 10-15 мин, за да пуснат горчивия си сок. Изчистваме пиперките и ги нарязваме. Попарваме леко доматите, обелваме и ги настъргваме. Нарязваме лука на ситно и го запържваме до златисто в сгорещената мазнина. Добавяме нарязаните чушки, изстисканите патладжани и настърганите домати. Поръсваме с червения пипер и задушаваме, докато зеленчуците омекнат. Добавяме счукания чесън, посоляваме на вкус и поръсваме с черен пипер.

Патладжани с ориз

Прoдукти: 1 кг патладжани, 200 г ориз, 800 г лук, 100 мл олио, черен пипер, магданоз, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Измиваме патладжаните, нарязваме ги на парчета, посоляваме и ги оставяме да се отцедят. Сгорещяваме олиото и задушаваме ситно нарязания лук. Добавяме парчетата патладжани, заливаме с вода и кипваме заедно с подправките. Прибавяме измития ориз. Варим ястието на тих огън, докато остане на мазнина. Поръсваме с наситнен магданоз и поднасяме студено.

Патладжани със сос

Прoдукти: 1 кг патладжани, 1ч.ч. олио, 6 глави лук, 6 домата, 4 зелени чушки, 1 глава чесън, 1 ч.л. червен пипер, 7-8 зърна черен пипер, 2-3 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните на кръгчета, посоляваме и оставяме да престоят 1 час в наклонена тавичка, за да се отцеди горчивия сок. След това ги изпържваме във врящата мазнина, отцеждаме и ги подреждаме в подходящ съд. Нарязваме чушките и лука на ситно и ги задушаваме в олио и малко вода. Когато поомекнат, сипваме обелените и настъргани домати, прибавяме счукания чесън и черния пипер, поръсваме червения пипер и посоляваме на вкус. Сипваме 1 к.ч. топла вода и варим, докато получим желаната гъстота. Прецеждаме соса и заливаме с него патлажаните. Поднасяме ги, поръсени обилно със ситно нарязан магданоз.

Патладжани с юфка

Прoдукти: 500 г юфка, 500 г домати, 1 кг патладжани, 1 к.ч. зехтин /или олио/, 3 с.л. краве масло, 2 скилидки чесън, 1 к.ч. настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме патладжаните, срязваме ги на две по дължина, посоляваме и ги оставяме да се отцеждат 1 час от горчилката. Попарваме доматите, обелваме ги и ги намачкваме. Слагаме ги в тенджера заедно с мазнината и счукания чесън. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и варим 10 мин на умерен огън. Прибавяме отцедените патладжани, намаляме огъня и задушаваме около 40 мин. Поднасяме ястието със сварената в подсолена вода юфка, която сме запържили с разтопеното масло и сме поръсили с настъргания кашкавал.

Пълнени патладжани

Прoдукти: 4 патладжана, 1 глава лук, 1 пиперка, 1 глава целина, 1 корен магданоз, 4 клончета целина, 5 скилидки чесън, 3 моркова, 1 к.ч. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: В отворена тенджера под налягане кипваме 2 ч.ч. подсолена вода. Пускаме цепнатите от четирите страни патладжани. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляваме огъня и варим 5 мин. Изливаме водата и изваждаме патладжаните. Слагаме върху тях някаква тежест, за да се отцеди водата. Нарязваме на ситно лука, морковите, целината, магданозения корен и пиперката. Задушаваме ги леко в 2 с.л. олио, смесваме ги със счукания чесън и с тази смес пълним направените в патладжаните нарези. Завързваме напълнените патладжани с клончета целина, поръсваме ги с черен пипер, посоляваме и ги нареждаме в тенджера под налягане. Прибавяме 1 ч.ч. вода и останалото олио, затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и задушаваме ястието 10 мин.

Шарена лятна гозба

Прoдукти: 1 по-малък патладжан, 2-3 домата, 1 морков, 2 глави лук, 2 зелени чушки, 1 дафинов лист, 1 ч.ч. ориз, 4 с.л. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме патладжана, нарязваме го на кубчета, посоляваме го и го оставяме да престои 1 час в наклонена тавичка, за да се отцеди горчивият му сок. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в мазнината заедно със ситно нарязания морков. Прибавяме нарязаните чушки, обелените и настъргани домати и отцедения патладжан. Накрая слагаме ориза. Разбъркваме сместа и задушаваме, докато ориза поомекне. Тогава разреждаме с топла вода, посоляваме и доваряваме ястието на много тих огън. След като отстраним от огъня, слагаме дафиновия лист и поръсваме с едро смлян черен пипер.

Бъркани яйца с патладжан

Прoдукти: 8 яйца, 600 г патладжани, 2 с.л. краве масло, 1 връзка копър, 2 скилидки чесън, черен пипер, индийско орехче, сол
Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните на колелца с дебелина около 1 см., посоляваме и ги оставяме поне 3-4 часа, за да си пуснат горчивия сок. Изплакваме и ги подсушаваме. Сгорещяваме мазнината и пържим патладжаните на умерен котлон 10 мин. Прибавяме счукания със сол чесън и пържим още 3 мин. Сваляме патладжаните от котлона и ги наръсваме с черен пипер, сол, индийско орехче и ситно нарязан копър. Разбиваме яйцата, посоляваме ги, загряваме останалата мазнина, връщаме патладжаните в тигана, поливаме ги с яйцата и бъркаме, докато белтъците се втвърдят.

Варени патладжани на фурна

Прoдукти: 2 кг патладжани, 3-4 с.л. брашно, 3-4 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, 2-3 глави чесън, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните на филийки и ги заливаме с подсолена вода. Кипваме на огъня, изваждаме патладжаните, отцеждаме и ги овалваме в брашното. Счукваме чесъна с малко сол. Запържваме червения пипер в олиото. В намаслена тавичка нареждаме 1 ред патладжани, поръсваме със запръжката и счукания чесън. Нареждаме нов ред патладжани и отново поръсваме. Стараем се да наредим патладжаните на не повече от четири реда. Най-отгоре поръсваме само със запръжка. Печем ястието в умерена фурна. След като го извадим от фурната, поръсваме с останалия счукан чесън и ситно нарязания магданоз.

Ветрило с яйце

Прoдукти: 200 г сух хляб, 1 ч.ч. прясно мляко, 250 г печен патладжан, 200 г червени домати, 150 г сирене, 1 к.ч. олио, 5 яйца, 5 скилидки чесън, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на дребни парченца и го заливаме с млякото. Обелваме опечения патладжан и го пасираме. Прибавяме половината домати, които сме обелили и настъргали на ренде, счукания чесън, 100 г настъргано сирене. Разбъркваме добре с миксер и добавяме накиснатия хляб. Посоляваме и продължаваме да бъркаме, докато получим еднородна смес, като постепенно сипваме половината от олиото. Готовата смес разпределяме по равно в 5 чинии, където я разстиламе ветрилообразно. В основата на всяко “ветрило” слагаме по едно яйце, предварително изпържено в останалото олио.

Гювеч с тиквички и патладжани

Прoдукти: 2 глави лук, 3 патладжана, 3 тиквички, 5-6 домата, 1 к.ч. олио, 150 г кашкавал, 2 с.л. галета, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните и тиквичките на кръгчета, осоляваме и оставяме да се отцедят. Съвсем леко ги изпържваме. В същата мазнина задушаваме ситно нарязания лук. Когато омекне, прибавяме 4 домата, които сме обелили и нарязали на филийки. На дъното на тавичка нареждаме патладжаните, отгоре разстиламе лука с доматите. Покриваме с тиквичките и поръсваме с настъргания кашкавал. Покриваме с останалите домати, които сме нарязали на тънки кръгчета и поръсваме с галетата. Печем 30 мин в умерена фурна.

Вегетарианска мусака

Прoдукти: 1 кг картофи, 2 патладжана, 2 тиквички, 4 домата, 1 глава лук, 4 скилидки чесън, 1/2 ч.ч. зехтин, риган, 1 чаша леща, 1 дафинов лист, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите с чесъна в подсолена вода. Прецеждаме бульона и го запазваме. В загрят зехтин слагаме нарязания лук и ригана за 5 минути. Добавяме доматите, лещата, дафиновия лист и 3 чаши от бульона. Оставяме да ври 40-50 минути. Осоляваме патладжаните и ги отцеждаме за 20 минути. В намазнена тавичка слагаме част от сместа с лещата на дъното, покриваме с патладжан, след това с тиквичка и домат. Слагаме пак от лещата и отгоре редим картофите. Нареждаме всички пордукти на пластове до изчерпване, като завършваме с картофи. Печем 90 минути.

Мусака от зелен фасул и патладжани

Прoдукти: 1 кг зелен фасул, 1 глава лук, 2-3 патладжана, 1-2 червени домата, 1 к.ч. доматен сок, 1к.ч. олио, 1 връзка магданоз; зa заливката: 1 ч.ч. прясно мляко и 2 яйца или 2 с.л. препържено в масло брашно и 2 ч.ч. прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме изчистения и измит зелен фасул и го сваряваме в малко вода заедно с нарязаните на дребно лук и домати. Нарязваме патладжана на филийки фи го изпържваме в сгорещената мазнина. В тавичка редим ред патладжани, ред зелен фасул. Заливаме с доматения сок, смесен с останалата от пърженето на патладжаните мазнина. Наръсваме с магданоз и печем във фурната. Когато водата се изпари, приготвяме заливката от разбитите в млякото яйца (или от изпържено в масло брашно и мляко), сипваме я върху мусаката и допичаме във фурната.

Мусака от патладжани

Прoдукти: 3 големи патладжана, 3 яйца, 1 1/2 ч.ч. кисело или прясно мляко, 1 ч.ч. настъргано сирене, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните на филии, посоляваме ги и оставяме за около час, за да се отцеди горчивия сок. Изпържваме ги от двете страни и отцеждаме върху салфетка. Редим патладжаните в тавичка и на всеки ред поръсваме с настъргано сирене. Заливаме ги с разбитите яйца и мляко и печем ястието до зачервяване.

Мусака от патладжани, домати и пипер

Прoдукти: 1-1,2 кг патладжани, 1 кг домати, 7-10 месести чушки, 2-3 глави лук, 1 ч.ч. олио, 3 яйца, 100-150 г сирене, 2 ч.ч. кисело мляко, брашно, сол, черен пипер, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Обелваме патладжаните, нарязваме ги на филийки, посоляваме и ги отцеждаме от горчивия сок. Потапяме ги в брашно и ги изпържваме в сгорещеното олио. В същата мазнина задушаваме настърганите лук и домати. Щом се поизпари отцедилият се сок, прибавяме натрошеното сирене, опечените, обелени и нарязани на едри парчета чушки, черен пипер и сол. Отдръпваме сместа от огъня, за да се поохлади. В намаслена тавичка нареждаме плътно в три реда изпържените патлажани, като първия и втория ред покриваме със задушената смес и поръсваме с магданоз. Заливаме с разбитите в киселото мляко яйца и печем на умерена фурна, докато повърхността се зачерви. След изпичане поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Огретен от патладжани

Прoдукти: 1 кг патладжани, 3-4 зелени чушки, 4 домата, 1-2 стръка босилек, 1 ч.л. риган, 2 скилидки чесън, 4 с.л. олио, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните по дължина на филийки, посоляваме и оставяме 30-40 мин да се отцедят от горчилката. Обелваме и пасираме 1 домат. Добавяме 1 ситно нарязана чушка, счукания чесън, ситно нарязаните босилек, магданоз и риган. Сипваме олиото и посоляваме. Заливаме патладжаните със сместа и ги оставяме 2 часа да поемат аромата на подправките. Намазваме тавичка с олио и в нея нареждаме патладжаните. Върху тях слагаме кръгчета домати и пръстенчета от опечените и обелени чушки. Заливаме ястието с ароматната смес, в която са киснали патлажаните и печем в силна фурна.

Ориенталска яхния

Прoдукти: 700 г патладжани, 300 г тиквички, 250 г чушки, 2 средно големи глави лук, 250 г домати, 1 винена чашка червено вино, 3 с. л. брашно, 1 ч. л. червен пипер, 2-3 с.л. олио, сол, дафинов лист, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Обелваме патладжаните и ги нарязваме на тънки колелца. Посоляваме и оставяме за 30 минути да се отцедят, след което ги изпържваме леко. Изпечените и обелени чушки почистваме от семките, доматите нарязваме на кръгчета. Редим зеленчуците последователно в тава на пластове. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Щом поомекне, поръсваме брашното и също го позапържваме. Наливаме виното и малко топла вода, прибавяме подправките, разбъркваме и заливаме ястието с този сос. Запичаме в умерено загрята фурна и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Патладжани в доматен сос

Прoдукти: 1 кг патладжани, 4 с. л. доматено пюре, 1 с. л. зехтин, сол, къри, ситно нарязан босилек.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните на кръгчета, леко посоляваме и оставяме да се отцеди горчивата вода. Доматеното пюре, кърито и босилека, солта и зехтина разбиваме като майонеза и с тази смес мажем всяко кръгче патладжан. Нареждаме в намазана с мазнина тавичка и печем 15-20 минути. Ястието можем да сервираме и студено.

Патладжани, запечени с кашкавал

Прoдукти: 1 кг патладжани, 700 г кашкавал, 3 глави лук, 1 кг домати, 1 1/2 ч.ч. зехтин /или олио/, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните надлъжно на филийки и ги пускаме във вряща подсолена вода. Варим, докато омекнат. После леко ги запържваме в сгорещената мазнина и ги изваждаме. В същата мазнина запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме обелените и настъргани домати и сваряваме сос. Нареждаме патладжаните в намаслена тавичка и върху всяка филийка патладжан слагаме филийка кашкавал. Заливаме с приготвения сос и печем в умерена фурна, докато течността се изпари и се образува коричка. Поднасяме патладжаните поръсени със ситно нарязан магданоз.

Патладжани на фурна

Прoдукти: 1 кг патладжани, 3 домата, 1 връзка магданоз, 1 к.ч. олио, 3 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме патладжаните и ги нарязваме на кубчета. Посоляваме и оставяме да се отцеждат 1 час. После ги подсушаваме и изпържваме в половината от мазнината. Прибавяме обелените и настъргани домати, наситнения магданоз и останалата мазнина. Опитваме на сол, разбъркваме и прехвърляме сместа в тавичка. Печем в силна фурна. Към края на печенето заливаме с яйцата, разбити с млякото, и допичаме, докато ястието хване червена коричка.

Патладжани по испански

Прoдукти: 1 кг патладжани, 3-4 червени домата, настъргани и изпържени в олио, 50 г краве масло, 2-3 червени чушки, магданоз, сол, черен пипер, 150 г шунка, 150 г сос за печено месо, доматен сос, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Обелваме патладжаните и ги нарязваме на по-дебели колелца, които издълбаваме от едната страна, за да се получи вдлъбнатинка. Изпържваме ги в мазнината. Издълбаната среда изпържваме, смесваме с нарязаните на тънки ивички чушки и посоляваме. Прибавяме и нарязаната на ивички шунка и с тази смес пълним издълбаните патладжанени кръгчета. Нареждаме ги в намаслена тавичка, поливаме със соса за печено месо и печем в умерена фурна. Сервираме ястието топло, полято с доматен сос.

Патладжани, пълнени с гъби

Прoдукти: 4 патладжана, 1 морков, 1 глава лук, 1 с.л. олио, костен бульон, мащерка, дафинов лист, сол; зa плънката: 500 г гъби, 250 г домати, 30 г краве масло, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме патладжаните по дължина на половинки и ги варим 10 мин в подсолена вода. Изваждаме ги и издълбаваме сърцевината. Попарваме доматите, обелваме ги, отстраняваме семената и ги нарязваме на малки кубчета. Нарязваме на ситно чесъна и 1 глава лук и ги запържваме в маслото. Щом поомекнат, прибавяме нарязаните на парченца гъби и задушаваме 5-6 мин. После сипваме доматите заедно с отделения доматен сок, подправяме с черен пипер и сол и задушаваме, докато течността се изпари. Накрая слагаме издълбаната вътрешност, разбъркваме и пълним патладжаните с тази смес. Нареждаме ги в намаслена тавичка, като слагаме между тях нарязаните на парченца морков и лук. Прибавяме подправките, заливаме с бульон, захлупваме и печем 20-30 мин в слаба фурна.

Патладжани с чушки и домати на фурна

Прoдукти: 4 патладжана, 2 глави лук, 3 домата, 100 г едро счукани орехови ядки, 5 печени червени чушки, 1 глава чесън, 1 с.л. брашно, 1 връзка копър, червен и черен пипер, дафинов лист, олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме патладжаните и ги нарязваме на големи кубчета. Посоляваме и оставяме да се отцедят. Изпържваме ги в сгорещено олио. В същата мазнина запържваме ситно нарязания лук до златисто. Прибавяме брашното, червения пипер, нарязаните домати и чушки и скилидките чесън. Слагаме ястието в тавичка. Добавяме ореховите ядки, дафиновия лист, черния пипер и нарязания на ситно копър. Разбъркваме и печем, докато ястието остане на мазнина.

Патладжани с кашкавал

Прoдукти: 1 кг патладжани, 1 ч.ч. олио, 3 глави лук, 500 мл прясно мляко, 4 яйца, 200 г кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните на кубчета и ги оставяме да престоят и пуснат водата си. Измиваме ги добре. Запържваме лука и прибавяме към него патладжаните. Изпържената смес, подправена със сол и черен пипер, изсипваме в тавичка и заливаме с 2 ч.ч. вода. Разбиваме яйцата с млякото и ги разбъркваме с настъргания кашкавал. Изсипваме заливката върху патладжаните и разбъркваме добре. Връщаме тавата във фурната и печем, докато яйцата стегнат.

Патладжани с чесън и лук

Прoдукти: 4 големи патладжана, 5-6 глави лук, 1 глава чесън, 5-6 домата, 1 1/2к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. едро нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Цепваме патладжаните по дължина на 5-6 места. Натриваме отворите със сол и оставяме да се отцедят. Нарязваме лука на филийки, а чесъна – на ситно. Задушаваме ги в мазнината, докато лука стане прозрачен. Прибавяме 2 обелени и ситно нарязани домати. След 10 мин прибавяме червения пипер и едро нарязания магданоз. С приготвената смес пълним разрезите в патладжаните, а остатъка изсипваме в тавичка. Върху нея нареждаме останалите домати, нарязани на филийки и патладжаните. Печем в умерена фурна, докато ястието остане на мазнина.

Патладжани със сирене

Прoдукти: 12 малки патладжана, 300г сирене, 1-2 скилидки чесън, 2-3с.л. олио, 4 домата, магданоз, черен пипер и сол.
Нaчин на приготвяне: Отрязваме капачетата на патладжаните. В основната част правим плитки вертикални нарези през 1см.. Издълбаваме цилиндрично вътрешността им. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Нареждаме патладжаните в намазнена тава и ги запичаме в силна фурна. Настъргваме сиренето и го разбъркваме с част от нарязаната на ситно вътрешност от издълбаните патладжани. Подправяме със счукан чесън, напълваме патладжаните и ги запичаме отново, но само на горен реотан. Нарязваме доматите на колелца и ги разпределяме в 4 чинии. Върху тях поставяме по 3 патладжана и поръсваме с наситнен магданоз.

Патладжани с яйца и сирене

Прoдукти: 500 г патладжани, 250 г сирене, 7 яйца, 75 г мазнина, 2 червени чушки, 1 глава лук, половин връзка магданоз, 5-6 зърна черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Опичаме патладжаните, обелваме ги и ги наситняваме. Избъркваме ги със сиренето. В 2/3 от мазнината задушаваме нарязаните на ситно лук и чушки. Прибавяме патладжаните, чукваме в тази смес 2 яйца, подправяме с магданоз и сол и я разпределяме в 4 гювечета, в които сме сложили и останалата мазнина. Запичаме 10 мин в умерена фурна, чукваме във всяко гювече по едно яйце, изключваме фурната и печем, докато яйцата се забулят, като внимаваме жълтъците да останат сочни.

Пълнени патладжани с гъби

Прoдукти: 4 патладжана, 100 г гъби, 1 ч.ч. сос Бешамел, 2 с.л. настърган кашкавал, 3-4 с.л. олио, 20 г краве масло, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме патладжаните на две и ги нареждаме в добре намазана с олио тавичка. Поръсваме и отгоре с олио и печем 15 мин в предварително загрята силна фурна. През това време задушаваме гъбите в маслото, прибавяме бешамеловия сос и оставяме да се задушават на тих огън. Издълбаваме вътрешността на опечените патладжани, смачкваме я на пюре и я смесваме с гъбите. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и пълним издълбаните патладжани с така приготвената смес. Поръсваме отгоре с настърган кашкавал и ситно нарязан магданоз и леко запичаме във фурната.

Пълнени патладжани с картофи

Прoдукти: 1 кг патладжани, 300 г картофи, 1 к.ч. олио, 1 морков, 1 парче целина, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 200 г домати, 150 г сирене, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме патладжаните на две и издълбаваме вътрешността им. Посоляваме и леко ги изпържваме в част от мазнината. Отделно сваряваме картофите, нарязваме морковите и целината на дребни кубчета. По желание можем да прибавим вътрешността на патладжаните към плънката. Запържваме до омекване дребно нарязаните лук и чесън, прибавяме останалата смес и пържим още 4-5 минути. Отстраняваме от огъня и прибавяме сиренето, дребно нарязан магданоз и сол на вкус. Пълним патладжаните с така приготвената смес и ги нареждаме в намаслена тавичка. Заливаме с настърганите домати и печем в умерена.

Пълнени патладжани с орехи

Прoдукти: 1 кг патладжани, 300 г домати, 2 глави лук, 150 г орехови ядки, 150 мл олио, 250 мл прясно мляко, 3 яйца, 2 с.л. брашно, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Отрязваме по дължина на патладжаните капаче и ги издълбаваме във форма на лодка. Посоляваме и ги оставяме да престоят 10-15 минути, за да се отцеди горчивия сок. Задушаваме в част от мазнината до омекване дребно нарязания лук, настърганите домати и издълбаната вътрешност на патладжаните. Прибавяме счуканите орехи, ситно нарязания магданоз и черен пипер. Посоляваме сместа и с нея напълваме патладжаните. Покриваме плънката с отрязаните капачета и подреждаме патладжаните в тава, заливаме ги с останалата мазнина и малко гореща вода и печем в умерена фурна. Когато са почти готови, заливаме със смес от разбитите яйца, брашното и прясното мляко и печем, докато се зачерви заливката.

Пълнени патладжани с ориз

Прoдукти: 1 кг патладжани, 200 ориз, 2-3 глави лук, 1 к.ч. олио, 2-3 домата, 1 к.ч. доматен сок, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме патладжаните на две половинки и издълбаваме вътрешността им. Слагаме ги да се киснат в студена вода. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в по-голямата част от олиото. Когато поомекне, прибавяме последователно, ситно нарязаната вътрешност на патладжаните, нарязаните на парченца домати и ориза. Наливаме 1-2 к.ч. топла вода, поръсваме със ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол. Варим на огъня, докато оризът омекне. Напълваме патладжаните с тази смес и ги нареждаме в намаслена тавичка. Заливаме с доматения сок, разреден с 1 к.ч. вода, поръсваме 2 с.л. олио и печем в умерена фурна.

Пълнени патладжани с ориз и зарзават

Прoдукти: 1 кг патладжани, 150 г ориз, 150 мл олио, 2 глави лук, 2 моркова, 1 парче целина, 300 г домати, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Подбираме еднакви по големина патладжани, издълбаваме ги, посоляваме и оставяме да се престоят 10-15 минути. Отцеждаме ги от горчивия сок и ги полуизпържваме в част от мазнината. В същата мазнина задушаваме до полуомекване лука, морковите и целината, нарязани на дребно, заедно с издълбаната вътрешност на патладжаните. Прибавяме ориза и задушаваме 5-6 мин. Прибавяме част от доматите, нарязани на дребни кубчета и наливаме малко гореща вода. Когато ориза набъбне, посоляваме сместа и я подправяме с черен пипер и дребно нарязан магданоз. С готовата плънка напълваме изпържените патладжани. Нареждаме ги в тава, дъното на която е покрито с останалите домати, нарязани на кубчета, заливаме с останалото олио и печем, докато останат на мазнина.

Пълнени патладжани със сирене

Прoдукти: 4-5 средно големи патладжана, 500 г сирене, 2-3 глави лук, 2 яйца, 2 щипки индийско орехче, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим патладжаните 15 мин в леко подсолена вода. Отцеждаме и ги издълбаваме. Намачкваме вътрешностите с вилица на пюре и задушаваме пюрето заедно със ситно нарязания лук. Разбъркваме сиренето с яйцата, черния пипер и индийското орехче.Добавяме приготвеното пюре, разбъркваме добре и пълним патладжаните. Нареждаме ги в намаслена тавичка и запичаме в умерена фурна. Малко преди да извадим от фурната, поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Пълнени чушки с патладжани

Прoдукти: 3 патладжана, 1 кг здрави и прави чушки, 3-4 глави лук, 1 ч. ч. ориз, 2-3 домата, 2-3 с.л. олио, 1 яйце, чубрица, червен и черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме ситно нарязания лук в олиото. Щом поомекне, прибавяме нарязаните на дребни кубчета, посолени и отцедени патладжани. След няколко минути добавяме измития ориз, наливаме 250 мл топла вода, посоляваме и поръсваме с чубрица, червен и черен пипер. Разбъркваме добре и варим до извиране на водата. Сваляме сместа от огъня, чукваме в нея 1 яйце и разбъркваме. С тази смес пълним почистените чушки и ги редим в обилно намазана тава. Върху чушките настъргваме доматите, сипваме малко вода и печем в умерена фурна.

Станимашка яхния

Прoдукти: 3-4 средно големи патладжана, 3-4 глави лук, 5-6 домата, 1 глава чесън, 1 връзка магданоз, 1 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, 1-2 дафинови листа, червен пипер, черен пипер, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Обелваме и нарязваме патладжаните на кубчета, посоляваме и оставяме да се отцедят. След 30 мин ги изпържваме в горещо олио. Добавяме последователно ситно нарязаните лук и чесън и обелените и настъргани домати. Поръсваме с брашното и червения пипер, доливаме малко топла вода, слагаме дафиновите листа, посоляваме на вкус и варим 10 мин. Изсипваме ястието в тавичка, поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз и задушаваме в умерена фурна.

Суфле от патладжани

Прoдукти: 4 патладжана, 1 ч.ч. натрошено сирене /или извара/, 3 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 1 к.ч. царевично брашно, 1 к.ч. разтопено краве масло, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме патладжаните и ги варим в подсолена вода, докато омекнат. Отцеждаме и ги прекарваме през месомелачка. Прибавяме натрошеното сирене, царевичното брашно, ситно нарязания магданоз, 1 щипка черен пипер и сол на вкус. Сипваме 3 с.л. масло и разбъркваме добре. Слагаме сместа в намаслена тавичка, заливаме с останалото масло и печем 15 мин в умерена фурна. След това заливаме с яйцата, които сме разбили с прясното мляко, и продължаваме да запичаме, докато ястието хване розова коричка.

Тюрлюгювеч

Прoдукти: 3-4 глави лук, 2 патладжана, 1 шепа зелен боб, 1 тиквичка, 1 шепа бамя, 5-6 картофа, 4-5 чушки, 2 моркова, 1 парче целина, 1 шепа грах, 1 парче прясно зеле, 3-4 домата, 1 к.ч. олио, 3 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме патладжаните, нарязваме ги на кубчета, посоляваме и оставяме да се отцедят. Нарязваме зеления фасул и го сваряваме в малко вода. Граха също сваряваме. Загряваме олиото и последователно запържваме ситно нарязания лук, патладжана, тиквичката, обелена и нарязана на кубчета, зеления боб, граха, нарязаното на ивички зеле, нарязаните на пръстени чушки, настърганите моркови, нарязаните на филийки картофи, нарязаната на кубчета целина, обелените и настъргани домати. Прехвърляме всичко в тавичка. Наливаме олиото, в което сме пържили и 1 ч.ч. топла вода. Печем в умерена фурна. Накрая заливаме с яйцата, разбити с киселото мляко и допичаме във фурната.

Яйца с пиперки и патладжани

Прoдукти: 4 яйца, 4-5 червени пиперки, 2 патладжана, 4-5 домата, 1 к.ч. олио, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните на филийки, посоляваме и ги оставяме в наклонен съд, за да се отцеди горчивия сок. Изпържваме ги в половината от мазнината. В останалата сгорещена мазнина счукваме отниско яйцата, така че да останат цели. Изпържваме ги и посоляваме. Изпичаме чушките, обелваме ги и отстраняваме семенната част. Посоляваме и ги нареждаме в чиния за сервиране. Отгоре нареждаме част от нарязаните на филийки домати. Върху доматите нареждаме изпържения патладжан, а върху него – изпържените яйца. Украсяваме отстрани с останалите доматени резенчета, поръсваме със ситно нарязания магданоз и поднасяме.

Яхния от патладжани

Прoдукти: 1 кг патладжани, 500 г лук, 500 г червени домати, 1-2 с.л. доматено пюре, 1ч.л. червен пипер, 1-2 с.л. брашно, 2 глави чесън, 1 ч.ч. олио, дафинов лист, бахар, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните по дължина на филии, посоляваме ги и ги оставяме в наклонен съд, за да се изцеди горчивия сок, след което пържим в маслена баня. След като изпържим патладжаните, в същата мазнина задушаваме ситно нарязания лук. Когато лукът омекне, прибавяме червения пипер, ситно нарязаните или настъргани домати, счукания чесън, черния пипер, бахара, дафиновия лист и сол на вкус. Изсипваме сместа в тавичка и върхунея нареждаме изпържените патладжани. Приготвяме запръжка от брашното и 1-2 с.л. олио, към която прибавяме доматеното пюре, размито с 4 с.л. вода. Заливаме ястието с получения сос и го слагаме за 10 мин в умерена фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Изоставане в растежа на децата

За децата, при които се забелязва изоставане в растежа разговаряме с проф. д-р Лилия Пенева. Професор Лилия Пенева е педиатър-ендокринолог с 40-годишна практика в областта на детското здравеопазване,...

При подсичане – билки

Става въпрос за интертриго (Intertrigo). Това е възпалително изменение на кожата, което се локализира най-често в областта на съприкосновяващите се телесни повърхности. Среща се както при възрастни, т...

Кованата мебел – прегръдка на влюбени

Замисляли ли сте се, защо така ни привлича кованата мебел? Възможно ли е чувственосстта на нейните извивки да ни остави равнодушни? Преплетените, някога горещи метални дъги, сякаш напомнят прегръдката...

Как да си отгледате хмел

Обикновеният хмел (Нumulus lupulus) представлява тревисто двудомно многогодишно растение с виещи се четириръбести стебла, дълги до 6 м. Листата са разположени срещуположно, долните са три или петделни...

Начало