Още рецепти » Консервиране на вишни и череши

 Консервиране на вишни и череши

Конфитюр от вишни
Прoдукти: 2 кг вишни, 1 кг захар, 1 щипка лимонена киселина
Нaчин на приготвяне:Изчистваме плода костилките. Сокът, който остава докато махаме костилките, събираме и го използваме за конфитюра. Покриваме изчистените вишни със захарта, оставяме ги за 1 денонощие и ги варим до сгъстяване на сиропа. Накрая добавяме лимонената киселина, разтворена в малко топла вода. Разливаме конфитюра горещ в сухи буркани, затваряме ги веднага и ги обръщаме с капачките надолу.

Конфитюр от ягоди и череши
Прoдукти: 2 кг ягоди, 2 кг череши, 11/2 кг захар
Нaчин на приготвяне:Почистваме плодовете, като отстраняваме костилките на черешите. Слагаме да се варят, без да прибавяме вода. Когато сместа започне да се сгъстява, сипваме захарта и продължаваме да варим, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. Когато лъжицата започне да оставя следа по дъното на тавата, отстраняваме от огъня и изсипваме конфитюра в сухи и затоплени буркани.

Мармалад от вишни
Прoдукти: 2,5 кг вишни, 2 кг захар, 2 ч.л. ром
Нaчин на приготвяне:Изчистваме плодовете от костилките. Варим ги до сгъстяване на сместта. След като сместта се сгъсти добавяме захарта. Варим, докато дървената лъжица, с която бъркаме мармалада, започне да оставя следа. След като мармаладът изстине добавяме рома. Насипваме в сухи буркани и затваряме.

Мармалад от вишни и череши
Прoдукти: 1 кг вишни, 1 кг череши, 1,5 кг захар, 50 г коняк
Нaчин на приготвяне:Изчистваме плодовете от костилките и ги смиламе в месомелачка. Слагаме половината захар и ги варим. След като кипнат, добавяме останалата захар и варим до нужната гъстота. След като изстинат, добавяме коняка, разбъркваме и насипваме в буркани.

Мармалад от ягоди и череши
Прoдукти: 3 кг череши, 3 кг ягоди, 2 кг захар.
Нaчин на приготвяне:Изчистваме черешите от семките и ги сваряваме в малко вода. След това ги претриваме през цедка. Сваряваме ягодите без вода и също ги претриваме през гъста цедка. Смесваме двете каши в тава и ги варим 30 мин на умерен огън. После сипваме захарта и продължаваме да варим при непрекъснато бъркане, докато мармаладът се сгъсти и започване да се отлепва от дъното. Изсипваме горещия мармалад в затоплени буркани.

Сладко от бели череши
Прoдукти: 1 кг череши, 800 г захар, 1 каф.л. лимонена киселина, 1 клонче индрише.
Нaчин на приготвяне:Почистваме черешите от костилките и ги слагаме в съда, в който ще ги варим. Поръсваме захарта, захлупваме и оставяме черешите да престоят 10-12 часа. После наливаме 1 к.ч. вода и слагаме на огъня. Варим 20 мин след като сместа кипне, като периодично обираме пяната с решетеста лъжица. Сладкото е готово, когато капка от сиропа, капната върху наклонен порцеланов съд, не се разлива. Прибавяме към готовото сладко лимонената киселина и индришето, разбъркваме и отстраняваме от огъня. Захлупваме съда и оставяме сладкото за 1 нощ, за да могат черешите да поемат течността и ароматите. На другия ден разливаме в буркани и затваряме херметически.

Сладко от вишни
Прoдукти: 1 кг вишни, 1,25 кг захар, 1 ч.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне:Изчистваме плода от костилките като внимаваме да не го нараним. В съда, в който варим сладкото, нареждаме ред вишни, ред захар и оставяме да престои едно денонощие. Докато варим сладкото потупваме пяната с решетеста лъжица, за да не прелее. След като се уверим, че сиропът е готов, добавяме лимонената киселина и след 2 мин сваляме съда от огъня. Разклащаме съда, за да се събере пяната в средата, отпенваме и след като изстине насипваме в буркани. Затваряме бурканите след едно денонощие. Съхраняваме ги на сухо и хладно място.

Сладко от череши
Прoдукти: 1,2 кг череши без костилките, 1 кг захар, 200 мл вода, 1 ч.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне:Черешите посипваме със захарта и ги оставяме да престоят 5-6 часа. Прецеждаме сока, добавяме водата и варим сиропа до полусгъстяване. Добавяме плодовете и варим до нужната гъстота. Прибавяме лимонената киселина, сваляме от огъня, отстраняваме пяната и наливаме в сухи буркани.

Сладко от череши с гликоза
Прoдукти: 1 кг череши, 1 кг захар, 300 г гликоза, 750 мл вода, 1 ч.л. лимонена киселина, 1 прах ванилия
Нaчин на приготвяне:Изчистваме черешите от костилките. От водата и захарта варим гъст сироп. Отстраняваме сиропа от огъня и изсипваме черешите. След като се напоят добре със сироп, продължаваме варенето до сгъстяване на сладкото. Малко преди да го свалим от огъня, прибавяме гликозата и лимонената киселина. Ванилията добавяме преди да разсипем сладкото в буркани.

Желе от вишни
Прoдукти: 2 кг вишни, 1,6 кг захар, 4 г пектин, 1 ч.ч. вода, 1 каф.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне:Подбираме добре узрели вишни. Измиваме ги, изваждаме костилките и добре ги смачкваме. Заливаме ги с вода – на 2 кг плод, заливаме 1 ч.ч. вода. Слагаме ги да врат и 5 мин. след като заврат, прецеждаме сока и в него добавяме захарта и пектина, разтопен във вода. Сока варим до необходимата гъстота. Малко преди да свалим желето от огъня добавяме лимонената киселина. Разсипваме желето горещо в сухи буркани.

Джем от вишни
Прoдукти: 2 кг вишни, 1,2 кг захар, 150 мл ром или вишновка
Нaчин на приготвяне:Почистваме вишните от и костилките. Счукваме костилките и ги заливаме с рома. Посипваме плодовете със захар и ги оставяме да престоят 8 часа. Варим ги 20 мин. Изваждаме плодовете с решетеста лъжица, нареждаме ги в буркани, а сиропа доваряваме до нужната гъстота. Добавяме прецедения ром, насипваме в буркани и оставяме на хладно.

Компот от череши
Прoдукти:1 кг череши, 2 ч.ч. вода, 200 г захар, лимон
Нaчин на приготвяне:Насипваме черешите в буркани до 2/3 от обема им. От водата, захарта и парче лимон кипваме сироп. Вадим лимона, оставяме сиропа да поизстине и заливаме черешите. Затваряме бурканите херметически и стерилизираме 10 мин.

Лесен вишнев сироп
Прoдукти: на 2 кг вишни - 2 кг захар, 1 ч.л. лимонтозу, 1 л вода
Нaчин на приготвяне:Изчистените от костилките здрави и добре узрели вишни намачкваме с ръка и ги оставяме да престоят 1 нощ. Прецеждаме през двоен тензух и към сока прибавяме захарта и водата. Варим сиропа на умерен котлон до нужната гъстота и към края прибавяме лимонената киселина, размита в малко топла вода. Наливаме го горещ в сухи бутилки, които запушваме добре.

Натурален сок от череши
Нaчин на приготвяне:Избираме добре узрели череши, махаме им костилките и изстискваме сока. Слагаме го в тенджера заедно с листенца индрише за аромат и загряваме до 70-80°С. Наливаме сока в сухи бутилки, затваряме херметически и стерилизираме 10 мин.

Сироп от вишни
Прoдукти: 4 кг вишни, захар, 1 щипка лимонена киселина
Нaчин на приготвяне:Изчистените от костилките вишни намачкваме и посипваме с 1 кг захар. След 24 часа прецеждаме сока. На всеки литър сок добавяме 1,4 кг захар. Варим сока 10 мин. След като се убедим, че сиропът е готов, добавяме лимонената киселина, размита в малко топла вода. Отстраняваме от огъня и горещ го наливаме в сухи бутилки. Затваряме ги херметически и ги съхраняваме на хладно място.

Сироп от вишни и вишневи листа
Прoдукти: 50 броя вишни с дръжките, 100 броя листа, 1 л вода, 1 кг захар, 1 ч.л. лимонтозу, 1-2 листенца индрише.
Нaчин на приготвяне:Сваряваме всички продукти, подправяме с лимонтозу и индрише, прецеждаме и наливаме в топли сухи бутилки, без да стерилизираме.

Сироп от вишни и ягоди
Прoдукти: равни количества вишни и ягоди, захар
Нaчин на приготвяне:Изчистваме плодовете от костилките, разбъркваме ги със захарта и оставяме да престоят 24 часа. Прецеждаме сока през марля, като мачкаме леко плодовете. Наливаме сока в бутилки, затваряме ги херметически и стерилизираме /30 мин след завирането на водата/. Сваляме съда от огъня и оставяме бутилките в него за един ден. Съхраняваме на хладно място.

Сироп от череши
Прoдукти: 3 кг череши, 2 л вода, 10 аспирина, 3 пакетчета лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне:Измиваме черешите, почистваме ги от костилките и ги заливаме с водата, в която са разтворени аспирина и лимонената киселина. Оставяме да престоят 48 часа, прецеждаме и на 1 л сироп слагаме 1,5 кг захар. Периодично разбъркваме в продължение на няколко дни - до пълното разтваряне на захарта. Наливаме готовия сироп в бутилки. Не го варим.

Суров вишнев сироп
Прoдукти: на 5 кг вишни - 800 мл вода, на 1 л вишнев сок - 2 кг захар и 2 ч.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне:Избираме здрави и узрели вишни, изчистваме ги от костилките и ги намачкваме. Прецеждаме сока през марля и наливаме вода в посочената пропорция. Разбъркваме и повторно прецеждаме. На всеки литър сок слагаме 2 кг захар и 2 ч.л. лимонтозу. Бъркаме до пълното разтваряне на захарта. Отново прецеждаме сиропа през марля, наливаме го в тъмни бутилки, запушваме, парафинираме тапите и държим сиропа на тъмно и хладно място.

Вишновка
Прoдукти: 2 кг вишни, 1 кг захар, водка /ракия/, карамфил, канела
Нaчин на приготвяне:Изчистваме вишните от костилките и ги насипваме в трилитров буркан. Поръсваме захарта отгоре, добавяме няколко карамфилчета и канела. Завързваме гърлото на буркана с марля и го оставяме на слънце, докато захарта се стопи. Прецеждаме сока и го оставяме в хладилник. Към вишните добавяме водка или ракия. На 2 л сок наливаме 1 л алкохол. След 15 дни прецеждаме вишните и към този сок прибавяме вишневия, който сме оставили в хладилник. Наливаме вишновката в бутилки и оставяме да престои – колкото по-дълго, толкова по-приятен вкус придобива напитката.

Ликьор от череши
Прoдукти: 1 кг череши, 1 л ракия, 1 л захарен сироп.
Нaчин на приготвяне:Отстраняваме костилките на черешите и заливаме плодчетата с ракията, така че да бъдат покрити. Оставяме да престоят 2 седмици, като периодично разбъркваме. След това прецеждаме, като изстискваме черешите. Прибавяме захарния сироп и разбъркваме. Отново прецеждаме през плътна марля и наливаме в бутилки, които затваряме много добре. Държим на студено 5 месеца преди да консумираме.

Ликьор от череши и вишни
Прoдукти: равни количества вишни и череши, на 3 л сок - 4 л спирт или силна ракия, захар на вкус
Нaчин на приготвяне:Изчистваме вишните и черешите от костилките и ги намачкваме. Слагаме ги в буркан, насипваме ги със захар и ги оставяме на слънце. Когато захарта се стопи, наливаме алкохола. След седмица прецеждаме и наливаме в бутилки.

Малинов ликьор с ягоди и вишни
Прoдукти: 1 л сок от малини, 1 л сок от ягоди, 1 л сок от вишни, 1 л ракия, 1 ч.ч. захар.
Нaчин на приготвяне:Смесваме соковете с ракията и захарта. След като ликьорът престои няколко дена, филтрираме и наливаме в бутилки.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Агнешки гозби

Агнешка каварма Прoдукти: 800 г агнешко месо, 4-5 глави лук, 1 пакетче краве масло, 4-5 домата, 1 ч.л. червен пипер, 10-12 зърна черен пипер, 3-4 зърна бахар, 2 люти чушлета, сол. Нaчин на приг...

Десерти с плодове от компот

Желе от консервирани плодове Прoдукти: 1 л вода, 500 г захар, 60 г желатин, 200 мл /1 ч.ч./ бяло вино, 1 лимон, 150 г каймак, подсладен с 50 г захар, 1 кг плодове от различни компоти, предварително ...

Как се прави козунак

Преди да започнем да месим, изваждаме продуктите от хладилника и ги оставяме да престоят час-два на стайна температура. В малка купичка наливаме 1 к.ч. горещо мляко, сипваме малко брашно и забъркваме ...

Сложете Така на перваза

Таката (Tacca) е любопитно растение с широко разперени крилоподобни прицветници има разкошни черно-кафяви цветове с дълги “мустаци”. Тя е член на малобройното семейство Такови (Taccaceae), многогодишн...

Начало