Още рецепти » Трявна сред килим от цветя

 Трявна сред килим от цветя

Трявна е град, израснал сякаш от недрата на Балкана. Град граден и доизграждан от изкусни майстори строители, дърворезбари и градинари, от духовно извисени личности, разположен в средата на родината, отмервал е и днес отмерва пулса на нейното историческо и духовно развитие. И все така е прелестен. Тук П.Р.Славейков е възкликнал:

“Хубава си татковино, име сладко, земя рай…”

Влезне ли човек в Трявна, тутакси ще изпита чувството, че е попаднал на по-специално място. Тук всичко е красиво. Погледа му ще привличат историческите паметници, архитектурните забележителности и дълго ще го приковават цветя и цветни композиции.
Така е. В центъра на града през цялото гражданите и гостите на града се радват на безупречно поддържани градинки. Те не са съвсем обикновени. Замисълът за изграждането им показва как потомците благоговеят пред делата на предците си. Преди 2 века в Трявна се състоял първият български конкурс за художествена творба. Това бил всеизвестният облог между майстора Димитър Ошанеца и неговият калфа Иван Бочуковеца. Шест месеца – от Гергьовден до Димитровден дърворезбарите изписвали творбите си, без да се виждат. И на края всички, които трябвало да оценят работата им, били омаяни от разцъфналите два тавана-цветя, греещи като слънца. Ето, тези прекрасни дърворезби тревненци пресъздават в наши дни с живи цветя пред сградата на Общината. И когато човек ги види, тях и създаденото като тях по улици и площади, несъмнено ще си каже: този град си има обичащите го
грижовни стопани.


Умението да рисуваш с жива растителност

Много знания и творчески виждания са необходими при подбора на украсните видове растения – височината им трябва да е идеално изравнена, за да се получи ефектът на плътен килим, подборът на багрите също е въпрос на естетика и на определени познания за качествата на отделните сортове. Основните видове, които се използват са бегония семперфлоренс и циганче. Сортовете обаче са много и разнообразни. Чрез умело съчетаване на нюансите на розови, бели и червени багри е постигнат изключително висок художествен ефект при изобразяване на формите. Посадъчният материал специално се поръчва на отделни фирми производителки на разсад в Павликени, Бяла черква и по други места из страната. Подготвителният период е продължителен и напрегнат, но щом премине опасността от слани, за броени часове се изпълняват отделните детайли.
Всичко това трябва да изпъкне на идеално поддържана тревна площ. За нея се грижат петима, които до съвършенство владеят работата си. Като допълнение на ефектите са пищните декоративни храсти и дървета. Формите им, постигнати чрез постоянни резитби, са доказателство за високо градинарско майсторство. Балконите на сградата на съвета, също са отрупани в цветя, растящи в сандъчета. Цъфтят сакъзчета, мушката, петунии. На специално изграден подиум в страни от входа, като с грейнали усмивки посрещат посетителите жълти тагетеси.

Цветята са не само на градския площад

По централната улица са оформени оригинални цветни карета. В едни от тях орнаментите са оформени само от циганче, в други магията е постигната с ярките багри на пламъка. Много нежност и красота излъчват съчетанията на бегония семперфлоренс и еунимус. Със замисъл да бъде постигнат декоративен ефект за много години напред са създадени комбинации от сребриста ела и едногодишни цветя, чимшири с тагетес и други декоративни храсти и цветни съчетания. Прави впечатление обаче, как всичко това се поддържа в идеален ред – винаги полято и без плевелни треви. А това, че никой не посяга да нарани или отскубне и стръкче от тези цветя, говори за възпитанието на възрастните, така и на децата да се цени красивото.

Усмихнатите слънчеви дворове

Истинско удоволствие е да се разхождаш в този град и да се любуваш на подредените дворове. Овощните дървета, правилно оформени и отрупани с плод, се вписват сполучливо в живописната картина. Много често се срещат немското и френското грозде. Няма двор без декоративни храсти или лиани. Разнообразието от рози е много богато. Отглеждат се рустифинии, клематиси, картопи, люляци, спиреи, но правят впечатление и такива редки видове като магнолия, рододендрон и шизандра, та дори и гинко билоба, , каквито в други райони на страната трудно ще се открият. По прозорците, терасите и балконите са накацали саксии с мушката, петунии, карамфили, седуми и много други цветя.

Цветята синове на Трявна

Един от синовете й, донесъл неувяхваща слава не само града, а и на страната ни, е големият поет Пенчо Славейко. По ирония на съдбата, смъртта да го отнеме твърде млад и той не успява да получи присъдената му нобелова награда, която имат чест да получават само живи хора. Днес, около паметника му пред читалището в знак на уважение също цъфтят цветя. Техните оранжеви багри пламенеят като вечен огън. Около паметника на баща му Петко Славейков пред сградата на съда също има лехи с цветя.
Като цветя сияят в този град и многото паметници на културата. Те са дело на майстори строители, резбари и зографи, основоположници на тревненската художествена школа. Добре поддържани, като току-що сътворени са сградите на възрожденския площад – църквата “Св. Архангел Михаил”, Славейковото школо и Райковата къща. До стария Кивгирен мост е емблематичната за града Часовникова кула. От тук започва ул. “Петко Р. Славейков”, обявена за архитектурен резерват. Бисерът на тревненските цветя е Даскаловата къща, в която са прочутите с облога два тавана. И за да подчертае историчистото й значение, днешният тревненец е поставил пред нея паметник на Райна Княгиня, която везе знамето на свободата. А в двора й е постлан пищен тревен килим, обрамчен с грижливо подрязани чимшири. По прозорците на къщата аленеят българските мушката.
Наистина много са паметниците на културата в този град. Но може ли човек на не спре пред къщата на Ангел Кънчев, къщата на Славейков, Калинчевата къща? Всички са потънали в градини от дървета, декоративни храсти и цветя.
Трудно е да се намери по точно определение за Трявна от вече поизлъсканото от употреба град градина. Но по-важното е всеки, който види неговите красоти, да се опита да ги пренесе в своя град или село.

Автор: д-р Анка Дончева

Представяме Ви:

Вашите гозби с есенни зеленчуци

ЕЛЕНА НИКОЛОВА, с.ЯМНА Пилешки бутчета със зеленчуци Прoдукти: 4 пилешки бутчета, 3 моркова, 2 глави лук, 3 скилидки чесън, 150 г сладка царевица, 2 печени чушки, 1 ч.ч. бира, сол, магданоз....

ГОДЖИ БЕРИ има уникални свойства!

Според китайската медицина, годжи бери (лициум, мерджан) е плод, който е сладък на вкус и с неутрален характер; влияe на дробовете, бъбречните канали и засилва Ин енергията. Плодовете могат да се ядат...

Вътрешният двор - как да го организираме?

Вътрешният двор е място за различни битови дейности, за почивка или най-малкото служи като естествен преход към различни части на градината. Неговата естетична подредба е част от цялостното изграждане...

Как да сготвим канелони

Канелони с месо Прoдукти: 350 г брашно, 3 яйца, 1 щипка сол; зa плънката: 500 г замразен спанак, 300 г печено телешко месо, 100 г шунка, 2 ч.ч. сос бешамел, 3 с.л. месен бульон, 1 яйце, 100 г нас...

Начало