Суфле със сирене
Продукти за 2-3 порции: 2 с.л. краве масло, 2 с.л. брашно, 180 мл прясно мляко, 100-150 г сирене, 2-3 яйца, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме от брашното, маслото и млякото светъл бешамел, сипваме в него натрошеното сирене, посоляваме, поръсваме с черен пипер и оставяме сместа да изстине. Прибавяме към изстиналия гъст сос разбитите на пяна жълтъци и разбитите на сняг белтъци, като непрекъснато бъркаме. Накрая изсипваме сместа в намаслена форма за суфле и печем 25 мин на водна баня в умерена фурна.
Суфле с кашкавал и картофи
Продукти за 4 порции: 300 г кашкавал, 2 картофа, 1 бучка краве масло, 3 яйца, 3 мл прясно мляко, 3 с.л. брашно, сол.
Нaчин на приготвяне: В част от маслото запържваме брашното, като бъркаме енергично. Разреждаме с млякото и при непрекъснато бъркане прибавяме разбитите жълтъци. Сваляме от огъня и бием сместа, докато се охлади. Последователно прибавяме настъргания кашкавал и разбитите белтъци. Разбъркваме внимателно и изсипваме сместа в намаслена тавичка. Слагаме отгоре парченца масло и печем в умерена фурна.
Спаначено суфле
Продукти за 4 порции: 250 г спанак, 350 г извара, 2 с.л. настърган пармезан, 4 яйца, сол, черен пипер, 1-2 скилидки чесън, 1 щипка чесън на прах, 3 с.л. кисело мляко, 4 ч.л. желатин, 1 с.л. лимонов сок, 1 с.л. вода, 1-2 лимона
Нaчин на приготвяне: Задушаваме спанака 8 мин в много малко подсолена вода. Отцеждаме, изчакваме да поизстине и го пасираме. Прибавяме изварата и разбъркваме добре. Смесваме млякото със счукания чесън и чесновия прах, жълтъците, настъргания пармезан и сол на вкус. Прибавяме спанака, разбъркваме добре и охлаждаме. Накисваме желатина в малко хладка вода, за да набъбне. Стопяваме го на водна баня и го подкиселяваме с лимоновия сок. Оставяме леко да поизстине и го разбъркваме със спанака. Разбиваме белтъците на твърд сняг и внимателно ги съединяваме със спаначената смес. Подправяме с черен пипер. Застиламе малки формички с фолио, разпределяме в тях суфлето и го слагаме в хладилника да желира добре. Преди сервиране обръщаме формичките в плитки чинии, отстраняваме фолиото и украсяваме с резенчета лимон.
Суфле от гъби
Продукти за 4 порции: 300 г гъби, 5 яйца, 1 к.ч. счукан сухар или галета, 4-5 с.л. разтопено краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме по-едрите гъби на парчета, а по-дребните оставяме цели. Задушаваме ги в маслото, докато омекнат, и посоляваме. Разбиваме жълтъците и прибавяме към тях счукания сухар и поизстиналите гъби. Разбиваме белтъците на сняг и внимателно ги прибавяме към разбърканата с жълтъците смес. Подправяме със сол и черен пипер на вкус. Отново леко разбъркваме и изсипваме в намаслена тавичка. Печем в силна фурна.
Суфле от пиле
Продукти за 2 порции: 100 г печено пилешко месо без кожата, 3 с.л. брашно, 30 г краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 1-2 с.л. настърган кашкавал, 4 яйца, сол.
Нaчин на приготвяне: От маслото, брашното и млякото приготвяме сос бешамел. Изчакваме да се охлади и добавяме настъргания кашкавал, разбитите жълтъци, смляното месо и сол на вкус. Разбъркваме и внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Изсипваме сместа в намаслен огнеупорен съд и печем в умерена фурна, докато суфлето хване златиста коричка.
Суфле с кайма
Продукти за 1 порция: 100 г телешко месо, 1 яйце, 1-2 с.л. разтопено краве масло, 3 с.л. прясно мляко, 2 ч.л. галета, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме месото до полуомекване в подсолена вода, прекарваме го през месомелачка и го смесваме с отделения жълтък, маслото, галетата, черен пипер и сол на вкус. Разбиваме белтъка с малко сол и оцет и внимателно го съединяваме с каймата. Изсипваме сместа в намаслена и поръсена с галета тавичка и варим 30 мин на водна баня. Заливаме със сос по избор и поднасяме.
Домашно суфле
Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 2 с.л. брашно, 50 г краве масло, 50 г смлени орехови ядки, 1 голяма зелена ябълка, 6 яйца, 150 г захар, настърганата кора от половин лимон.
Нaчин на приготвяне: Внимателно смесваме млякото с брашното и варим до сгъстяване. Сваляме от огъня, прибавяме маслото и охлаждаме. Разбиваме жълтъците със захарта и ги сипваме в млякото. При непрекъснато бъркане прибавяме настърганата лимонова кора, смлените орехи и обелената и настъргана ябълка. Накрая внимателно съединяваме с разбитите на гъст сняг белтъци и изсипваме в намаслена тавичка. Изпичаме суфлето на водна баня в умерено загрята фурна.
Шоколадово суфле
Прoдукти: 3 с. л. сварено силно кафе, 100 г настърган млечен шоколад, 6 жълтъка, 2 с. л. пудра захар, 200 мл топло мляко, 220 мл сметана.
Нaчин на приготвяне: Настъргания шоколад разтопяваме в кафето на слаб огън или на гореща водна баня с непрекъснато бъркане. Оставяме да изстине. Жълтъците разбиваме със захарта и смесваме с шоколада. На тънка струйка с непрекъснато бъркане прибавяме млякото. След като сместа изстине, приба-вяме добре разбитата сметана. Разливаме в 8 формички, които поставяме в тава. Наливаме до 2 см гореща вода и слагаме тавата за 15 минути в загрята до 165°С фурна. Готовото суфле не полепва по ножа. Подна-сяме го студено.
Ягодово суфле
Прoдукти: 500 г ягоди, 150 г захар, 2 яйца, 50 г брашно, 200 мл течна сметана, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 20 г краве масло, настърганата кора от 1 лимон, сол.
Нaчин на приготвяне: Поръсваме ягодите с 50 г захар и ги оставяме да попият захарта, след което отцеждаме ягодовия сок. Отделно разбиваме жълтъците с останалата захар. При непрекъснато бъркане последователно прибавяме брашното, пресято с бакпулвера и ванилията, настърганата лимонова кора, сметаната и 1 щипка сол. Накрая сипваме отцедения ягодов сок, внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци и изсипваме сместа в намаслена тавичка. Печем 30 мин в слаба фурна.
Суфле с млечна заливка
Прoдукти: 200 г краве масло, 250 г брашно, 150 г захар, 500 мл прясно мляко, 1 ванилия, 8 яйца, сол; зa заливката: 500 мл прясно мляко, 3 с.л. брашно, 2 жълтъка, 100 г захар, 2 с.л. ром, 3 с.л. какао.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме млякото с 1-2 щипки сол. Разтопяваме маслото и разбъркваме в него брашното, като внимаваме да не загори. Прибавяме топлото мляко и бъркаме, докато получим еднородна смес. Варим 4-5 мин, сваляме от огъня и при непрекъснато бъркане 100 г захар, ванилията и жълтъците (един по един). Разбиваме белтъците с останалата захар и внимателно ги съединяваме с млечния крем. Изсипваме сместа в намаслена тавичка и печем на водна баня в силна фурна. Отделно приготвяме заливката, като разбиваме жълтъците и ги смесваме с брашното, захарта и 1 ч.ч. мляко. Бъркаме, докато получим гладка смес. Изсипваме я с бъркане в останалото врящо мляко и прибавяме какаото и рома. Варим 2-3 мин и поднасяме заливката към готовото суфле.
Пай с джанки Прoдукти: 5 яйца, 1 1/2 ч.ч. захар, 2 1/2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. гореща вода, 2 пакетчета краве масло, 1 с.л. бакпулвер, 2 ванилии или настъргана кора от 1 лимон, 700 г джанки, изчистен...
Напоследък този вид мазилка стана особено актуална. Течните тапети представляват съчетание от натурално целулозно влакно и лепилно свързващо вещество с добавка на оцветители. Имат немалко преимуществ...
Първото усещане е, че участваш във филм. Сред гигантските сгради улиците са като тесни планински проходи. Динамика. Цветове. Заплашително намръщеният бик сякаш те дебне от всяка витрина. Светва зелено...
Талиатели огретен Прoдукти: 250 г талиатели, 250 г кайма, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 1 и 1/2 к.ч. бяло вино, 250 мл заквасена сметана, 250 мл доматен сок, 2 яйца, 1 и 1/2 к.ч. зехтин, 1 ч.ч...