Още рецепти » Плодови ликьори

 Плодови ликьори

Боровинков ликьор

Прoдукти: 1 кг черни боровинки, 2-3 стръкчета карамфил, 1 л водка, 375 г захар.
Нaчин на приготвяне: Слагаме почистените боровинки в буркан или шише, добавяме карамфила и наливаме водката. Оставяме съда на слънце за 6 седмици. След това прецеждаме през марля и към получената течност прибавяме захарта. Разливаме в бутилки. Отвреме навреме разтърсваме бутилките. Ликьорът е готов, когато захарта се стопи.

Къпинов ликьор

Прoдукти: 600 г захар, 1 л ракия, 200 г къпини, 1 лимон, 1 ч.ч. вода.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата и захарта и добавяме в него къпините и сока от лимона, а когато сиропът изстине, наливаме ракията. Затваряме добре. Държим 20 дни на слънце. Изваждаме плодовете и държим течността на слънце още 20 дни. Прецеждаме и наливаме в сухи бутилки.

Ликьор от грозде

Прoдукти: 1 л ракия, 1 л сок от грозде, 1 кг захар, 1 с.л. натрошен черен чай, 5 дафинови листа, 5 зърна черен пипер, 1 каф.л. ванилия.
Нaчин на приготвяне: В подходящ стъклен съд смесваме всички продукти. Оставяме сместа да престои 5-6 дни, като периодично разбъркваме. След това прецеждаме и наливаме в стъклени бутилки, които затваряме плътно. Ликьорът е готов след 3 месеца.

Ликьор от див пелин

Прoдукти: 2 ч. ч. пресни листа от див пелин и няколко клончета, 1 бутилка коняк, 4 с.л. захар, кори от 2 портокала.
Нaчин на приготвяне: Измиваме добре пелиновите листа, заливаме ги с коняк, захлупваме съда и съхраняваме на тъмно в продължение на 8 дни. Варим захарта и портокаловите кори в малко вода, докато се разтвори захарта. Охлаждаме, прибавяме изстиналата смес към коняка и прецеждаме добре през тензухена кърпа. Насипваме ликьора в малки бутилки, като във всяка поставяме по клонче див пелин. Затваряме бутилките добре. Оставяме ликьора да “зрее” 2 месеца.

Ликьор от дюли

Прoдукти: 1 л чист спирт, 1 кг дюли, 25 г канела на пръчици, 25 гвоздейчета карамфил, 5-6 бадема, 1 лимон, 1 кг захар.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме дюлите на малки парченца и ги сваряваме в 1,5 л вода. Прецеждаме охладения сок и го смесваме със същото количество спирт. Добавяме карамфила, канелата, кората от половин лимон и захарта. Разбъркваме, за да се разтвори захарта и наливаме в бутилки. Завързваме отворите с марля и оставяме ликьорът да престои 40-50 дни на слънце. След това прецеждаме и наливаме в бутилки, които плътно затваряме. Нареждаме ги в легнало положение и изчакваме най-малко 6 месеца преди да консумираме ликьора.

Ликьор от зелени орехчета и боровинки

Прoдукти: 50 съвсем млади зелени орехчета, 2 л ракия, 200 г боровинки, 10 г канела, 5 г карамфил, 2 кг захар, 1 л вода.
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме измитите орехчета, слагаме ги да престоят 5 дни в затворен съд с ракията, боровинките, карамфила и канелата. Прецеждаме. Приготвяме сироп от водата и захарта. Смесваме с ракията и плодовете. Разбъркваме добре. Насипваме в сухи бутилки.

Ликьор от корени на иглика

Прoдукти: 1 л водка или ракия, 10 г корени от иглика, 1 кг захар.
Нaчин на приготвяне: Накисваме почистените и нарязани корени в ракията за 5 -6 дни. Прецеждаме. Добавяме изстуден сироп, приготвен от захарта и 1 л вода. Затваряме ликьора в сухи бутилки.

Ликьор от круши

Прoдукти: 1,5 л чист спирт, 1 кг круши, 1,5 кг захар, 1 л дестилирана вода, 3-4 капки крушова есенция, 5 г лимонтозу.
Нaчин на приготвяне: Избираме добре узрели ароматни круши и ги настъргваме на едро ренде. Заливаме ги с 1 л спирт и оставяме да престоят 10 дни. Отцеждаме и смесваме със сиропа, сварен от захарта и водата, лимонтозуто, есенцията и останалия спирт. Разбъркваме добре и наливаме в бутилки. Оставяме да престои 4-5 месеца преди да консумираме.

Ликьор от мащерка

Прoдукти: 2 ч.ч. цвят от мащерка, 1 л водка или ракия, 200 г захар.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме мащерката от стъбълцата и насипваме листата и цвета в бутилка. Поръсваме със захарта и наливаме водката. Оставяме на слънце две седмици. Прецеждаме и насипваме в чисти бутилки.

Ликьор от обелки на ябълки

Прoдукти: 1 л силна ракия, обелките от 15 ябълки, 1 л гъст захарен сироп.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме ябълките на малки парченца. Слагаме ги в стъклен съд, заливаме с ракията и затваряме плътно. След 2 седмици прецеждаме, смесваме със захарния сироп, разбъркваме, прецеждаме и наливаме в бутилки. Държим на тъмно и хладно място 5-6 месеца.

Ликьор от прасковени костилки

Прoдукти: прасковени костилки, вода, захар, ракия или спирт
Нaчин на приготвяне: Начукваме костилките на прасковите и заедно с ядките ги насипваме в бутилка с широко гърло. Напълваме с алкохол, разреден с равно количество вода. След два месеца прецеждаме течността и добавяме захар – от 100 до 500 г според вкуса. Филтрираме течността неколкократно до пълното й избистряне.

Ликьор от праскови

Прoдукти: 1 л силна ракия, 1 кг праскови, 1 л гъст захарен сироп.
Нaчин на приготвяне: Избираме добре узрели праскови, обелваме ги и ги нарязваме на парченца. Слагаме нарязаните праскови в стъклен съд, заливаме с ракията и оставяме да престоят на слънце 1 месец. След това прецеждаме, смесваме със захарния сироп и отново прецеждаме през гъста марля. Наливаме в бутилки и оставяме на тъмно и хладно място за 6 месеца.

Ликьор от пъпеш

Прoдукти: 1 добре узрял пъпеш, 1-2 л водка, 500 г захар.
Нaчин на приготвяне: Обелваме пъпеша и го нарязваме на кубчета. Заливаме с водката, така че изцяло да покрие парчетата. Оставяме да престои 2 седмици при стайна температура. Прецеждаме и подслаждаме със захар на вкус. Наливаме в бутилки и оставяме на тъмно и хладно място за 2-3 месеца. . След това ликьорът е готов за консумация.

Ликьор от трънки

Прoдукти: 5 л ракия, 5 кг едри и сочни трънки, 2,5 кг захар.
Нaчин на приготвяне: Сипваме почистените трънки в голям стъклен буркан, като между пластовете поръсваме захарта. Завързваме отвора с марля и държим на слънце 6 седмици. После наливаме 500 мл ракия и оставяме да престои още 4 месеца. Прецеждаме, наливаме останалата ракия и кипваме на огъня. Наливаме изстиналия ликьор в бутилки, затваряме плътно и държимна хладно 6 месеца. . След това ликьорът е готов за консумация.

Ликьор от хвойна

Прoдукти: 500 г узрели плодове от хвойна, 2 л ракия или водка, 2 кг захар, 2 ч.ч. вода.
Нaчин на приготвяне: Начукваме плодовете, накисваме ги в ракията за десетина дни, като държим съда затворен. Прецеждаме и смесваме с приготвения сироп от захарта и водата. Наливаме в сухи бутилки.

Ликьор от цвят на иглика

Прoдукти: 200 г цвят от иглика, 1 л ракия, 1 кг захар, 1 л вода.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме захарта във водата и варим, докато остане 500 мл течност. Добавяме игликата, която предварително сме накиснали във вода за половин час. Наливаме ракията. Разбъркваме добре и наливаме в сухи бутилки. След 20 дни прецеждаме.

Ликьор от шипки

Прoдукти: 1 кг добре узрели шипки, 500 г захар, 3 л ракия.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме шипките на две, почистваме семенната им част и измиваме добре власинките. Слагаме шипките в дамаджана, наливаме ракията и добавяме захарта. Държим на слънце две седмици, като отвреме навреме разклащаме. Когато захарта се стопи, прецеждаме добре и наливаме в сухи бутилки.

Малинов ликьор

Прoдукти: 1 кг малини, 1 кг захар, 1 л ракия, 2 л вода.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме горещ сироп от водата и захарта. Пасираме малините, сипваме ги в сиропа и доваряваме. Оставяме да престоят едно денонощие. Прецеждаме, добавяме ракията и разбъркваме добре. Затваряме в сухи бутилки.

Малинов ликьор с ром

Прoдукти: 1 кг малини, 2 ч.ч. захар, 1 л водка, 100 мл ром.
Нaчин на приготвяне: Смачкваме леко почистените малини, посипваме ги със захарта и оставяме да престоят 24 часа. Изсипваме ги в стъклена дамаджана или голям буркан, заливаме с водката и рома и оставяме да стоят 1 месец при стайна температура, като отвреме навреме разклащаме. След това прецеждаме през гъста цедка и затваряме добре в бутилки.

Ментовка

Прoдукти: 1 л водка, 1 шепа изсушена мента, 250 г захар, 1 ч. ч. вода.
Нaчин на приготвяне: Слагаме ментата да кисне една седмица във водката. Прецеждаме. Смесваме със сироп, приготвен от захарта и водата. Разбъркваме добре. Затваряме в сухи бутилки.

Орехова настойка

Прoдукти: 1 л водка, 400 г зелени орехчета, 400 г захар, 10 костилки от праскови, 2-3 карамфила,1 щипка канела.
Нaчин на приготвяне: Срязваме орехчетата на четири и ги заливаме с водката. Оставяме да престоят на слънце 1 месец. Прецеждаме и прибавяме захарта, костилките от праскова, карамфила и канелата. Разбъркваме, за да се стопи захарта и оставяме сместа да престои още 1 седмица, като всеки ден разклащаме съда. Накрая прецеждаме и наливаме в стъклени бутилки, които затваряме плътно. Съхраняваме на тъмно и хладно място.

Плодова настойка

Прoдукти: 1,5 л водка, 500 г зрели плодове от офика, 1 кг ароматни зрели ябълки, 300 г захар.
Нaчин на приготвяне: Събираме офиката след първите студове – трябва да е леко замръзнала. Измиваме я и подсушаваме. Нарязваме ябълките на кръгчета. В стъклен буркан с широко гърло нареждаме пластове от ябълка и офика, като между тях обилно поръсваме със захар. Заливаме с водката, така че да покрие плодовете. Завързваме гърлото на буркана с марля и оставяме на стайна температура за 2-3 месеца. Прецеждаме настойката през двойна марля и наливаме в стъклени бутилки.

Хвойнова настойка

Прoдукти: 1 л ракия, 50 г плодчета от хвойна, кората на 2 лимона, 1 с.л. джинджифил на прах, 1 с.л. захар.
Нaчин на приготвяне: Заливаме хвойната с ракията и оставяме да престои 2 седмици. След това прецеждаме и слагаме в ракията лимонената кора. След 5 дни изваждаме кората и сипваме захарта, размесена с джинджифила. Държим сместа 2 седмици на слънчево място. Прецеждаме , наливаме в бутилки и съхраняваме на хладно място.

Хвойновка с мед

Прoдукти: 1 л гроздова ракия, 40 г хвойнови плодове, 5 г канела, 200 г мед, 100 мл вода.
Нaчин на приготвяне: Слагаме плодовете в ракията, добавяме канелата и затваряме добре. Държим на слънце 4-5 дни и прецеждаме. Добавяме приготвения сироп от разбития във водата мед. Разбъркваме добре. Затваряме в сухи бутилки.

Ябълков ликьор

Прoдукти: 25 големи ябълки, 4 л силна ракия, 2 л захарен сироп.
Нaчин на приготвяне: Настъргваме ябълките на едро ренде и ги заливаме с ракия, така че да ги покрие. Оставяме на слънце 1 месец. След това прецеждаме, като изстискваме ябълките. Смесваме със захарния сироп, като спазваме пропорцията: на 1 л изцедена течност – 500 мл захарен сироп. Прецеждаме отново и наливаме в бутилки. Ликьорът е готов след 6 месеца.

Ликьор от смесени плодове

Прoдукти: 5 л водка, 1 кг ягоди, 1 кг кайсии, 1 кг малини, 1 кг вишни, 1 кг касис, 2,5 кг захар.
Нaчин на приготвяне: В голям стъклен съд нареждаме плодовете по реда на узряване – ягоди, кайсии /без костилките/, вишни, малини, касис. След всеки пласт поръсваме с 500 г захар. През цялото време държим буркана на слънце. Две седмици след като сме сложили последните плодове, наливаме водката. Затваряме плътно буркана и го прибираме на тъмно и хладно място. След 1 месец прецеждаме в бутилки, затваряме плътно и държим на тъмно още 3-4 месеца. След това ликьорът е готов за консумация.

Къпинов ликьор с водка

Прoдукти: 1 кг къпини, 3 л водка, 2 г карамфил, 2 г канела, 700 г захар, 1 ч.ч. вода.
Нaчин на приготвяне: Заливаме с водката къпините заедно с подправките и киснем 15 дни в добре затворен съд, като разклащаме често.Сваряваме сироп от захарта и водата и го оставяме да изстине. Пасираме къпините, както са във водката и прецеждаме. Смесваме с изстиналия сироп, разбъркваме и наливаме в сухи бутилки.

Водка с касис

Прoдукти: 1 л водка, 10 с.л. млади листенца и пъпки от касис.
Нaчин на приготвяне: Събираме съвсем млади и мънички листенца и пъпки от касис. Заливаме с водката и оставяме сместа да престои на слънце десетина дни. Напитката трябва да стане тъмнозелена. След това прецеждаме през плътна марля. Наливаме водката в бутилки, които запечатваме и държим на хладно.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Кисел трън прикрива грозната фасада

Стига да имаме достатъчно място в градината си, можем да си отгледаме представители на киселия трън (Berberis). Те са вечнозелени храсти с опадливи листа. Всички са медоносни. Ако искате да закриете г...

7 съвета за начинаещи цветари

Ако сте начинаещ цветар, но разполагате с голям брой растения най-добре да им направите картотека. Това има смисъл, тъй като в нея ще съхранявате информация за всяко едно растение, което притежавате, ...

Висяща градина на терасата

Все по-актуални в днешно време стават висящите кошници с цветя или с декоративни растения, които внасят разнообразие в интериорната и екстериорната аранжировка на пространството. Кошниците успяха да с...

Огледала сред зеленината

Огледалото днес е един от любимите дизайнерски атрибути, що се отнася до жилището. Поставят го във всяко помещение – от дневната до банята, покриват с него фасадите. В последните години то се опитва д...

Начало