Още рецепти » Люцерн - център на немска Швейцария

 Люцерн - център на немска Швейцария

Люцерн е една от най-предпочитаните туристически дестинации в Швейцария. Разположен на брега на живописното Фирвалдщетско езеро (Езеро на четирите кантона), заобиколен от всички страни от Алпите, градът е идеалното място за тези, които не могат да почиват далеч от цивилизацията.

Малко история

Първото селище по тези места израснало около манастира Люцерия, създаден през VIII в. Самият град е основан през 1178 г. След прокарването на прохода Готард през ХIII в. Люцерн бързо се превръща във възлово търговско средище. През 1291 г. градът попада под владението на Хабсбургите, но малко по-късно възвръща своята независимост и през 1332 г. се присъединява към Съюза на първите кантони. През следващите векове Люцерн постепенно увеличава своите територии. По време на Реформацията остава верен на католицизма, а впоследствие става център на Контрареформацията. След разпада на старата Конфедерация Люцерн продължава да е резиденция на Швейцарското правителство до 1799 г.

Какво да видим

За символ на Люцерн одавна се счита закрития мост Капелбрюке. Построен е над р. Ройс в началото на ХIV в. като част от градските укрепления. През 1993 г. мостът пострадал от голям пожар, в резултат на който били унищожени много от картините по дървеното покритие. За щастие осмоъгълната кула Васертурм, служеща в миналото за съкровищница и архив, останала незасегната. Впоследствие властите организират прецизна реставрация и сега мостът има традиционния си вид.
Задължителна е разходката из стария град с неговите тесни улички и живописни къщи с разноцветно изрисувани фасади. В центъра му се намира площад Weinmarkt, а недалеч от площада е кметството – великолепна сграда от началото на ХVII в. – представляваща смесица от идеите на италианския ренeсанс и местните архитектурни вкусове.
По-надолу на брега на Ройс се намира църквата на йезуитите. Построена в периода 1666-1669 г. тя се счита за най-старата барокова църква в Швейцария. Църквата впечатлява с просторния си богато украсен интериор. Непосредствено до църквата се намира Рицарският дворец. Тази великолепна ренесансова постройка първоначално е била собственост на йезуитския орден, но през 1804 г става резиденция на местната администрация. Вътрешният двор, обрамчен от впечатляваща тосканска колонада, навява мисли за слънчева Италия.
В източната част на Люцерн се извисяват готическите кули на църквата Хофкирхе. Построена върху основите на базилика, изгоряла през 1633 г., църквата преставлява типичен образец на Късния Ренесанс. В подножието на църковния хълм се намира Ротенбургерхаус – най-старата дървена жилищна сграда в Швейцария.
На площад Ловенплац се намира популярната люцернска Панорама. Създадена от Едуард Кастре и младия Фердинанд Холдер, тя представлява огромно платно с площ 1200 кв.м., на което е изобразено нахлуването на французите в Швейцария през 1871 г.
На няколко крачки от Панорамата, в най-високата част на Люцерн се намира знаменития Умиращ лъв. Този паметник, изсечен в скалата, е посветен на героичната гибел на швейцарските наемници, защитаващи Луи ХVI при щурма на двореца Тюйлери през 1792 г. За Марк Твен това е „най-тъжният паметник в света”.

Музеите

Близо до Умиращия лъв се намира Ледниковата градина. Изложените тук вкаменелости са извлечени от алпийските ледници и гледчери. Както пишат местните гидове, в Ледниковата градина „се извършва исторически преход от епохата на субтропика до ледниковия период”.
От самото си откриване през 1959 г. Швейцарският музей на транспорта е едно от най-посещаваните места. Неговите многобройни експонати създават детайлна представа за развитието на транспорта и пощенските връзки. В планетариума към музея можете да преживеете илюзията, че летите с космически кораб.
В световноизвестната Колекция Розенгарт са включени над 200 картини на Сезан, Моне, Пикасо, Анри Матис, Паул Клее и още много известни художници. Колекцията е принадлежала на Анжела Розенгарт, която събирала картините през целия си живот.

Автор: Алексей Рожков

Представяме Ви:

Картините вкъщи

Няма строги правила за домашното аранжиране на картини, рисунки и фотографии - постъпете, както ви харесва, доверявайки се на интуицията си. Съществуват обаче някои тънкости, с чиято помощ ще постигне...

Кълновете предпазват и от рак и сърдечно-съдови заболявания

За ползата, която носят на човешкия организъм кълновете и зародишите разговаряме с доц. д-р Донка Байкова, зам.-председател на Българското научно дружество по хранене и диетика. - Д-р Байкова, ка...

Практични идеи за старите козунаци

Ароматна торта Прoдукти: 1 кръгъл козунак от 1 кг, 1 пакет суха сметана, 1 ч.ч. плодово прясно мляко, 1 ч.ч. кокосови стърготини, 1 к.ч. сладко или конфитюр от рози, 1 к.ч. кокосова “Пиня колада”, ...

Вкусни гозби със стар лук

Лучена яхния с пиле Прoдукти: 1 пиле, 9-10 глави лук, 10-12 червени чушки, 5-6 домата, 1 морков, 2 глави чесън, 1 1/2 к.ч. олио, 2 дафинови листа, чубрица, магданоз, сол. Нaчин на приготвян...

Начало